DVA PUTA JE ISTA DOKTORKA VRATILA KUĆI IAKO JE KRVARILA: Aleksandru ubeđivali da joj nije ništa, ispostavilo se da je mnogo GORE nego što je mislila

Autor: N.J.

Lifestyle

23.05.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandra nam je ispričala da se sa zdravstvenim problemom izborila zahvaljujući lekaru koji je shvatio ozbiljnost situacije.

DVA PUTA JE ISTA DOKTORKA VRATILA KUĆI IAKO JE KRVARILA: Aleksandru ubeđivali da joj nije ništa, ispostavilo se da je mnogo GORE nego što je mislila

Foto: Shutterstok

Trombofilija je sklonost organizma ka stvaranju tromba usled urođenih ili stečenih problema u koagulaciji. Ako žena ima urođenu trombozu odnosno genetsku trombofiliju, sama bolest prvenstveno može da dovede do problema sa začećem, a kasnije i sa spontanim pobačajima. S tim u vezi, Aleksandra nije znala da ima trombofiliju i za bolest saznala je nakon što je umalo izgubila bebu. Brzo reakcijom lekara kasnije, uspela je da izbegne potencijalno veoma bolnu situaciju.

Saznala je za trudnoću u šestoj nedelji

- Pre trudnoće nisam nikada imala nekih zdravstvenih problema i zaista nisam ni naslutila da ću imati poteškoća u trudnoći. Kada sam saznala da sam trudna bila sam šesta nedelja. I posle toga malo. Uradila sam kućni test na nagovor drugarice, a ništa zapravo od simptoma nisam ni imala. Ciklusi su mi oduvek kasnili, jedino što sam primetila je često mokrenje koje me je budilo noću. Kućni test na trudnoću pokazao je pozitivno, a nakon toga sam otišla kod lekara gde sam utvrdila na ultrazvuku da sam zaista trudna - počela je priču Aleksandra za naš portal.

Foto: Shutterstock

Trudnica na ultrazvuku

Sve je bilo skoro savršeno, dok nedelju dana kasnije nije prokrvarila.

- Ja se nisam tada toliko uplašila koliko su se moji bliski ljudi uplašili. Malo sam prokrvarila, ali nije bila čista krv. Otišla sam kod lekara, ali nije bio moj doktor nego dežurna doktorka, jer je bio vikend. Ona me je pregledala ultrazvučnim pregledom (vaginalnim). Na početku je vikala na mene kako se to dešava jer sam i pre njenog pregleda bila na ultrazvuku, da ne smem da slušam druge šta mi govore samo doktore, da je to normalno... Zbog čega je meni bilo neprijatno što sam uopšte i došla - priča i dodaje da je posle nekoliko dana otišla kod svog doktora:

-  Doktor mi je objasnio da nije moguće da mi se krvarenje desi od pregleda, nema šanse. Pogledao me i rekao da je sve u redu. Posle nedelju dana opet sam prokrvarila malo obimnije. Opet se namestilo da ne radi moj doktor i onda me ista doktorka opet pregleda i rekla da nije ništa, nema potrebe da dižem paniku... Savetovala mi je da je svaka trudnoća za sebe, opet me pogledala sve je bilo kako treba.  Prepisala mi je lek. Treći put kada sam prokrvarila doktorka iz državne bolnice u Beogradu mi je pomogla.

Foto: pixabay.com

Beba na ultrazvuku

Treći put je više prokvarila, zbog čega se obratila lekarima u Beogradu koji su odmah reagovali.

- Pregledali su me u Beogradu i rekli da izgleda imam hematome. Posle dva dana sam se vratila kod svog doktora, on je nakon trećeg krvarenja utvrdio da ima tri hematoma. Poslao me da uradim analize na trombofiliju. Onda su mi doktori rekli da bi "pola nauke to lečilo, a pola ne bi". Ja sam se zbunila, nisam znala šta to znači. Predložili su mi da uzmem lek jer ne može da škodi.  Poslušala sam na kraju svog doktora i njegovo mišljenje, dali su mi najmanju dozu. Od tada se to nije dešavalo - zaključuje ona za naš portal.

Ona je trenutno u četvrtom mesecu trudnoće, a nakon pravih poteza lekara uspela je da sačuva kako mnogi kažu najveće bogatstvo. Iako je na početku bila izuzetno uplašena i nesnađena sada zna "sa čime se bori" i mnogo bolje se oseća. Takođe, ona je apelovala na sve da na vreme urade potrebne analize kako slučajno ne bi propustili nešto važno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading