SAKATE životinje zbog ESTETIKE! Zakon u Srbiji zabranjuje OVE intervencije, vlasnici na sve spremni zarad "lepšeg" ljubimca

Autor: b92.net

Lifestyle

14.08.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se pitaju da li je kupiranje ušiju kod pasa deo estetske hirurgije ili pomodarstvo koje nanosi bol? Zašto se ne poštuje zakon koji to zabranjuje i da li je rešenje kažnjavanje vlasnika pasa, a ne samo veterinara?

RepublikaFoto: youtube.com/ Kelview Dobermans
Kupiranje ušiju Dobermana je strogo zabranjeno

- Mislim da je to stvar pomodarstva i spada u estetsku plastičnu operaciju, makar smo mi tako učili dok je bila dozvoljena po zakonu. Ne postoji medicinski razlog da bi se to radilo, pogotovo ne u uzrastu od dva do tri meseca kada se to radi - rekao je u "Jutru" za TV Prva veterinar Dragurin Smoljević.

Zakon zabranjuje

Republika Srbija je usvojila Zakon o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca koja zabranjuje skraćivanje repova, sečenje ušiju, zanemljivanje glasnih žica, čupanje noktiju i vađenje zuba kućnim ljubimcima.

Kupiranje ušiju i repova je zabranjeno Zakonom o dobrobiti životinja i Zakonom o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca, ali nažalost neki veterinari su još uvek spremni da krše zakon i zato na ulici još uvek srećemo pse sa kupiranim ušima i repovima.

Prof. dr Marijana Vučinić, sa Katedre za zoohigijenu Veterinarskog fakulteta podsetila je da u trenutno važećem Zakonu o dobrobiti životinja ne postoji kazna za vlasnika.

Ona je rekla da oni veterinari koji to rade krše zakon i da i dalje ima onih kojiu rade "sakaćenje" životinje zarad estetike.

- Imate i Konološki savez koji dozvoljava takmičenja pasa kojima su kupirane uši i repovi - poručila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

14.08.2019 07:35

Da ih samo sakate,nego rade i gore stvari.Nedavno gledam mlada domaćica gura kolica sa bebom koja vrišti,za kolica vezala nekog sitnog belog kerića i viče ga po ulici dok on stomakom briše tu istu ulicu i tupi nokte na šapama kočeči.Žalosno to su ljubitelji životinja sami za javnost i da budu u trendu.