Ovo su saveti za roštilj bez greške

AUTOR: E. S. T.

ponedeljak, 23. 9. 2019.| 05:14

0

Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno.

pixabay.com
Roštilj

Uz savete Srpskog kuvara meso će se topiti u ustima.

1. Na meso stavite kocku leda

Pitate se zašto bi iko stavljao led u meso? Odgovor je jednostavan - da se ne presuši. Ovaj trik će učiniti da meso ostane vlažno i meko.

2. Roštilj očistite lukom

Luk je prirodno sredstvo za dezinfekciju. Stavite pola glavice crvenog luka na viljušku i njom pređite preko vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno ubacite unutra na kraju.

pixabay.com
Luk

3. Usitnite svež ruzmarin

Njime posipajte meso. Ne samo da lepo izgleda već dodaje biljni ukus mesu i povrću.

4. Ispod plodova mora stavite cele kriške limuna

Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali taj agrum se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isecite i složite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete - neće se zalepiti, a ukus će biti odličan.

pixabay.com
Limun

5. Roštilj održavajte na dve temperature

Najvažnije pravilo je da vam ništa ne zagori: jedna strana roštilja neka bude vruća za ono što treba brzo da bude gotovo, a druga topla, taman da na njoj možete da držite gotovu hranu da se ne hladi.

6. Solite kako treba

Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčici bolji su ako se začine pre pečenja. Govedina i teletina mnogo su mekše ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

KAKO SE ŠTA PEČE

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ćevapi

Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su tada posebno dozvoljene i čak poželjne jer je upravo u tome čar opuštenog roštiljanja i druženja. Bitno je da ih pečete samo dok ne porumene jer treba da ostanu crvenkasti u sredini, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle nekoliko minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni.

Belo meso

Belo meso možete začiniti dodacima za jela ili solju, a oni koji vole nešto pikantnije, mogu se odlučiti i za kari, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatkastu boju, u proseku desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

pixabay.com

Kobasice

U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjene i prethodno pripremljene u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda. Stavite ih na roštilj i pecite 10-15 minuta okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana. Pazite da ne pregore.

Povrće

Povrće na žaru je odličan dodatak mesu, a na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i papriku stavljajte cele ili sečene napola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti ražnjić-štapiće, na koje ćete nabosti miks raznovrsnog povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklonite s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za rešetke. Povrće okrećite povremeno i nakon pet, šest minuta možete ga skinuti sa vatre.

Koristimo je za dekoraciju, a OVA biljka čuva zdravlje naših stomaka: Uništava opasnu bakteriju u želucu i sprečava nadimanje
Koristimo je za dekoraciju, a OVA biljka čuva zdravlje naših stomaka: Uništava opasnu bakteriju u želucu i sprečava nadimanje
0
Pile punjeno kestenom i tikvom - kao stvoreno za porodični ručak
Pile punjeno kestenom i tikvom - kao stvoreno za porodični ručak
0

KOMENTARI 0


(FOTO) PLJEKE I ĆEVAPI - EVO KAKO PROTIČE LESKOVAČKA ROŠTILJADA
(FOTO) PLJEKE I ĆEVAPI - EVO KAKO PROTIČE LESKOVAČKA ROŠTILJADA
0
Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
0
Zamke za turiste: 7 znakova za prepoznavanje restorana u kojem ćete baciti novac
Zamke za turiste: 7 znakova za prepoznavanje restorana u kojem ćete baciti novac
0
SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja
SPREMNI NA URANAK: Otkrivamo kako da prepoznate kvalitetno meso i kako da iskoristite uskršnja jaja
0
Ova 4 znaka ukazuju na DEMENCIJU, ne zanemarujte ih ako se jave!
0

Ova 4 znaka ukazuju na DEMENCIJU, ne zanemarujte ih ako se jave!

Pile punjeno kestenom i tikvom - kao stvoreno za porodični ručak
0
Pile punjeno kestenom i tikvom - kao stvoreno za porodični ručak
Da li ste čuli za WT:Social i šta bi on mogao da uradi Fejsbuku i Tviteru?
0
Da li ste čuli za WT:Social i šta bi on mogao da "uradi" Fejsbuku i Tviteru?
(VIDEO) OVO BI TREBALO DA SPADA U ZLOSTAVLJANE, ali mačka Kejt Bekinsejl se ne buni!
Ljubimac

(VIDEO) OVO BI TREBALO DA SPADA U ZLOSTAVLJANE, ali mačka Kejt Bekinsejl se ne buni!

b92.net

 - nedelja, 17. 11. 2019. u 04:13 0

Kada vam treba pomoć u obavljanju kućnih poslova, setite se vaših ljubimaca.

Hotel u obliku gitare: Neobična građevina od 35 spratova koštala 1,5 milijardi dolara
Putovanja

Hotel u obliku gitare: Neobična građevina od 35 spratova koštala 1,5 milijardi dolara

Tanjug, Republika

 - nedelja, 17. 11. 2019. u 03:12 0

Jedinstveni luksuzni hotel u obliku džinovske rok gitare kakvu bi poželeo i legendarni gitarista Led Zepelina Džimi Pjedž, otvoren je na...

Prečesto pranje ubija kosu
Lepota

Prečesto pranje ubija kosu

E. S. T.

 - nedelja, 17. 11. 2019. u 02:11 0

Nemoguće je imati dobar, kompletan stajling bez dobre frizure, pa je čista i negovana kosa zato preduslov za besprekoran stil, bez obzira...

Ovi horoskopski znakovi su pravi buntovnici: Imaju svoja pravila
Horoskop

Ovi horoskopski znakovi su pravi buntovnici: Imaju svoja pravila

Republika

 - nedelja, 17. 11. 2019. u 01:49 0

I dok neki znakovi horoskopa slepo slede pravila i sve rade tačno po planu, ovo su njihove čiste suprotnosti.

HOROSKOP ZA NEDELJU 17. 11. - Lavovi će biti u iskušenju da daju otkaz, dok će Vodolije imati drugu, slađu vrstu iskušenja...
Horoskop

HOROSKOP ZA NEDELJU 17. 11. - Lavovi će biti u iskušenju da daju otkaz, dok će Vodolije imati drugu, slađu vrstu iskušenja...

Republika

 - nedelja, 17. 11. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

ZABRINUTIM LJUDIMA NIJE DO SEKSA: Doktor Jovan Marić otkrio koliko dugo TRAJE STRAST, ali i kako sa DECOM razgovarati o osetljivoj temi!
ZABRINUTIM LJUDIMA NIJE DO SEKSA: Doktor Jovan Marić otkrio koliko dugo TRAJE STRAST, ali i kako sa DECOM razgovarati o osetljivoj temi!
0

Naš najpoznatiji seksolog i psihijatar misli da su nam deca previše izložena pornografskim...

Na koji način STRES koji RODITELJI doživljavaju na poslu utiče i na njihovu DECU?
Na koji način STRES koji RODITELJI doživljavaju na poslu utiče i na njihovu DECU?
0

Sve negativno što se dešava na poslu duboko utiče na psihu roditelja koji neretko svoje probleme...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 18. 11. 2019.