PREŽALILI: Šveđani nacionalnu sramotu pretvorili u atrakciju

Autor: punkufer.hr

Razonoda

14.09.2017

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim raskošnim dekoracijama i brojnim topovima koje je trebalo da nosi u rat, Vasa se može pohvaliti i jednom od najkraćih plovidbi svih vremena.

RepublikaFoto: facebook.com/Vasamuseet / The Vasa Museum
Vasa je najbolje očuvan brod koji je potonuo

Pre 389 godina potonuo je ratni brod Vasa nakon što je prošao samo 1300 metara, a s vremenom je jedan od najvećih švedskih promašaja pretvoren u najposjećeniji muzej.

- Priča o Vasi priča je o istorijskom fijasku - kaže Marika Hedin, istoričarka i nekadašnja upravnica Vasamuseeta. 

 

 

Vasu je tog kasnog popodneva svečano pokrenuo švedski kralj Gustav II Adolf, čvrsto uveren da gleda u jedra najmoćnijeg ratnog broda na svetu. Međutim, švedski Titanik potonuo je i pre nego što je krenuo jer nije mogao nositi silno oružje i dekoracije kojima je bio nakrcan. U ono vreme Vasa je trebalo da predstavlja najmoćniji brod na svetu, a umesto toga napunio se morem i potonuo.

 

 

Nakon što je 333 godine proveo na morskom dnu, Šveđani su ga izvukli gotovo neoštećenog. Podigli su olupinu od 69 metara s entuzijazmom jednakim onome koje je imao kralj Gustav. Vasin drugi život započeo je 1965. kad je pomorski stručnjak Anders Franzen locirao olupinu na dubini od 32 metra u Baltičkom moru, koje se naziva i morskim grobljem brodova.

Tamo je dosad nađeno više od 20.000 brodova, a stručnjaci predviđaju da ih ima čak 100.000. Tvrde i da je zbog niskog saliniteta idealno za čuvanje brodova jer ne odgovara brodskom crvu (Teredo navalis) koji je poznati po silnom apetitu za drvetom.

 

 

Više od 700 skulptura različitih veličina, oko 25.000 artefakta i ostaci posade predstavljaju arheološko blago, a Vasu čine najbolje očuvanim brodom. Danas se može razgledati u Stokholmu na ostrvo Djurgårdenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading