BEZ GMO SIROVINA: Srpska delegacija na studijskoj poseti o izradi hrane za kućne ljubimce u Americi

AUTOR: E. S. T.

ponedeljak, 7. 5. 2018.| 04:13

0

Ministarstvo poljoprivrede SAD organizovalo je obuku "Upoznavanje sa proizvodnjom i trgovinom hrane za kućne ljubimce u SAD" koja je bila namenjena privrednicima iz oblasti proizvodnje, distribucije i trgovine hrane za kućne ljubimce iz Republike Srbije.

Foto: Promo
Global Pet Expo Trade Show

Jedna od članica srpske delegacije u poseti Sjedinjenim Američkim Državama bila je i naša sagovornica Jasna Stevanović iz Privredne komore Srbije. Ona je u intervjuu za Srpski telegraf rekla da je poseta trajala 13 dana i da je bila puna aktivnosti.

Kako je bila koncipirana studijska poseta?

- Studijski program "Cochran Fellowship Program 2018." odvijao se je u dva dela.U okviru prvog dela "Introduction to U.S. Pet Food", koji je vodio profesor Univerziteta u Kanzasu Dr Greg Aldrič, bile su nam prikazane tematske prezentacije o statusu populacije kućnih ljubimaca u odnosu na populaciju stanovništva SAD, važeća regulativa i trendovi proizvodnje hrane za kućne ljubimce u SAD, istraživanja koja se vrše pri Univerzitetu Kansas State. Takođe, u okviru prvog dela, značajni su bili obilasci proizvođača ekstrudera i ekspandera, prisustvo na predavanju dr Denis Džuel, praktična nastava i prikaz procesa ekstrudiranja i učešće u proizvodnji konzervisane hrane za pse.

Drugi deo "Cochran Fellowship Program 2018." odvijao se je u Orlandu, odnosno obuhvatao je posetu najvećem međunarodnom sajmu hrane za kućne ljubimce "2018 Global Pet Expo", koji je predstavljen od strane Američkog udruženja za kućne ljubimce (APPA) i Udruženja distributera PetFood industrije (PIDA). Sajam je održan od 21. do 23. marta 2018. godine u Kongresnom centru "Orange Countu" u Orlandu.

Da li je u sklopu studijske posete rečeno nešto što bi moglo biti primenjeno u Srbiji?

- Bez obzira na skromne osnove u samom pristupu oblasti proizvodnje hrane za kućne ljubimce (pre svega zbog statusa u zakonodavnoj oblasti proizvodnje i prometa hrane za životinje, uopšte), kao novina, a na osnovu učešća "Cochran Fellowship Program 2018.", bio bi sam pristup industriji hrane za kućne ljubimce.

Za sam početak, novina bi bila u statističkom praćenju ove proizvodnje, odnosno potrošnje, kao i edukacija studenata i njihovo uključivanje u proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Sigurna sam da može biti primenljivo i na nivou praktičnog rada studenata kroz osnovne kao i kroz poslediplomske studije, boravak i praksu u pogonima proizvodnje hrane za kućne ljubimce.

Koliko se praksa proizvodnje, uvoza i distribucije hrane za ljubimce u SAD-u razlikuje u odnosu na Srbiju?

Foto: Promo
Srpska delegacija sa profesorom Aldričem

- Ja nisam spremna da jednu zemlju (ma koju) poredim sa grupom zemalja, ali reći ću da jesmo slični, jer Srbija u izvozu u odnosu na uvoz, beleži suficit, kao i SAD. Takođe, pozitivan je trend proizvodnje hrane za kućne ljubimce i dosta stabilan.

Samo kratko, uvoz hrane za kućne ljubimce u 2017. u odnosu na 2016. opao je za oko 2 procenata, dok je izvoz domaćih proizvoda hrane za kućne ljubimce povećan u 2017. u odnosu na 2016. za oko 53,7 odsto. Naše veliko tržište za ove proizvode je tržište Turske, kao i Rusije. Vrednost ukupnog izvoza hrane za kućne ljubimce u 2017. iznosio je nešto više od 38.6 miliona dolara. U poređenju sa vrednosti ukupnog izvoza hrane za životinje, koji je iznosio oko 63 miliona dolara, nije zanemarljiv podatak.

Vrlo slično pitanje smo postavili profesoru Gregu na kraju Treninga. Da li smatra da Srbija ima šanse da razvije i unapredi ovu proizvodnju, kao i kakav je njegov lični utisak o nama. Na osnovu odgovora shvatili smo da šansa postoji i da je treba iskoristiti. Profesor nije skrivao da je sve vreme Treninga bio prijatno iznenađen pitanjima koje smo mu postavljali, kao i znanjem i razmišljanjima, predlozima za neka proizvodna rešenja, naročito kolega iz proizvodnje, distributera, ali i profesora sa Fakulteta veterinarske medicine koji je bio član tima iz Srbije.

Ne treba zanemariti nivo svesti i povezanosti struke i privrede u SAD-u u oblasti hrane za kućne ljubimce. Profesor Greg je razvio čitav univerzitetski tim koji u uskoj saradnji sa proizvođačima, radi na inovacijama za hranu za kućne ljubimce. Naveo nam je radionicu "Novi put za razvoj proizvoda" koja se upravo ovih dana održava i koja je ispunjena idejama, iskustvima i konceptima nove generacije.

Da li će novostečena iskustva iz SAD-a poslužiti kao nacrt novih propisa i zakona u Srbiji?

- Sigurno da. Ali mi možemo samo biti predlagači, dosta malo zavisi od nas.

Da li je bilo nekih zanimljivosti na događaju koje bi ste želeli da podelite sa nama?

- Moj glavni utisak je prilaz i odnos prema hrani za kućne ljubimce. To je bio i sam početak treninga. Na tržištu SAD, a u okviru pokreta dobrobiti životinja i kućnih ljubimaca, gde je hrana jedan od najvažnijih faktora bezbednosti i dobrobiti, stiče se utisak o tome da je proizvodnja hrane za kućne ljubimce zbog svoje posebnosti i specifičnosti, jedna od specijalizovanih industrija. Statistika u delu proizvodnje, ali i potrošnje, prati se u poređenju sa kondistorskom industrijom.

Ono na šta se prilikom proizvodnje hrane za kućne ljubimce obraća posebna pažnja na globalnom nivou jeste da se koriste prirodni konzervansi, da proizvodi budu sertifikovani kao organski proizvod i da budu bez GMO sirovina.

Formulacije hrane za pse i mačke (konzerve) uglavnom se sastoje od mesa, sporednih proizvoda mesne industrije (ko-proizvoda), žitarica, zrna, vitamina i minerala. Novi trendovi u proizvodnji hrane za kućne ljubimce jesu da se obezbedi da proizvodi zadovoljavaju dnevne potrebe. Dnevni obrok korisnika, pasa i mačaka. Akcenat predavanja, a onda i programa bio je na pripremi biljnih komponenti i ekstruziji hrane za kućne ljubimce i najčešći načini proizvodnje količine (tražena masa) suvih proizvoda za mačke i pse. Dalje, razgovaralo se o uključivanju, održavanju i obradi ulaznih sirovina pomoću ekstrudera za kućne ljubimce, tehnologiji sušenja i smernice za upravljanje održivom energijom korišćenih biljaka. Teme su bile vezane i za formule hrane, sigurnost i stabilnost proizvoda hrane za kućne ljubimce. Interesantan pristup u izračunavanju roka trajanja proizvoda i definisanja "krajnjeg" vremena za upotrebu hrane za pse i mačke koje treba posmatrati kroz interaktivne efekte unutrašnjih parametara (npr. rN vrednost, aktivnost vode i konzervansa), eksterne parametre (npr. temperatura, vlažnost i kvalitet vazduha iz spoljašne sredine). Na rok trajanja proizvoda utiče i sam kvalitet sirovina i sanitarni uslovi primenjeni tokom proizvodnje.

Foto: Promo
Prof dr Greg Aldrič

Koji su Vaši lični utisci i zapažanja?

- Pored samih predavanja i praktičnog učešća u proizvodnji konzerve, izdvojila bih odnos i pažnju koja se posvećuje studentima. Mi smo imali kontakt sa doktorantima. Njima je bilo dato zaduženje da sa timovima formiranim unutar naše grupe izvode praktičnu nastavu (priprema dnevnog obroka za pse) u okviru treninga. Takođe su bili prisutni na našim predavanjima i aktivno su pratili stručne dijaloge.

Meni je bilo značajno i iskustvo i mogućnost praćenja Profesora Denisa na jednom od inovativnih predavanja u Kampusu, posvećenom nutritivnim sastojcima u hrani za pse i mačke. Pristup ovim istraživanjima bazirao se na pet ključnih oblasti: da li je u pitanju infekcija, ili reaguje imuni sistem ljubimca, da li su bubrezi osetljivi, stomak (problemi sa probavom), ili je u pitanju problem u kondiciji psa, odnosno mačke.

Da li bi sličan događaj mogao da se organizuje u Srbiji za potrebe domaćih firmi i proizvođača?

- Sigurno da. U saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine u Beogradu razgovaramo o jednoj takvoj organizaciji i, za početak, možda bi nam i pomogli domaćini sa Kanzas Univerziteta. Planiramo da ih uključimo u organizaciju događaja uživo iz Kanzasa, ali to su za sada samo planovi.

Studijsku grupu iz Srbije činili su: FSH Jabuka, Komponenta Ćuprija, GEBI Čantavir, Plus Plus, distributer Farmine iz Inđije, Pet Vet iz Smedereva - distributer, profesor sa FVM iz Beograda, SI Poljovet iz Beograda distributer hrane za kućne ljubimce i uvoznik suplemenata za kućne ljubimce i predstavnik PKS.

Foto: Promo
10 zanimljivosti o kućnim ljubimcima zbog kojih ćete ih voleti još više
10 zanimljivosti o kućnim ljubimcima zbog kojih ćete ih voleti još više
0
HOROSKOP ZA NEDELJU 16. 02. - Ribe će se zaljubiti na prvi pogled, Rakovi briljiraju na poslu!
HOROSKOP ZA NEDELJU 16. 02. - Ribe će se zaljubiti na prvi pogled, Rakovi briljiraju na poslu!
0

KOMENTARI 0


PSI MORAJU NA LETNJU DIJETU: Kako olakšati ljubimcima da prežive velike vrućine
PSI MORAJU NA LETNJU DIJETU: Kako olakšati ljubimcima da prežive velike vrućine
0
Tretirati ljubimce kao decu prilikom razvoda - da ili ne?
Tretirati ljubimce kao decu prilikom razvoda - da ili ne?
0
NAHRANITE ŽIVOTINJE I UŽIVAJTE U SPEKTAKLU: Sutra u Beogradu počinje Evropski kup u umetničkom klizanju Skate Helena
NAHRANITE ŽIVOTINJE I UŽIVAJTE U SPEKTAKLU: Sutra u Beogradu počinje Evropski kup u umetničkom klizanju "Skate Helena"
0
MANJE KALORIJA, VIŠE KVALITETA: Šta sve vlasnici treba da znaju o ishrani starih mačaka i pasa
MANJE KALORIJA, VIŠE KVALITETA: Šta sve vlasnici treba da znaju o ishrani starih mačaka i pasa
0
Moćan eliksir za moćan imunitet: Svako jutro uzimajte po jednu kašiku i ojačajte svoje zdravlje!
0

Moćan eliksir za moćan imunitet: Svako jutro uzimajte po jednu kašiku i ojačajte svoje zdravlje!

Stavila je ruku u mešavinu sirćeta i vode: Tri puta nedeljno je kvasila prste, EVO ŠTA JOJ SE DESILO!
0
Stavila je ruku u mešavinu sirćeta i vode: Tri puta nedeljno je kvasila prste, EVO ŠTA JOJ SE DESILO!
Tajni sastojak velikih kuvara: Često je bacamo, a ona je zapravo od ključne važnosti za pripremanje ukusnih specijaliteta
0
Tajni sastojak velikih kuvara: Često je bacamo, a ona je zapravo od ključne važnosti za pripremanje ukusnih specijaliteta
Revolucija u 3D štampi: Celi objekti za samo nekoliko sekundi
Hi-tech

Revolucija u 3D štampi: Celi objekti za samo nekoliko sekundi

PC Press, Republika

 - nedelja, 16. 2. 2020. u 04:30 0

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja...

10 zanimljivosti o kućnim ljubimcima zbog kojih ćete ih voleti još više
Ljubimac

10 zanimljivosti o kućnim ljubimcima zbog kojih ćete ih voleti još više

oslobođenje.ba, republika.rs

 - nedelja, 16. 2. 2020. u 04:13 0

Kućni ljubimci su dep ljudskih života dugi niz godina. Danas je mnogima teško zamisliti život bez četveronožnih prijatelja. Mačke su...

Srbi je obožavaju: Ovo je najpopularnija destinacija za medeni mesec
Putovanja

Srbi je obožavaju: Ovo je najpopularnija destinacija za medeni mesec

Telegraf

 - nedelja, 16. 2. 2020. u 03:12 0

Mnogi mladenci se za medeni mesec odlučuju na putovanja u daleka egzotična mesta kako bi se proveli i doživeli neko novo iskustvo.

Nervira vas neprijatan miris kože? Uz ovih nekoliko trikova zadržite što duže osećaj svežine
Lepota

Nervira vas neprijatan miris kože? Uz ovih nekoliko trikova zadržite što duže osećaj svežine

Republika

 - nedelja, 16. 2. 2020. u 02:11 0

Najbolji način da oko sebe širite prijatan miris jeste kupanje ili tuširanje. Ali, nekada usled različitih razloga - putovanje, obaveze...

Ovi horoskopski znakovi pucaju od samopouzdanja!
Horoskop

Ovi horoskopski znakovi pucaju od samopouzdanja!

superzena.b92.net

 - nedelja, 16. 2. 2020. u 01:49 0

Neki horoskopski znakovi veruju u sebe više od drugih, i nije im potrebna tuđa potvrda. Evo ko odiše samopouzdanjem.

HOROSKOP ZA NEDELJU 16. 02. - Ribe će se zaljubiti na prvi pogled, Rakovi briljiraju na poslu!
HOROSKOP ZA NEDELJU 16. 02. - Ribe će se zaljubiti na prvi pogled, Rakovi briljiraju na poslu!
0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde,...

Otkrivena je brojka koju bi svi želeli da znaju: Evo za koliko minuta žena doživljava vrhunac
Otkrivena je brojka koju bi svi želeli da znaju: Evo za koliko minuta žena doživljava vrhunac
0

Iako je teško utvrditi vremenski period koji je potreban da bi žena postigla vrhunsko...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 15. 2. 2020.