USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: Dirljivom molitvom poslao JAKU poruku srpskom narodu!

Autor:

Vesti

14.10.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 10.44 Patrijarh Porfirije uveden je u tron patrijarha srpskog.

USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: Dirljivom molitvom poslao JAKU poruku srpskom narodu!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije ustoličen je danas, u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (što na novogrčkom jeziku znači ''dostojan'').

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Kako i tradicija nalaže, patrijarh je govorio molitvu ustoličenja i tom prilikom poslao jaku poruku srpskom narodu:

- Dragi narode mnogi razlozi skrenuli su nas daas u ovo istorijsko sedište. Mnoštvo je povoda i razloga, a samo je jedan najvaniji, jedan jedini bez koga ne bi postojao i ne bi bio mogući niti jedan drugi. Taj glavni razlog je taj da nas je presveta Mati Božija ovde skupila da na praznik njenog pokrova  ne obeevamo samo jedan događaj iz njenog života, već jedan događaj iz našega života i života naše svete SPC. Događaj njenog čudesnog javljanja u Carigradu 1911. godine kada se časnim svojim Pokrovom nadvila nad vernike ukazujući im se prekrasna u svom sjaju, slavi i lepoti nebeskog postojanja kome nas vodi - govori patrijarh Porfirije:

- Proslavljanje praznika Pokrova presvete Bogorodice nas hrišćane iznova raduje, jer iznova shavtamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Boćiji i da njemu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja pripadamo, Da imamo Bog očev, crkvu našu ali i da istovremeno pripadamo i svojim poodicama i svojim narodima. Tako je prepodnobna Mati učinila da ova sveta liturgija bude koja je ikona, glavni je razlog zbog kojeg smo ovde. To je glavni razlog zbog kojega smo došli, zbog kojeg je i srpski patrijarh ovde.

- To je razlog da se svi molimo za sve ljude. Ali Presveta Bogorodica čiji pokrov slavimo nosi taj isti mir. Sve vas molimo da se sa ovog svetog mesta molimo za sve ljude, naše braće i sunarodnike, ali i za sve oni koji žive ovde, pre svega Albance, da gradimo zajedno mir, koji su zajedno čuvali ovu svetinju. Tu su čestiti Albanci bez obzira na to što su bili Muslimani, iskeno verujući ljudi znali za moć molitve da tamo gde je prisutna molitva da je tu i priustan i bol. Želeo sam ovo najpre da kažem na početku da ne bi neko spočitavao srpskoj crkvi.

- Mnogi govoreći o miru a neretko žele nemir, šta više nameću ga. I kada se povećava opasnost od najpogubnijeg, svetskog rata, kataklizme, program nae crkve je samo mir i samo mir. I to prvo praštanje i mir sa kojima smo najbliži. Koji nam je prvi sused. Mir koji je uzrok opstanka i nama i naše dece. I treba da nam je svima jasno da su naša deca najvažnija nama koji ovde živimo. Zato sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima nađimo uz božju pomoć snagu, i čuvajmo jedni jedni druge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading