OVO JE 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH MOŽDA NEMATE BEBU! Muškarci obratite pažnju!

Autor: menshealth.rs

Lifestyle

12.12.2019

00:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi parovi koji pokušavaju da naprave bebu, znaju koliko to nije nimalo jednostavno. Zapravo, statistike su pokazale da jedan od osam parova ima problema sa ostvarivanjem trudnoće.

Foto: pixabay.com

Prema podacima organizacije Resolve koja se bavi pitanjem plodnosti otkriva da čak u jednom od tri slučaja je problem kod muškarca.

- Normalan nivo sperme u padu je u zadnjih nekoliko decenija - kaže Andžaj Nangia, profesor urologije sa Univerziteta Kanzas.

Jedan od razloga tih rezulteta leži u činjenici da sve veći broj muškaraca ima sledeće navike…

Manje od šest sati sna 

Muškarci koji spavaju manje od šest sati imaju 31 procenat manje šansi da naprave bebu za razliku od onih muškaraca koji spavaju između sedam i osam sati tokom noći, navodi se u studiji magazina Fertility and Sterility.

Foto: pixabay.com

Manjak sna smanjuje produkciju testosterona koji je presudan za proizvodnju sperme. Međutim, ni previše spavanja nije dobra stvar, a statistike su pokazale da više od devet sati spavanja takođe smanjuje nivo spermatozoida.

Korišćenje lubrikanata 

Popularni komercijalni lubrikanti smanjuju pokretljivost sperme i sposobnost spermatozoida da oplode jajne ćelije. Lubrikanti su dobro sredstvo ukoliko ne želite da vaša partnerka zatrudni, ali u slučaju da želite postati otac delovaće više poput kontracepcije. Uz to, lubrikanti sadrže hlorovodoničnu kiselinu koja uništava spermatozoide.

Ne jedete ribu 

Jedno istraživanje sa Univerziteta Harvard u kome je učestvovalo 155 muškaraca, otkrilo je da oni pripadnici jačeg pola koji unose dovoljno omega 3 masti koje ima u izobilju upravo u ribi, imaju veći broj spermatozoida od proseka.

Foto: pixabay.com

Sa druge strane, kod muškarci koji jedu obrađene mesne proizvode poput slanine, hot dogova i različitih salama, dolazi do opadanja i deformacije spermatozoida. Obrađeno meso može uticati i na smanjenje reproduktivnih hormona poput testosterona, pa se zato kao zamena preporučuje riba bogata omega 3 masnim kiselinama.

Gazirani sokovi

Muškarci koji piju više od jedne čaše gaziranih sokova dnevno imaju manju pokretljivost spermatozoida za razliku od koji nemaju te navike, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu Human Reproduction. Unos hrane i pića bogate šećerom dovodi do insulinske rezistencije, stanja koje uzrokuje nemogućnost ćelija da uzmu glukozu iz krvi i pretvore je u energiju. Ovo stanje vodi i do upalnih procesa koji će uticati na kretanje spermatozoida. Uz to, pića puna šećera će vas učiniti gojaznijim, a to u praksi znači da će vaše telo proizvoditi manje testosterona i više estrogena što na kraju neće dobro uticati na vašu plodnost. Više masnih naslaga na vašim butinama i preponama znači da će doći do povećanja temperature unutar skrotuma što će takođe biti loše za kvalitet sperme.

Foto: pixabay.com

Stres

Stres igra veliku ulogu na kvalitet sperme, pre svega zbog negativnog efekta na reproduktivne hormone u vidu stvaranja inflamatornih proteina koji štete vašoj spermi. Pronađite način da prevaziđete probleme tako što ćete razgovarati sa sebi najbližim ljudima ili tako što ćete potražiti pomoć specijalizovanih lica.

Zračenje pametnih telefona može naštetiti mobilnosti i uzrokovati opadanje broja spermatozoida. Zračenje koje se emituje iz telefone mogu oštetiti DNK sperme. Toplota iz telefona takođe može biti opasna jer će povećati temperaturu u vašem skrotumu i smanjiti produkciju spermatozoida. To ne znači da trebate prestati sa korištenjem telefona, već da izbegavate njihovo nošenje u džepu svojih pantalona.

Foto: pixabay.com

Previše alkohola

Povremeno konzumiranja piva ili čaše vina ne prestavlja veliki problem. Ali zato veće količine alkohola znatno smanjuju nivo testosterona, smanjuju broj spermatozoida kao i broj zdravih spermatozoida. Ispijanje 25 ili više pića tokom jedne nedelje nesumljivo smanjuje kvalitet sprme. Muškarci koji piju 40 pića nedeljno imaju manji broj spermatozoida za 33 procenta i čak 51 procenat slabiji kvalitet spermatozoida u odnosu na muškarce koji piju između jednog i pet pića. Alkohol je toksin koji neće uticati samo na vaš mozak, već i na reproduktivne organe. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading