POVIŠEN VAM JE CRP? Evo na koje bolesti ovo može da UKAŽE

Autor:

Lifestyle

29.11.2022

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

C-reaktivni protein (CRP) je inflamatorni marker, član je grupe proteina poznatih kao reaktanti akutne faze, a može drastično da raste u slučaju akutne upale.

POVIŠEN VAM JE CRP? Evo na koje bolesti ovo može da UKAŽE

Foto: Shutterstock

S obzirom da broj zaraženih od Korona virusa, drastično raste iz dana u dan, sigurno je da ste bar od bliskih ljudi čuli da lekari pored standardne krvne slike traže i vrednost CRP-a, kako bi ustanovili stanje vašeg organizma.

CRP je protein krvi koji sintetišu ćelije jetre u prisustvu nekog zapaljenskog procesa u organizmu i šalju ga u krvotok. Zanimljivo je da su ga baš otkrili naučnici koji su 1930. godine istraživali mogućnost lečenja pneumonije izazvane pneumokokom.

Referentne vrednosti u krvi zavise od metode kojom se određuje. Mogu biti od 0 do 3 mg/L, do 5 mg/L, do 10 mg/L, a kod 90% ljudske populacije su niže od 5 mg/L.

Šta kada poraste?

Porast njegove koncentracije u krvi nastaje već šest do devet sati nakon početka infekcije, a maksimalne vrednosti će dostići  nakon 48 do 72 sata, a poluživot mu je 18-19 časova. Zahvaljujući brzini i stepenu odgovora, koristi se u detekciji i predviđanju ishoda različitih infektivnih, inflamatornih i nekrotičnih procesa.

Na osnovu koncentracije lekar će prepisati terapiju i savetovati dalje lečenje. Međutim, neophodno je naglasiti da se ne može tok bolesti prognozirati samo na osnovu vrednosti CRP-a, prenosi najžena.

Kako je CRP nespecifičan opšti marker, povišeni rezultati testa definitivno  ukazuju na prisustvo upalnog procesa, ali se ne zna odakle upalni  proces potiče.

Kako da znamo da li je virus ili bakterija i kad bi trebalo da se zabrinemo?

Znatno povišene vrednosti CRP-a krvi predstavljaju koncentracije od 50-200 mg/L.

Ove koncentracije najčešće ukazuju na aktivno zapaljenje u organizmu prouzrokovano bakterijskom infekcijom. U pojedinim slučajevima bakterijskih infekcija – vrednosti koncentracije CRP-a, mogu biti i izrazito visoke (>200 mg/L).

Bitno je naglasiti i da do ovih rezultatia može dovesti i pneumonija, uzrokovana Korona virusom. Ovakav pacijent je prioritetan i neophodne su dalje analize, a često i bolničko lečenje.

Blaga inflamacija i virusna infekcija uzrokuju povećanje koncentracije CRP-a od 10 do 50 mg/L. Iako se ovde naglašava da je reč o blagom zapaljenskom procesu, vađno je naglasiti da samo lekar na osnovu celokupne kliničke slike može odrediti terapiju.

U slučaju zaraze Korona virusom, terapija će i u slučaju blažeg povećanja možda podrazumevati antibiotike.

Značaj CRP-a u dijagnostici


U novije vreme je ponovo poraslo interesovanje za C-reaktivni protein, što je potpuno i logično.

Crp nije ključan samo za razlkovanje virusnih i bakterijskih upala, već je značajan i kada se radi o utvrđivanju:

organskih bolesti (infarkt srčanog mišića, infekcije, tromboza),
raznih hroničnih bolesti (hronične upale, reumatske bolesti, maligni tumori).

Uzgred se  uspešno  primenjuje i u:

dijagnostici upala zglobova i mišića,

kao pomoć u dijagnostici simptoma i bolesti digestivnog trakta (za razlikovanje iritabilnog kolona od neke organske bolesti creva, ulceroznog kolitisa od Kronove bolesti).

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading