Zajednički odgovor Advokatske kancelarije Batić i Đorđević na natpise u medijima

Autor: Republika

Hronika

11.05.2018

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našu redakciju stigao je zajednički odgovor Advokatske kancelarije Batić i Đorđević na natpise u medijima, koji vam u celosti prenosimo.

RepublikaFoto: facebook.com/Sanja Nikolic
Sanja Nikolić

"U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ovim putem objavljujemo odgovor na natpise gore navedenih medija u vezi sa našom klijentkinjom Sanjom Nikolić iz Smedereva koja  je u gorenavedenim medijima u periodu od 27.04.2018 do 03.05.2018. više puta označena da je „otrovala kolege Poljoprivredno savetodavne službe u Kolarima“, „sipala otrov u kafu“, „pokušala da pobije kolege zbog mobinga“, „otrovala kolege zbog ljubavnika“, itd.

Smatramo da postupanje medija prema našoj klijentkinji Sanji Nikolić i njenoj porodici nije nimalo etički, da se zakon o javnom informisanju svakodnevno ovakvim postupanjem krši, te da je novinskim natpisima senzacionalističke prirode prekršena pretpostavka nevinosti našeg klijenta zagarantovana Ustavom Srbije kao i članom 73 Zakona o javnom informisanju i medijima. Zakon jasno određuje članom 74 da se u izveštavanju povodom krivičnih postupaka mogu koristiti informacije koju su objavljene isključivo na glavnom pretresu ili do kojih se došlo putem pristupa informacijama od javnog značaja.  Protiv Sanje Nikolić u toku je predistražni postupak, dakle, nije ni podignuta optužnica ,dok se mediji postavljaju kao da je postupak već okončan,a ona pravnosnažno osuđena.

Foto: facebook.com/Sanja Nikolic
Sanja Nikolić

Postupanjem medija se svakodnevno nanosi nemerljiva šteta Sanji Nikolić , te apelujemo na  sve medije kojima je ovaj odgovor upućen da se ubuduće uzdrže od kvalifikacija koje u ovom momentu  jednostavno , ne postoje.  Molimo i udruženja novinara da reaguju jer je danas nažalost postao trend komentarisati krivične postupke, osuđivati ljude bez dokaza i uništavati nečije živote zarad čitanosti.

Novinarska profesija sa sobom nosi i jednu veliku odgovornost, jednim neopreznim tekstom ili naslovom može etiketirati ljude za ceo život, kao prestupnike, preljubnike ili u ovom slučaju „trovačice“, te ovim putem šaljemo jedan apel svim medijima da ubuduće razmišljaju o posledicama njihovih tekstova na one o kojima pišu, kao i na njihove najbliže koji i sami trpe posledice ovakvih tekstova.

Takođe, molimo gorenavedene medije da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima ovaj naš zajednički odgovor objave u svim izdanjima, na odgovarajućim stranicama na kojima  se nalazila sporna informacija, te da isti objave u prvom narednom izdanju medija.

Advokati Advokatske kancelarije Batić iz Beograda i Advokatske kancelarije Đorđević iz Smedereva"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading