HRANA KOJA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA! Srbi ne mogu bez ovih namirnica koje uništavaju orgnizam

Autor:

Lifestyle

04.08.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su namirnice koje onkolozi nikada ne konzumiraju jer povećavaju rizik od raka! Među njima i omiljena srpska hrana!

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Ishrana je važan deo našeg zdravlja, i svi znamo da postoje namirnice koje su blagotvorne za imunitet, srce i druge organe, kao i one druge, koje su štetne ako ih unosimo svakog dana.

Već smo vam objasnili koje mleko je najzdravije, ko ne bi trebalo da jede hleb i kakve opasnosti vrebaju iz jogurta i peciva, a sada otkrijte šta doktori koji leče pacijente od raka nikada ne jedu!

1. Suhomesnati i dimljeni proizvodi

"Dimljene namirnice sadrže nitrate, koje ne bi trebalo unositi često", rekla je Joana Bonta, onkolog iz Centra za lečenje raka u Džordžiji.

Samo dva režnja šunke, odnosno 50 grama suhomesnatih proizvoda dnevno, povećava rizik od raka debelog creva za 18 odsto. Problem nije samo u mesu, već u metodama prerađivanja - dimljenje, usoljavanje ili dodavanje supstanci koje produžavaju svežinu, zajedno dovode do nastanka štetnih hemikalija koje povećavaju rizik od raka. Ovo važi i za dimljeni sir!

Svetska zdravstvena organizacija je mesne prerađevine stavila na sam vrh namirnica koje izazivaju rak, i njihov stepen štetnosti smestila u istu kategoriju sa pušenjem i udisanjem azbesta.

2. Meso sa roštilja

"Ne verujem u pečenje mesa na jakim temperaturama, a posebno ne na roštilju. Gvožđe u mesu, u kombinaciji sa ugljem, može sadržati supstance koje povećavaju rizik od karcinoma", rekao je dr Stiven Ajzenberg, onkolog u kalifornijskom Centru za istraživanje raka.

3. Konzervirana hrana

Sama hrana može biti zdrava, podvlače lekari, ali je najveći problem konzerva u kojoj stiže do vas.

"Mnoge konzerve sadrže bisfenol, supstancu koja produžava trajanje hrane ali dokazano izaziva karcinom kod životinja. Kod ljudi je bisfenol, poznat i kao BPA, povezan sa rizikom od nastanka raka dojke i prostate", rekao je dr Anton Bilčik, profesor hirurgije i predvodnik istraživačkog tima u Institutu za rak "Džon Vejn" u Kaliforniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading