OVA HRANA POVEĆAVA RIZIK OD POBAČAJA! Stručnjaci saglasni - Jedna namirnica je NAJVAŽNIJA, a ovo strogo izbegavajte

Autor: N.J.

Lifestyle

24.05.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim istraživača bavio se vezom između navika u ishrani i pobačaja.

OVA HRANA POVEĆAVA RIZIK OD POBAČAJA! Stručnjaci saglasni - Jedna namirnica je NAJVAŽNIJA, a ovo strogo izbegavajte

Foto: Shutterstock

Žena (39) ostala trudna sa 16 godina mlađim.

Pobačaj je jedan razoran trenutak u životu svake osobe i retko ko može tek tako da se nosi sa tom temom. Istraživači sa Univerziteta u Birmingenu tvrde da je od značaja veza između pobačaja i navika koje imate u ishrani.

Šta je otkriveno u istraživanju?

Naravno, otkrili su da je ishrana bogata voćem, povrćem, plodovima mora, mlečnim proizvodima, jajima i celovitim žitaricama smanjuje rizik od pobačaja.

Pregledom je utvrđeno da bi u poređenju sa niskom konzumacijom, visok unos samog voća doveo do 61 odsto smanjenja šanse za pobačaj. Visoki unos povrća mogao bi se povezati sa smanjenjem od 41 odsto. Mlečni proizvodi smanjuju šansu za pobačaj za 37 odsto, žitarice 33 odsto, a plodovi mora i jaja za 19 odsto.

Foto: shutterstock

Ishrana u trudnoći

Šta ne treba jesti?

Namirnice koje su prerađene, kao što su neki hlebovi, kolači, kobasice i gotova jela - udvostručili su rizik od pobačaja. Podaci su prikupljeni iz razdoblja pre i tokom prva tri meseca trudnoće na gotovo 64.000 zdravih žena. Doktorka Jalin Čund rekla je:

- Pobačaj je čest, s procenama koje pokazuju da se jedna od šest trudnoća završi pobačajem, a postoje mnogi poznati uzroci, od problema sa hromozomima deteta do infekcija u materici. Ipak, skoro 50 odsto pobačaja u ranoj trudnoći je neobjašnjivo.

 

Prikupljaju se dokazi da promena načina života, uključujući promene u ishrani, prestanak pušenja i nekonzumacija alkohola, pre začeća i u prvim osetljivim nedeljama trudnoće, smanjuje rizik od pobačaja, piše "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

.

Komentari (0)

Loading