SVI SMO BILI U ZABLUDI DA SU KUVANA JAJA NAJZDRAVIJA: Ovaj način pripreme je najbolji za organizam, IZNENADIĆETE se!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

25.12.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam nije ni palo ovo na pamet.

SVI SMO BILI U ZABLUDI DA SU KUVANA JAJA NAJZDRAVIJA: Ovaj način pripreme je najbolji za organizam, IZNENADIĆETE se!

Foto: pixabay.com

Mnogi ljudi širom sveta, često za doručak konzumiraju jaja. Ne samo da su jeftina nego i neverovatno hranjima. Sadrže malo kalorija ali ih obiluje belančevinama, vitaminima, mineralima i zdravim mastima. 

Ipak, sam način pripreme može uticati na njihovu hranjivost, zato je jako važno znati kada su i u kom obliku ona najzdravija. 


Kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja se kuvaju u ljusci u ključaloj vodi između 6 i 10 minuta, u zavisnosti od željene tvrdoće žumanceta. Duže kuvanje rezultuje tvrđim žumancem.

Poširana jaja

Poširana jaja pripremaju se tako što se razbiju u vodu na određenoj temperaturi i kuvaju 2,5 do 3 minuta.

 

Republika

Foto: Photo by Hello I'm Nik ? on Unsplash

Jaja su mnogima omiljeni doručak

 

Pržena jaja

Pržena jaja se razbiju u vruć tiganj sa dodatom masnoćom i mogu se pržiti sa jedne ili obe strane.

Kajgana

Kajgana se priprema mućenjem jaja u posudi, zatim se uliju u vruć tiganj i mešaju na laganoj vatri dok se ne ispeku.

Omlet

Omlet se pravi mućenjem jaja, ulivanjem u tiganj i laganim pečenjem dok ne postane čvrst.

Uticaj kuvanja na hranljivost jaja

Kuvanje jaja čini neke hranljive materije lakše svarljivim i olakšava probavu određenih hranljivih sastojaka, poput proteina.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima, prenosi "Healthline".

Toplota prilikom kuvanja uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja, čineći ih svarljivijim za ljudsko telo. Takođe, kuvanje smanjuje količinu vitamina A i određenih antioksidanata u jajima, ali takođe olakšava apsorpciju biotina, važnog hranljivog sastojka za metabolizam masti i šećera.

Kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranljivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga, pečena jaja u rerni, u obliku fritate i kuvana jaja mogu biti najzdraviji izbor. Važno je napomenuti da se dodavanjem nepotrebnih kalorija, poput prženja u ulju, može narušiti zdravstvena vrednost jaja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading