JEDNA OZNAKA NA AMBALAŽI POKAZUJE SVE: Doktor tvrdi da kada nema toga, možemo da se "POZDRAVIMO" sa mlečnim namirnicama!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Perišić je otkrio pravu istinu o mlečnim proizvodima.

JEDNA OZNAKA NA AMBALAŽI POKAZUJE SVE: Doktor tvrdi da kada nema toga, možemo da se "POZDRAVIMO" sa mlečnim namirnicama!

Foto: printscreen/youtube/Prva, shutterstock

Kiselo mleko - zdrava i ukusna namirnica koja se već vekovima koristi u ishrani na prostorima Balkana.

Iako je nekada bilo poznato kao pokvareno mleko, danas je poznato kao hrana bogata kalcijumom, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali i kompleksom vitamina B. Međutim, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mleka su prirodni probiotici koji doprinose zdravlju i dugovečnosti.


Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, gostujući u emisiji "Jutro" na Prvoj, ističe da kiselo mleko nije bolje od jogurta, već se preporučuje u određenim situacijama.

- Kiselo mleko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt - rekao je. 

Republika

Foto: shutterstock

Kiselo mleko nije bolje od jogurta

 

Naime, kiselo mleko sadrži 50 puta više probiotskih bakterija od jogurta, ali i dosta laktoze koja se kod ljudi reguliše samo u slučaju njenog deficita. Zbog toga se preporučuje deci koja imaju akutne infekcije ili crevne infekcije, jer doprinosi poboljšanju zdravlja.


Dr Perišić takođe savetuje da se obrati pažnja na količinu laktoze u kiselom mleku, jer ukoliko se unese previše, može doći do nadimanja. U tom slučaju, preporučuje se prelazak na jogurt sa manje laktoze, odnosno onaj koji ima samo dva odsto laktoze. Takođe, ukoliko se radi o težim gastroenteritisima, preporučuje se jogurt, dok je kiselo mleko bolji izbor u blažim slučajevima.

Interesantno je i to što kiselo mleko sadrži proteine koji utiču na mišićnu snagu, a istraživanja su pokazala da tri organske kiseline koje se nalaze u debelom crevu mogu da utiču na mozak. Zbog toga je preporučljivo obratiti pažnju na vrstu mleka koje se konzumira, a dr Perišić ističe da je kozje mleko zdravija opcija.

Postoje mnogobrojne studije koje ukazuju na to da je kiselo mleko ključno za dugovečnost, a dr Perišić je potvrdio da bakterija Lactobacillus bulgaricus, koja se nalazi u kiselom mleku, utiče na spremnost u odbrani od infekcija. Zato je važno obratiti pažnju na sastav proizvoda i izabrati one koji sadrže ovu probiotsku bakteriju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading