PRE DORUČKA POJEDITE OVO SUVO VOĆE: Smanjuje rizik od jedne OPAKE bolesti, pomaže i pri MRŠAVLJENJU!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

16.03.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje mnogi benifiti.

PRE DORUČKA POJEDITE OVO SUVO VOĆE: Smanjuje rizik od jedne OPAKE bolesti, pomaže i pri MRŠAVLJENJU!

Foto: shutterstock

Suve šljive su definitivno jedna od najomiljenijih vrsta sušenog voća, a razlozi za to su brojni. Pored toga što mogu da stoje u ostavi oko šest meseci, u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana. Ovo ih čini veoma praktičnim i dugotrajnim izborom za užinu ili dodatak raznim jelima.

U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrisani sorbitol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svežih. Osim toga, suve šljive su bogate kalijumom, vlaknima, vitaminom K, magnezijumom i gvožđem. Zanimljivo je da su šljive izuzetno bogate supstancama koje se klasifikuju kao fenoli, a uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Takođe, sposobnost šljiva da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, povezana je sa vitaminom C iz ovog voća.

Republika

Foto: shutterstock

Krenite da konzumirate suve šljive pre doručka

Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje organizmu značajan unos kalijuma, kao i antioksidanata i vlakana. Suve šljive se tradicionalno koriste i kao lek, posebno u kineskoj medicini, gde se koriste za ublažavanje simptoma mučnine, groznice i kašlja. Takođe, istraživanja su pokazala da su suve šljive efikasne u održavanju redovne stolice i poboljšanju zdravlja kostiju.

Takođe, suve šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i "lošeg holesterola", istovremeno štiteći ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti. 

Jedenje suvih šljiva ujutru može biti odličan način da iskoristite koristi antioksidansa za početak dana. Takođe, one mogu pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečavanju zatvora, pružajući prirodni podsticaj energije za energičnije jutro, prenosi "Sepcotrading".

Ono što je jako bitno jeste da su suve šljive veoma zasitne, te konzumiranjem će vam pomoći da izgubite višak kilograma. 

Prema istraživačima, jedenje suvih šljiva bi zapravo moglo da pomogne u jačanju mikrobiote u debelom crevu, čime se smanjuje verovatnoća razvoja raka debelog creva.

Uz sve ove zdravstvene benefitima, suve šljive su zaista izvanredan izbor za svakodnevnu ishranu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading