OD OVOG SIMPTOMA BOLUJE VEĆINA SRBA: Javlja se kad ga najmanje očekujete, a evo kome da se obratite ODMAH

Autor:

Lifestyle

28.11.2022

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptom povišenog holesterola javlja se noću, kada najmanje očekujete.

OD OVOG SIMPTOMA BOLUJE VEĆINA SRBA: Javlja se kad ga najmanje očekujete, a evo kome da se obratite ODMAH

Foto: pixabay.com

Mnogi tek kada legnu u krevet uveče osećaju posledice napornog i aktivnog dana. Bilo da se radi o bolovima u nogama od "trčanja na sve strane" ili o napetosti u ramenima, neki simptomi mogu da postanu izraženiji kada se telo umiri i legnete da se odmorite.

Ali, ako ikada primetite ovaj naizgled bezazlen simptom noću, trebalo bi da date krv na analizu. Bolovi u nogama noću mogu da budu znak da imate opasno visok holesterol.

Da li je holesterol povišen, teško možemo tačno da odredimo na osnovu simptoma. Ali kako lipoprotein niske gustine (LDL), poznat i kao "loš holesterol", počinje da se taloži duž zidova krvnih sudova (usled čega se javlja teška bolest po imenu ateroskleroza), to na kraju dovodi do sužavanja arterija. Ovo sužavanje ometa protok krvi, stvarajući stanje poznato kao bolest perifernih arterija (PAD).

Gusti mišići na stopalima i nogama prvi registruju ove promene i od njih kreće zapravo alarm koji upozorava na opasno stanje.

- U početku, kako se arterije sužavaju bol se javlja prvenstveno prilikom napora, jer mišići brže ostaju bez kiseonika. Međutim, kako se stanje pogoršava, bol se javlja noću, kad telo miruje - objasnio je britanski doktor Džef Foster i dodaje da takođe možete da osetite i grčeve u stopalima noću.

Lekari kažu da se PAD može ispoljiti i tokom dana kao jak bol koji bukvalno peče, bilo gde u nozi - od zadnjice do potkolenice, i to dok hodate.

- Ali kada se simptomi pojave noću, često manifestuju kao grčevi listovima, nožnim prstima, korenu prstiju, peti - kaže dr Daren Šnajder, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju u Njujorku.

Šnajder kaže da ove bolne epizode ​​obično mogu da se ublaže tako što ćete namestiti noge tako da se krv sliva u stopla, ali da svakako treba uraditi analizu krvi i proveriti vrednosti holesterola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading