ISTOPITE 50 ODSTO VIŠE KALORIJA: PET saveta za NAJLAKŠU metodu mršavljenja!

Autor:

Lifestyle

23.02.2021

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Da biste hodanje koristili kao dobru vežbu koja će vam pomoći da smršate, izgradite mišiće i nabijete kondiciju, ne morate svakodnevno hodati kilometrima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Idućih pet trikova pomoći će vam da iz hodanja izvučete maksimum te sagorite i do 50 posto kalorija više.

1. Hodajte uzbrdo

Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stepenice, tlo pod nagibom i sagorećete 50 posto više kalorija nego da hodate po ravnom tlu. Vežbate li na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stupnjeva, a zatim povećajte do 7 ili 8 stupnjeva, pri čemu ćete zaista osetiti pojačani intenzitet korišćenja mišića. Ako možete, izbegavajte držanje za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti učinak hodanja, piše Zadovoljna.hr.

2. Povećajte brzinu hodanja

Uspete li hodati brzinom od oko 126 metara u minutu (oko 2 metra u sekundi), sagorećete jednak broj kalorija po prehodanom kilometru kao da trčite. Hodajte praveći brzinske intervale – hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umerenom brzinom. Na taj način sprečićete zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dugo nakon što završite s hodanjem.

3. Koristite ruke

Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i dok hodate, zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak – ako zamahnete rukama previše napred, nećete ih moći pomerati dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

4. Kupite dobre patike

Za hodanje najbolje je izabrati obuću na predelu tabana obloženu mekanim uloškom, naročito u predelu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o tlo. Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje te se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje patike čiji je središnji deo fleksibilan i koje dopuštaju takav pokret te pružaju potporu luku stopala, odnosno tabana (deo stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan), gde je pritisak na stopala tokom hodanja najveći.

5. Koristite štapove za hodanje

Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo učvrstiti mišiće i smršati te su neizostavno pomagalo pri njihovu slavnom nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima prave dinamični pokreti napred i nazad. Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagorjeti 20 do 45 posto više kalorija nego da hodate bez štapova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading