Ovo su saveti za roštilj bez greške

Autor:

Lifestyle

23.09.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roštilj

Uz savete Srpskog kuvara meso će se topiti u ustima.

1. Na meso stavite kocku leda

Pitate se zašto bi iko stavljao led u meso? Odgovor je jednostavan - da se ne presuši. Ovaj trik će učiniti da meso ostane vlažno i meko.

2. Roštilj očistite lukom

Luk je prirodno sredstvo za dezinfekciju. Stavite pola glavice crvenog luka na viljušku i njom pređite preko vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno ubacite unutra na kraju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Luk

3. Usitnite svež ruzmarin

Njime posipajte meso. Ne samo da lepo izgleda već dodaje biljni ukus mesu i povrću.

4. Ispod plodova mora stavite cele kriške limuna

Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali taj agrum se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite i složite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete - neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Limun

5. Roštilj održavajte na dve temperature

Najvažnije pravilo je da vam ništa ne zagori: jedna strana roštilja neka bude vruća za ono što treba brzo da bude gotovo, a druga topla, taman da na njoj možete da držite gotovu hranu da se ne hladi.

6. Solite kako treba

Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčici bolji su ako se začine pre pečenja. Govedina i teletina mnogo su mekše ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

KAKO SE ŠTA PEČE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ćevapi

Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su tada posebno dozvoljene i čak poželjne jer je upravo u tome čar opuštenog roštiljanja i druženja. Bitno je da ih pečete samo dok ne porumene jer treba da ostanu crvenkasti u sredini, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle nekoliko minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni.

Belo meso

Belo meso možete začiniti dodacima za jela ili solju, a oni koji vole nešto pikantnije, mogu se odlučiti i za kari, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatkastu boju, u proseku desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kobasice

U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjene i prethodno pripremljene u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda. Stavite ih na roštilj i pecite 10-15 minuta okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana. Pazite da ne pregore.

Povrće

Povrće na žaru je odličan dodatak mesu, a na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i papriku stavljajte cele ili sečene napola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti ražnjić-štapiće, na koje ćete nabosti miks raznovrsnog povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklonite s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za rešetke. Povrće okrećite povremeno i nakon pet, šest minuta možete ga skinuti sa vatre.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading