Ovo su saveti za roštilj bez greške
Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.
Uz savete Srpskog kuvara meso će se topiti u ustima.
1. Na meso stavite kocku leda
Pitate se zašto bi iko stavljao led u meso? Odgovor je jednostavan - da se ne presuši. Ovaj trik će učiniti da meso ostane vlažno i meko.
2. Roštilj očistite lukom
Luk je prirodno sredstvo za dezinfekciju. Stavite pola glavice crvenog luka na viljušku i njom pređite preko vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno ubacite unutra na kraju.
3. Usitnite svež ruzmarin
Njime posipajte meso. Ne samo da lepo izgleda već dodaje biljni ukus mesu i povrću.
4. Ispod plodova mora stavite cele kriške limuna
Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali taj agrum se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite i složite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete - neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.
5. Roštilj održavajte na dve temperature
Najvažnije pravilo je da vam ništa ne zagori: jedna strana roštilja neka bude vruća za ono što treba brzo da bude gotovo, a druga topla, taman da na njoj možete da držite gotovu hranu da se ne hladi.
6. Solite kako treba
Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčici bolji su ako se začine pre pečenja. Govedina i teletina mnogo su mekše ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.
KAKO SE ŠTA PEČEĆevapiOdličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su tada posebno dozvoljene i čak poželjne jer je upravo u tome čar opuštenog roštiljanja i druženja. Bitno je da ih pečete samo dok ne porumene jer treba da ostanu crvenkasti u sredini, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle nekoliko minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni. Belo mesoBelo meso možete začiniti dodacima za jela ili solju, a oni koji vole nešto pikantnije, mogu se odlučiti i za kari, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatkastu boju, u proseku desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre. KobasiceU mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjene i prethodno pripremljene u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda. Stavite ih na roštilj i pecite 10-15 minuta okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana. Pazite da ne pregore. PovrćePovrće na žaru je odličan dodatak mesu, a na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i papriku stavljajte cele ili sečene napola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti ražnjić-štapiće, na koje ćete nabosti miks raznovrsnog povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklonite s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za rešetke. Povrće okrećite povremeno i nakon pet, šest minuta možete ga skinuti sa vatre. |
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)