AKO SU VAM STALNO HLADNA STOPALA TO JE ZNAK OZBILJNE BOLESTI: mislite da ste samo zimogrožljivi, a možda se iza toga krije strašna istina

Autor: Republika

Lifestyle

07.12.2021

17:19

Stalno su vam hladna stopala? To je možda znak bolesti, evo šta su najčešći uzroci!

AKO SU VAM STALNO HLADNA STOPALA TO JE ZNAK OZBILJNE BOLESTI: mislite da ste samo zimogrožljivi, a možda se iza toga krije strašna istina

pixabay.com

Hladne noge mogu biti znak loše cirkulacije, ili jednostavno veće osetljivosti na hladnoću, ali ponekad mogu biti i signal zdravstvenih problema.

Tokom hladnih dana zimi, većina od nas se trudi da što bolje zagreje noge, ali ako vam se čini da nikako da uspete u toj "misiji", možda imate jedan od ovih zdravstvenih problema.

Bolesti štitne žlezde

Hipotiroidizam, ili slaba aktivnost štitne žlezde, utiče na hormone koji pretvaraju hranu u energiju i njihov manjak može dovesti do osećaja hladnoće.

Dijabetes

Među komplikacijama dijabetesa, koji možda imate a da to i ne znate, je više njih vezano za noge. Periferalna neuropatija znači da su nervi u stopalima oštećeni, što znači da ćete osećati kao da su vam stopala hladna, ali će na dodir zapravo biti topla.

Periferalna bolest arterija će, kao druga komplikacija, uticati na krvne sudove u stopalima.

pixabay.com

 

 

Stres

Mnogi su efekti stresa na naše telo, toliko ih je da stručnjaci misle da možda nismo još uvek ni otkrili sve.

Ali, ako ste često pod stresom, organizam će "upaliti" sistem za odbranu koji veći deo krvi preusmerava u centar tela, čime ekstremiteti, ruke i noge, ostaju bez tople krvi.

Visok holesterol

Povišen holesterol u krvi može izazvati čitav niz simptoma, jer utiče na cirkulaciju, ali i upalne procese u telu. Ako su vam noge često hladne, uradite analize kako biste znali da li imate povišen holesterol.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading