LJUDI, SLOBODNO SE KUPAJTE SVAKI DAN! Evo šta se dešava ako preskačete tuš

Autor:

Lifestyle

10.04.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je pokazalo što se događa s ljudskom kožom ako se svakodnevno ne tuširate. Nisu u pitanju samo znoj i miomirisi, već se pojavljuju i iritacije i začepljenje pora.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kupajte se svakodnevno, s tim što ne bi trebalo svaki dan da koristite kupke

Opšte je poznato da bi trebalo da se tuširate jednom dnevno tokom leta, a zimi jednom u dva dana zbog isušivanja kože.

Ipak, sa tim pravilom se ne slažu svi, naročito ljudi koji tvrde kako koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH, pa je po njihovom mišljenju najbolje tuširanje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Tako je tim stručnjaka sproveu istraživanje da bi otkrili istinu – ima li štete u svakodnevnom kupanju?

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža je prekrivena "dobrim" bakterijama (sa 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (njih ima oko 80). Većina tih mikroba je dobra za nas, jer se bore sa onim lošim. 

Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo svugde – od javnog prevoza, teretane, s radnog mesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

 

 

 

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku prišteva te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbegavanjem pranja.

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina uklanjanja toksina iz organizma.

Dakle, tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbegavajte svakodnevno korišženje gelova i agresivnih sredstava, slobodno se povremeno operite samo običnom vodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading