ČAČKANJE NOSA MOŽE POKRENUTI TEŠKU BOLEST: Kada budete čuli ŠTA je u stanju da uradi vašem mozgu, odmah ćete prestati!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

14.12.2023

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaboravićete momentalno na ovu odvratnu naviku.

ČAČKANJE NOSA MOŽE POKRENUTI TEŠKU BOLEST: Kada budete čuli ŠTA je u stanju da uradi vašem mozgu, odmah ćete prestati!

Foto: Shutterstock

čačkanje nosa

Mnogi ljudi imaju gadnu naviku - da čakaju nos. Koliko god da ovo izgleda bezazleno, istaživanja su utvrdila nešto jako opasno, a to je to može izazvati strašno oboljenje!

Studija koju su proveli istraživači "Sveučilišta Griffith"  na miševima otkrila je malu vezu između čačkanja nosa i nakupljanja proteina povezanih s bolešću koja "jede" mozak.

Rekli su da čačkanje oko nosa može oštetiti zaštitna unutarnja tkiva, olakšavajući opasnim bakterijama da dođu do vašeg mozga.

Mozak koristi nosne šupljine kao put za ulazak u telo. Moždane ćelije reaguju na ovu bakterijsku "invaziju" tako što skladište amiloindi beta protein toksično jedinjenje koje se redovno nalazi u mozgu osoba sa Alchajmerovom bolešću. Ovaj protein se "gomila" i formira plakove koji se skupljaju između neurona i ometaju funkciju ćelije, prenosi "The Sun".

Republika

Foto: Shutterstock

Pored toga što čačkanje nosa nije higijenski, može dam vam opasno našteti

 

Studija iz 1998. otkrila je to u 17 od 19 procenjenih uzoraka mozga

- Izgleda da neki posredni dokazi sugerišu da infekcija ovim organizmom može biti povezana sa bolešću - rekli su tada naučnici. 

Kada je došlo do oštećenja tankog tkiva koje oblaže nos - zvanog nosni epitel - infekcije živaca bile su teže, dodaju istraživači.

Ćelije u mozgu miša reagovale su na bakterije tako što su deponovale više amiloidnih beta proteina - "obeležje Alchajmerove bolesti“. Ključna komponenta bolesti "krađe" mozga je nakupljanje plakova, koji se formiraju kada se komadići beta-amiloida skupe, kaže Alchajmerovo udruženje.

Videli smo da se ovo dešava na modelu miša, a dokazi su potencijalno zastrašujući i za ljude - rekli su. 

Rekli su da mirisni nerv u nosu nudi kratak put do mozga za bakterije i viruse.

Prema novoj studiji iz februara 2022. objavljenoj u "Scientific Reports", je potvrđeno da čačkanje nosa može da poveća rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije. Konkretno, studija je otkrila da bakterijski soj "Chlamidia pneumoniae" (štetni patogen povezan sa respiratornim infekcijama, uključujući upalu pluća). 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading