Ovo su saveti za roštilj bez greške

AUTOR: E. S. T.

ponedeljak, 23. 9. 2019.| 05:14

0

Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.

pixabay.com
Roštilj

Uz savete Srpskog kuvara meso će se topiti u ustima.

1. Na meso stavite kocku leda

Pitate se zašto bi iko stavljao led u meso? Odgovor je jednostavan - da se ne presuši. Ovaj trik će učiniti da meso ostane vlažno i meko.

2. Roštilj očistite lukom

Luk je prirodno sredstvo za dezinfekciju. Stavite pola glavice crvenog luka na viljušku i njom pređite preko vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno ubacite unutra na kraju.

pixabay.com
Luk

3. Usitnite svež ruzmarin

Njime posipajte meso. Ne samo da lepo izgleda već dodaje biljni ukus mesu i povrću.

4. Ispod plodova mora stavite cele kriške limuna

Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali taj agrum se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite i složite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete - neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.

pixabay.com
Limun

5. Roštilj održavajte na dve temperature

Najvažnije pravilo je da vam ništa ne zagori: jedna strana roštilja neka bude vruća za ono što treba brzo da bude gotovo, a druga topla, taman da na njoj možete da držite gotovu hranu da se ne hladi.

6. Solite kako treba

Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčici bolji su ako se začine pre pečenja. Govedina i teletina mnogo su mekše ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

KAKO SE ŠTA PEČE

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ćevapi

Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su tada posebno dozvoljene i čak poželjne jer je upravo u tome čar opuštenog roštiljanja i druženja. Bitno je da ih pečete samo dok ne porumene jer treba da ostanu crvenkasti u sredini, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle nekoliko minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni.

Belo meso

Belo meso možete začiniti dodacima za jela ili solju, a oni koji vole nešto pikantnije, mogu se odlučiti i za kari, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatkastu boju, u proseku desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

pixabay.com

Kobasice

U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjene i prethodno pripremljene u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda. Stavite ih na roštilj i pecite 10-15 minuta okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana. Pazite da ne pregore.

Povrće

Povrće na žaru je odličan dodatak mesu, a na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i papriku stavljajte cele ili sečene napola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti ražnjić-štapiće, na koje ćete nabosti miks raznovrsnog povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklonite s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za rešetke. Povrće okrećite povremeno i nakon pet, šest minuta možete ga skinuti sa vatre.

Zašto veš ne treba da perete na manje od 40 stepeni?
Zašto veš ne treba da perete na manje od 40 stepeni?
0
Uskoro lakše upravljanje nalozima? Instagram testira opciju koja će olakašati selekciju prijatelja!
Uskoro lakše upravljanje nalozima? Instagram testira opciju koja će olakašati selekciju prijatelja!
0

KOMENTARI 0


Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
0
SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja
SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja
0
Zamke za turiste: 7 znakova za prepoznavanje restorana u kojem ćete baciti novac
Zamke za turiste: 7 znakova za prepoznavanje restorana u kojem ćete baciti novac
0
(FOTO) PLJEKE I ĆEVAPI - EVO KAKO PROTIČE LESKOVAČKA ROŠTILJADA
(FOTO) PLJEKE I ĆEVAPI - EVO KAKO PROTIČE LESKOVAČKA ROŠTILJADA
0
Piletina vezuvio je rapsodija ukusa: Sočni bataci i karabataci sa krompirom iz rerne će vas oduševiti!
0

Piletina "vezuvio" je rapsodija ukusa: Sočni bataci i karabataci sa krompirom iz rerne će vas oduševiti!

Uskoro lakše upravljanje nalozima? Instagram testira opciju koja će olakašati selekciju prijatelja!
0
Uskoro lakše upravljanje nalozima? Instagram testira opciju koja će olakašati selekciju prijatelja!
Šta nam poručuju cvrkutanjem i cvokotanjem?
0
Šta nam poručuju "cvrkutanjem" i cvokotanjem?
Raj za ljubitelje Versaja: Najčuveniji dvorac na svetu DOBIJA HOTEL!
Putovanja

Raj za ljubitelje Versaja: Najčuveniji dvorac na svetu DOBIJA HOTEL!

Tanjug, Republika

 - utorak, 22. 10. 2019. u 03:12 0

Versajski dvorac u Parizu uskoro će dobiti svoj prvi hotel. "L gran kontrol" biće otvoren 2020, a njegovi gosti imaće vrhunski pogled na...

Ravan stomak kao od šale: Ova namirnica TOPI NASLAGE, ali samo ako je ovako jedete!
Lepota

Ravan stomak kao od šale: Ova namirnica TOPI NASLAGE, ali samo ako je ovako jedete!

dijetaplus.com

 - utorak, 22. 10. 2019. u 02:11 0

Konzumiranje ove sirove namirnice dovešće do toga da jedete manje ugljenih hidrata tokom dana, a to je put do željene linije.

Horoskop otkriva da li ćete biti zvezda
Horoskop

Horoskop otkriva da li ćete biti zvezda

Republika

 - utorak, 22. 10. 2019. u 01:49 0

Ljudi imaju različite ciljeve u životu. Nekima je ideal porodična idila i toplina doma okruženi ljudima koje voli. Neki drugi pak...

HOROSKOP ZA UTORAK 22.10 - Blizancima sledi poslovna šansa koja će im promeniti karijeru, dok su Lavovi na slatkim mukama
Horoskop

HOROSKOP ZA UTORAK 22.10 - Blizancima sledi poslovna šansa koja će im promeniti karijeru, dok su Lavovi na "slatkim mukama"

Republika

 - utorak, 22. 10. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za sek*om
Seks

OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za sek*om

stil.kurir.rs

 - utorak, 22. 10. 2019. u 01:18 0

Problem modernog društva: Svaka treća žena i četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje, kažu istraživanja.

Ne može jednostavnije: Trik za skidanje SVIH MRLJA s nameštaja od mikrofibera!
Ne može jednostavnije: Trik za skidanje SVIH MRLJA s nameštaja od mikrofibera!
0

Nameštaj presvučen mikrofiberom mnogo je jeftinija varijanta u odnosu na kožu i antilop, pa u...

(VIDEO) Škoda delimično otkrila kakvu nam poslasticu priprema: Prve skice nove oktavije
(VIDEO) "Škoda" delimično otkrila kakvu nam poslasticu priprema: Prve skice nove oktavije
0

Češki proizvođač, koji posluje pod kapom "Folksvagena" predstavio je dve skice novog modela ili...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 21. 10. 2019.