LEKARI UPOZORAVAJU NA MESO KOJE SVAKODNEVNO JEDETE: Da li ga vratiti u jelovnik?

Autor: N. J.

Lifestyle

15.10.2022

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta se računa u crveno meso?

LEKARI UPOZORAVAJU NA MESO KOJE SVAKODNEVNO JEDETE: Da li ga vratiti u jelovnik?

Foto: Izvor: Unsplash/ Mel Elías

Ako jedete crveno meso svaki dan, to može imati brojne negtivne posledice po vaše zdravlje. Prvo, u crveno meso spadaju: govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina i divljač. U prerađevinu ne spada mleveno meso, ali kobasice, slanine, salame, šunke - da.

Foto: youtube.com/Domaće kobasice za sušenje

Kobasica - prerađeno meso

Smemo li sa sigurnošću da tvrdimo da ova hrana nije za vas?

Namirnica bez kojeg dobar i kvalitetan ručak ne može da zamisli većina Srba, već dugo tema je mnogobrojnih stručnjaka. Za crveno i prerađeno meso navode da su loši za kardiovaskularni sistem i krivci za najteže bolesti.

Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji izjavila je da prerađeno meso "verovatno kancerogeno", ali dokazi za to su oskudni.

Doktor Milan Baltić za E-kliniku rekao je da ne možemo tek tako svesti sve na odnos meso - zdravlje.

Republika

Foto: pixabay.com

Viršle - prerađeno meso

Meso je, nema sumnje, pa i crveno, visoko vredna namirnica. U tvrdnju da meso može da ima negativan efekat na zdravlje ljudi, odnosno da od njega ima više štete nego koristi, ne verujem, izuzev kada se ishrana čoveka zasniva isključivo na mesu, što se retko događa - priča on i kaže da niko ne pita kako se isti simpotmi raka javljaju kod pacijenata koji su brinuli o ishrani, kao i kod onih koji nisu:

- Saopštenja o štetnosti upotrebe crvenog mesa u ishrani ljudi su brojna i vrlo često kontradiktorna, a povezuju se uglavnom sa kancerom debelog creva.  Niko ne postavlja pitanje, kako to da jedan određeni tip raka ima iste simptome kod obolelih koji nisu brinuli o ishrani i kod bolesnika koji su vodili računa o ishrani. Ili kako to da je ukupan broj propratnih simptoma kancera istovetan u različitim delovima sveta u kojima su stilovi života i način ishrane različiti - pita prof. dr Baltić.

Foto: Printscreen/Youtube/ Gute Rezepte

Seckanje šunke na tacni

Nešto ipak bi trebalo preskočiti.

- Ne bih preporučio proizvode koji se pripremaju na osnovu proizvođačke specifikacije (barene kobasice, paštete). Ne mogu da kažem da su ovi proizvodi štetni po zdravlje ljudi, jer bi za to bi bila potrebna ozbiljna studija, ali mogu da kažem da ovi proizvodi imaju malu nutritivnu vrednost - naglasio je profesor.

Manje šanse za oboljenje ako se smanji unos crvenog mesa?

- Pravi izbor za većinu ljudi, ali ne za sve, jeste da nastave sa dosadašnjim unosom mesa - rekao je za BBC Njuz jedan od istraživača, vanredni profesor Bredli Džonston i dodao: 

 - Ne kažemo da ne postoji rizik, kažemo samo da postoje dokazi veoma malih garancija za veoma malo smanjenje raka i drugih pogubnih zdravstvenih posledica kad se smanji unos crvenog mesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Ili

15.10.2022 20:17

Mišljenje doktora zavisi od toga da li on sam jede ili ne jede meso. Ako je vegetarjanac reći će da ne valja, i obrnuto.