OVA VRSTA MLEKA JE PAKAO ZA ORGANIZAM: Diže holesterol i lepi se za KRVNE SUDOVE, ali ni to nije najgore!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.12.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina nas pije takvo mleko.

OVA VRSTA MLEKA JE PAKAO ZA ORGANIZAM: Diže holesterol i lepi se za KRVNE SUDOVE, ali ni to nije najgore!

Foto: youtube/printscreen/Daisy Creek Farms with Jag Singh

Svi ljubitelji mleka i mlečnih proizvoda su danas pre ogromnim izborom takvih proizvoda, što zna da veoma zbuni. Koliko god da želimo da izaberemo prvu vrstu mleka, koje najviše odgovara našem organizmu, često pogrešimo. 

Dr Vojislav Perišić upozorio je javnost na potencijalno štetne supstance koje se mogu naći u mleku, a koje mogu imati negativan uticaj na kardiovaskularni sistem, jetru i srce. Istakao je važnost prepoznavanja najzdravijeg tipa mleka i informisanja o njegovom poreklu, ističući da ove supstance mogu biti prisutne čak i u mleku koje se smatra blagotvornim.

Republika

Foto: printscreen/youtube/Prva, shutterstock

Postoji određena vrsta mleka koja je najbolja za naš organizam

 

Profesor je istakao da su aktivne hemijske supstance u mleku od velike važnosti, te da se u procesu varenja iz kazeina stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja mogu uticati na kardiovaskularni sistem.

Takođe, istakao je da se u kozjem i ovčjem mleku ne javlja betakazein, što ga čini zdravijim izborom u poređenju sa kravljim mlekom.

Profesor Perišić je izneo svoje viđenje prakse u stočarstvu, ističući da je većina krava u Srbiji A1 tipa, dok su krave na evropskim ostrvima poput Islanda, koje daju A2 mleko, zdravije. Takođe, istakao je da nije mlečna mast sama po sebi opasna za holesterol i srce, već prisustvo betakazeomorfina.

- Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin - , rekao je on za "K1".

Veoma je važno znati poreklo mleka kako bi se izbegle potencijaljne štetne supstane i na kraju odabrao najzdraviji izbora za očuvanje zdravlja. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading