OVE ČETIRI NAMIRNICE SE BRŽE KVARE U FRIŽIDERU - OPASNOST OD BAKTERIJA: Većina SRBA misli da im tako produžava rok, a razikuju od BOLESTI!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

19.02.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednu namirnicu svi posebno čuvaju u frižideru.

OVE ČETIRI NAMIRNICE SE BRŽE KVARE U FRIŽIDERU - OPASNOST OD BAKTERIJA: Većina SRBA misli da im tako produžava rok, a razikuju od BOLESTI!

Foto: Shuttestock

Kada je reč o čuvanju namirnica, često se preporučuje da se sve drži u frižideru kako bi se očuvala svežina i produžio rok trajanja. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koji proizilaze iz tog načina čuvanja.

Doktorka Dimpl Jangda, koja je specijalistkinja za zdravlje creva, na Instagramu je navela da su te namirnice beli luk, crni luk, đumbir i pirinač i otkrila razloge zbog čega je to tako.

Republika

Foto: shutterstock

Mnogi misle da tako produžavaju rok namirnicama, a one se kvare brže

Beli luk - sklon buđi 


Beli luk, iako se često čuva u frižideru radi produženja roka trajanja, zapravo nije pogodan za tu namenu. Naime, beli luk je sklon buđi koja se može povezati s rakom, a takođe je i podložan taloženju bakterije Clostridium botulinum, koja može uzrokovati botulizam. Stoga, preporučuje se čuvanje belog luka na suvom i mračnom mestu, umesto u frižideru.

Crni luk - otporan na niske temperature

Iako se čini logičnim čuvati crni luk u frižideru radi produženja svežine, stručnjaci upozoravaju da to može dovesti do stvaranja buđi. Kada se crni luk stavi u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer, što može dovesti do kvarenja. Stoga je preporučljivo čuvati crni luk na sobnoj temperaturi, u suvom i prozračnom prostoru.


Đumbir - osetljiv na buđ

Đumbir je još jedna namirnica koja nije pogodna za čuvanje u frižideru, budući da je vrlo osetljiv na stvaranje buđi. Buđ na đumbiru može biti povezana s zdravstvenim problemima poput zatajenja bubrega i jetre, stoga je preporučljivo čuvati đumbir van frižidera, na suvom mestu.

Pirinač - potencijalna opasnost od bakterije "Bacillus cereus"

Iako se pirinač često čuva u frižideru radi očuvanja svežine, treba biti oprezan s tim pristupom. Nekuvani pirinač može sadržati spore "Bacillus cereus", bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Ova bakterija najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48ºC, te je važno voditi računa o pravilnom čuvanju i termičkoj obradi pirinča kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije.

Kada se uzmu u obzir ovi faktori, jasno je da neke namirnice zaista nisu pogodne za čuvanje u frižideru, te je važno voditi računa o pravilnom načinu čuvanja kako bismo sačuvali svoje zdravlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading