Većina mladeža je bezopasna, ali neki moraju odmah da se OPERIŠU! Evo kako da izvršite SAMOPREGLED

Autor: Republika

Lifestyle

21.02.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studije pokazuju da je većina mladeža sasvim bezopasna. Ipak, ima onih koji se što premoraju ukloniti...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici smatraju da se tek jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ipak, ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem...), treba ga operativno ukloniti.

Međutim, pre odlaska kod lekara mledeže možete ispitati i jednostavnim samopregledom. To, naravno, nije pouzdan metod, ali ćete barem donekle bolje upoznati svoje mladeže, a zatim stručno mišljenje potražiti u specijalističkoj ambulanti.

Neke države (Austrija, Švedska...) imaju posebne nacionalne programe u koje su uključeni besplatni pregledi i saveti za samopreglede. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Postoje tri glavne vrste raka kože: bazocelularni karcinom, karcinom pločastih ćelija i melanom. Budući da svaki ima mnogo različitih simptoma, važno je da znamo da prepoznamo prve znakove. Nemojte ignorisati sumnjivo mesto samo zato što ne boli. Čim primetite sumnjivi mladež, pegu, otok ili pigmentaciju, konsultujte se s dermatologom.

Ako je mladež promenio boju, povećao se ili zadebljao, promenio teksturu, zakažite pregled. Sumnjivi su i mladeži nepravilnih oblika, veći od šest milimetara, kao i svi koji su se pojavili posle 21. godine života. Obratite pažnju na delove kože koji izgledaju kao kraste ili otvorene rane koje ne zaceljuju duže od tri nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading