OVAJ SLATKIŠ SNIŽAVA HOLESTEROL I DRŽI ARTERIJE ČISTIM: Dok ga sledeća hrana podiže i RIZIČNA je za SRČANI I MOŽDANI UDAR!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preukusne namirnice koje morate uvrstiti u ishranu.

OVAJ SLATKIŠ SNIŽAVA HOLESTEROL I DRŽI ARTERIJE ČISTIM: Dok ga sledeća hrana podiže i RIZIČNA je za SRČANI I MOŽDANI UDAR!

Foto: shutterstock

Čujemo reč holesterol i automatski mislimo da je to loša stvar - ali određene vrste holesterola su zapravo neophodne za naše zdravlje.

Vašem telu je potreban dobar holesterol da bi pravilno funkcionisalo, ali je ključno držati loš pod kontrolom. Preveliki nivoi lošeg holesterola i drugih supstanci mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, srčani udar i moždani udar, kaže Britanska fondacija za srce.

Holesterol, mast u krvi koju nose proteini zvani lipoproteini, stvara se u jetri i može ući u krvotok nakon što jedete hranu bogatu zasićenim mastima, kao što su jagnjetina, svinjetina, govedina i živina sa kožom. Osim toga, punomasno mleko, kao i mlečni proizvodi dobijeni od njega, kao što su puter, sir i sladoled, sadrže zasićene masti.

Možda iznenađujuće, palmino i kokosovo ulje takođe sadrže zasićene masti. Ali, u nastojanju da vas očuvaju zdravim, stručnjaci za ishranu u Prepped Pots povered bi MuscleFood otkrili su sedam namirnica koje se mogu uključiti u bilo koju ishranu za poboljšanje nivoa holesterola. Ešli Toš kaže:

- Naš holesterol je veoma važan za sveukupno zdravlje i dobrobit srca i trebalo bi da se pazimo. Dobra vest je da postoje namirnice koje mogu sniziti visok nivo holesterola i obezbediti nam dobar holesterol koji je važan za održavanje naših arterija čistim. Namirnice kao što su bobičasto voće, orasi i tamna čokolada su sve koje treba da uključimo u ishranu. Važno je zapamtiti da dobro zdravlje holesterola potiče i od drugih elemenata. Zdrava ishrana, redovna vežba i ograničavanje alkohola i pušenja su ključni za dobro zdravlje srca.

Foto: Shutterstock

Namirnice koje su zdrave za srce

Sedam namirnica koje pomažu u snižavanju holesterola

Bobice

Dodavanje bobičastog voća kao što su jagode, borovnice i maline u vašu ishranu je jednostavan i ukusan način za snižavanje holesterola. Prepuni su antioksidanata i vlakana koja poboljšavaju vaše opšte zdravlje srca. Uživajte u njima ili ih dodajte u šejkove i doručak, piše "Miror".

Riba

Masne ribe poput lososa su bogate omega - 3 masnim kiselinama i mogu povećati nivo dobrog holesterola. Ostale vrste masnih riba uključuju tunjevinu i sardine.

Avokado

Ovo popularno voće sadrži zdrave masti koje snižavaju LDL holesterol i povećavaju HDL holesterol, dajući mu savršenu ravnotežu. Pošto je u pitanju masno voće, pokušajte da se ograničite na pola avokada dnevno.

Beli luk

Beli luk sadrži jedinjenja koja mogu da smanje holesterol i visok krvni pritisak. To je povrće koje se lako može uklopiti u bilo koji recept. Možete ga uzimati i u obliku dodatka.

Orah

Bademi i orasi su puni zdravih masti i vlakana koji doprinose zdravom srcu. Napravite mešavinu i dodajte u salate, doručak i smutije.

Povrće bogato vlaknima

Povrće je važan deo svake zdrave ishrane. Povrće bogato vlaknima poput brokolija i prokulice posebno je dobro za srce, jer pozitivno utiče na nivo holesterola.

Tamna čokolada

U umerenim količinama, tamna čokolada može doprineti zdravom srcu. Da biste iskoristili prednosti, odlučite se za čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading