OVE NAMIRNICE ODMAH BACITE KAD IM ISTEKNE ROK: Jedan DAN pravi RAZLIKU i može znatno da vam ugrozi ZDRAVLJE!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.11.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne igrajte se sa zdravljem!

OVE NAMIRNICE ODMAH BACITE KAD IM ISTEKNE ROK: Jedan DAN pravi RAZLIKU i može znatno da vam ugrozi ZDRAVLJE!

Foto: pixabay.com

Frižider

Postoje određene namirnice koje zahtevaju striktno poštovanje rokova trajanja, kao što su meso i određeni mlečni proizvodi. Posebno je važno da ove proizvode bacite odmah nakon isteka roka trajanja.

Sirevi: oprez kod mekših vrsta


Jedna od ovih namirnica su meki sirevi. Njihov rok trajanja je jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, ali treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrdi sirevi, kao što su čedar ili gauda, imaju duži rok trajanja u frižideru, jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Mekši sirevi poput rikote, krem-sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka trajanja.

Hrana u teglama: potrebna brza konzumacija

Hrana u teglama, kao što su namazi i sosovi, mogu trajati mesec ili godinu, u zavisnosti od namirnice. Međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Bezbednost ovih proizvoda je ugrožena kada se otvori poklopac.

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na rok trajanja na namirnicama


Salate

Krompir-salata, kao i salate od tunjevine ili jaja podložnije su razvoju bakterija, jer su im izloženije. Posle tri do pet dana treba izbaciti delikatesne proizvode ili domaće salate.

Sokovi i meso

Hladno ceđeni sokovi mogu trajati pet dana nakon otvaranja, ali mogu trajati i do 30 dana ako se obrađuju pod visokim pritiskom. Kod svežeg mesa obično imate rok trajanja; na etiketi je naveden poslednji dan do kog morate da ga pojedete, prenosi "Prevention".

Mleveno meso i riba

Mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i trebalo bi da je konzumirate dan-dva nakon kupovine.

Lisnato povrće

Lisnato povrće i dalje ima potencijal da nosi bakterije kao što je E. coli, pa ga zbog sopstvene bezbednosti pojedite neposredno posle kupovine i nemojte ga konzumirati nakon datuma na kesici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading