SRBI NE ZNAJU DA OVE DVE NAMIRNICE POSLE 40. GODINE MORAJU DA IZBACE: Pakao su za celokupan organizam, na MOZAK tek pogubno deluju!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

11.03.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da povedete računa o ishrani.

SRBI NE ZNAJU DA OVE DVE NAMIRNICE POSLE 40. GODINE MORAJU DA IZBACE: Pakao su za celokupan organizam, na MOZAK tek pogubno deluju!

Foto: Shutterstock

Ako ste prešli 40-tu godinu, vreme je da počenete da razmišljate o zdravstvenim učincima naše prehrane.

Naša ishrana može igrati veoma značajnu ulogu u gotovo svakom aspektu našeg zdravlja, od kože pa do mozga. 

Zapravo prema stručnjacima, sastojci u mnogim namirnicama su uskoro povezani sa raznoraznim bolestima, i iz tog razloga je posebno važno birati i biti svestan šta unosimo u naš organizam. 

Zdrava ishrana je posebno važna za održavanje našeg zdravlja nakon 40. godine života. 

Hrana koja u sebi sadrži šećer 

Republika

Foto: Shutterstock

Veoma je važno izbegavati suhomesnate proizvode

Niko od nas ne može da porekne da je hrana sa šećerom duplo ukusnija, ali prisetimo se da baš to izaziva neku vrstu zavisnosti. Pored toga, šećer je katastrofalan za naše zdravlje. Najgora kombinacija je šećer sa nezdravim masnoćama, ili trans mastima, prenosi "Shefinds".

Ishrana koja u sevi sadrži visok sadržaj prerađenog šećera može povećati rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Zapravo, ovu bolest stručnjaci često nazivaju "dijabetesom mozga" zbog njegove povezanosti sa visokim nivoom glukoze u krvi i insulinskom rezistencijom. Hronično visok nivo glukoze u krvi može doprineti oštećenju ćelija u celom nervnom sistemu, uključujući delove mozga koji su povezani sa ovom neurodegenerativnom bolešću.

Prerađeno meso poput salame, viršli 

Prerađeno meso kao što su kobasice, slanina i viršle, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, zbog zasićenih masti, natrijuma i nitrata koje sadrže. 

Takvo prerađeno meso prosto nije zdravo i nikako se ne sme konzumirati u prekomernoj količini. Umesto prerađenog mesa, preporučuje se da birate nemasne izvore proteina, kao što su piletina na žaru, riba ili tofu. 

Takođe boljne opcije kao što su sočivo, pasulj, mogu biti odlična zamena za prerađeno meso.  

Pravilnom ishranom možete značajno uticati na očuvanje zdravlja tela i mozga posle 40. godine, smanjujući rizik od raznih bolesti povezanih sa starenjem. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading