POGODITE KOJE ŽUMANCE JE PREMA BOJI NAJZDRAVIJE: Oni koji žive na selu rešiće OVO za tili čas - jedno je ključno!

Autor: N.J.

Lifestyle

16.12.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što ste mislili da znate pada u vodu.

POGODITE KOJE ŽUMANCE JE PREMA BOJI NAJZDRAVIJE: Oni koji žive na selu rešiće OVO za tili čas - jedno je ključno!

Foto: Shutterstock

Boja žumanca jajeta često se smatra pokazateljem kvaliteta i načina ishrane kokoške koja ga je snela. Pretpostavlja se da tamnije, okruglije i zategnutije žumance ukazuje na to da je kokoška bila zdravija i da se hranila napolju u prirodnim uslovima. Sa druge strane, bezbojno žumance se povezuje sa lošijim uslovima života kokoške. Međutim, ove pretpostavke su se pokazale kao neistinite.

Utvrđivanje kvaliteta jaja

Kvalitet jaja se zapravo utvrđuje na osnovu njegovog sadržaja proteina, masti i drugih hranljivih materija. Boja žumanca je zapravo posledica ishrane kokoške, pri čemu hranjive materije poput karotenoida utiču na boju žumanca. Kokoške koje se hrane hranom bogatom karotenoidima imaju tamnije žumance, dok kokoške koje to ne čine imaju svetlije žumance.

Uticaj ishrane na boju žumanca

Ishrana kokošaka igra ključnu ulogu u boji žumanca. Na primer, kokoške koje se hrane hranom bogatom biljnim pigmentima poput karanfila, lucerke i kukuruznog brašna proizvode jaja sa tamnijim žumancem. S druge strane, kokoške koje se hrane žitaricama i drugom hranom siromašnom karotenoidima proizvode jaja sa svetlijim žumancem, prenosi "Najžena".

Foto: shutterstock

Ishrana kokošaka igra ključnu ulogu u boji žumanca

Kokoške koje se hrane većim količinama žitarica, posebno kukuruzom, imaju tendenciju da proizvode jaja sa intenzivnije obojenim žumancetom. S druge strane, kokoške koje se hrane većim količinama zelenog povrća i insekata proizvode jaja sa svetlijim žumancetom. Ovo je važno jer može ukazati na kvalitet ishrane kokoške i samim tim uticati na nutritivnu vrednost jaja.


Nedavna istraživanja su pokazala da ne postoji korelacija između boje žumanceta i nutritivne vrednosti jajeta, kao što su nivoi holesterola ili hranljivih sastojaka poput omega - 3 masnih kiselina. Tako da, bez obzira na boju žumanceta, jaja su i dalje važan izvor proteina i drugih hranljivih materija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading