PROFITEROLE: Recept za slatkiš u kom se uživa NATENANE, sočan fil koji niko ne odbija!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ove smese dobićete od 20 do 25 loptica.

PROFITEROLE: Recept za slatkiš u kom se uživa NATENANE, sočan fil koji niko ne odbija!

Foto: YouTube/ Chef Jack Ovens

Princes krofne su slatkiš koji je kroz vreme doživeo različite varijacije, kako u nazivu tako i u ukusu. Njihov put od 19. veka do danas svedoči o evoluciji ovog omiljenog deserta. U 19. veku, varijacije na testo za princes krofne su inspirisale pojavu naziva "profiterole". U Engleskoj i Francuskoj, ovi kolači su bili poznati po različitim oblicima i ukusima, poput testa u obliku labuda ili piramide, te punjenja čokoladom ili vanil-kremom. Zanimljivo je da su se profiterole služile uz različita pića poput vina, čaja ili kafe, što je dodatno naglasilo njihovu svestranost.

Sastojci:

100 g neslanog putera, rastopljenog

1 šolja (250 ml) vode
1 šolja (150 g) - običnog ili pekarskog brašna
4 jaja

Čokoladni ganaš:

200 g tamne čokolade
3/4 šolje (175 ml) slatke pavlake

Krem:

1 šolja (250 ml) slatke pavlake
1/2 kašičice (2,4 ml) - ekstrakta vanile
40 g šećera u prahu

Foto: Shutterstock

Recept za profiterole

Priprema:

Maslac stavite u šerpu na nižu temperaturu da se otopi, kada se skroz otopilo prosejte brašno direktno u tu šerpu. Sve mešajte špatulom dok ne postane ujednačena smesa. Skinite je sa ringle i dodajte jaje jedno po jedno uz neprestano mešanje. Smesu prebacite u špric i pravite loptice od testa. Loptice stavite na papir za pečenje. Stavite ih da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok ne porumeni. Nožem probušite sa donje strane lopticu.

Otopite tamnu čokoladu, a u drugoj posudi zagrejte slatku pavlaku. Zagrejanu slatku pavlaku prebacite u čokoladu, sve lepo sjedinite kašikom.

U činiji pomešajte ekstrakt vanile, slatku pavlaku i šećer. Umutite mikserom. Tom smesom punite profiterole, pa ih prelijte otopljenom čokoladom i slatkom pavlakom.

Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading