GINEKOLOG SAVETUJE: Kako da izbegnete letnje infekcije

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

11:26 >> 11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U letnjim mesecima veoma su česte infekcije genitalnih organa, a glavni razlozi su kupanje u bazenu, dug boravak u hladnoj vodi, češći i slobodniji seksualni odnosi bez zaštite, prekomerno sunčanje, nespavanje, lošija higijena i nepravilna ishrana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Redovno menjajte mokar kupaći

Prim. dr sci. med. Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva, za Srpski telegraf savetuje kako da prepoznate infekciju.

- Ako se pojavi bilo koji od simptoma poput pojačanog sekreta, peckanja, crvenila, svraba, ojeda butina ili često mokrenje, potrebno je obratiti se lekaru jer je verovatno došlo do upale spoljašnjih genitalnih organa. Spektar genitalnih infekcija kod žena obuhvata upalu vagine (kolpitis ili vaginitis), upalu grlića materice (cervicitis), upalu sluznice materice (endometritis), kao i upalu jajovoda i jajnika (salpingitis/adneksitis) - objašnjava dr Stefanović, koji dodaje da je jedan od najčešćih uzročnika vaginitisa gljivica kandida, koja živi i razmnožava se u vagini i debelom crevu.

Kandida

Foto: Privatna arhiva
Dr Tomislav Stefanović

Manifestuje se kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličastožućkasti sirasti iscedak.

- Dijagnoza kandidijaze se postavlja tokom ginekološkog pregleda uzimanjem brisa za pregled grupe vaginalnog sekreta. U terapiji kandidijaze se koriste odgovarajuće vaginalete, lokalni (vaginalni) kremovi i tablete čiju upotrebu na osnovu tegoba i stepena infekcije će vam savetovati ordinirajući lekar. U prevenciji ove gljivične infekcije ključnu ulogu imaju ishrana i intimna higijena. Preporučuje se nošenje pamučnog veša. Treba izbegavati šećer u bilo kom obliku, peciva i hleb od belog brašna sa kvascem, konzumiranje voća i voćnih prerađevina kako bi se još više snizio nivo šećera, konzerviranu hranu, gazirana pića, mleko i sladoled. Nošenje mokrog kupaćeg kostima i vlažne odeće posle treninga takođe povećava rizik od razvoja gljivičnih infekcija - upozorava subspecijalista za sterilitet i fertilitet.

Trihomonas

Ginekolog upozorava da je drugi čest uzročnik infekcija trihomonas.

- Najčešće se prenosi seksualnim putem, ali i preko vlažnih predmeta, peškira, mokrog kupaćeg kostima, donjeg veša. Javlja se žutozeleni (često penušav) sekret iz vagine specifičnog mirisa, iritacija i svrab u genitalnom predelu, peckanje pri mokrenju, neprijatnost pri odnosu i retko bol u malom stomaku. Oko 20 odsto žena nema nikakve simptome. Često je infekcija trihomonasom udružena sa drugim infekcijama, naročito sa gonorejom i hlamidijom, a takođe povećava podložnost nekim virusima (HPV i HIV) - kaže doktor i dodaje da su glavni faktori za nastanak infekcije trudnoća, i to poslednji trimester, jer je to razdoblje koje veoma pogoduje razvitku infekcije zbog promena u imunom sastavu organizma, ali i drugačijoj biološkoj flori u samom porođajnom kanalu, dijabetes, ishrana koja obiluje šećerom, ugljenim hidratima, kao i primena antibiotske terapije.

Lečenje ovih infekcija je potrebno otpočeti na vreme, sa različitim medikamentima, a ukoliko se ne preduzme blagovremeno i odgovarajuće lečenje, mogu da se prošire iz vagine i na druge genitalne organe (matericu, jajovode i jajnike).

- Upotreba sapuna i šampona za intimnu negu se ne preporučuje jer pojačava zapaljenje. Potrebno je smanjiti unos šećera u organizam hranom. Kasno dijagnostikovane i nelečene polne bolesti mogu imati ozbiljne posledice. Infekcija može da dovede do stvaranja ožiljnih promena, apscesa i neprohodnosti jajovoda, pri čemu rastu rizici za neplodnost i nastanak vanmaterične trudnoće. Obavezno je lečenje oba partnera kako se infekcija ne bi prenosila ponovo. Jednom preležana infekcija ne ostavlja trajni imunitet i moguće je da se infekcija ponovi - završava dr Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading