"HRISTOS SE RODI, OVO JE PLJAČKA": Maskiran u popa opljačkao banku u Srbiji, sad ga traži Austrija!

Autor: blic.rs

Hronika

29.04.2018

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Austrija je od Hrvatske, preko evropskog naloga za hapšenje, zatražila izručenje Milosava Veskovića (39), člana bande "Pink Panter", koji je osumnjičen da je pre 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrednosti od 1,5 miliona evra.

Foto: pixabay.com
Srbin se maskirao u sveštenika pa pljačkao/Foto: Ilustracija

Vesković je rodom iz Kolašina, a u Srbiji 2008. godine bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, na četiri godine zatvora zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova brađa Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca.

Milosav Vesković dobio je četiri i po godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri, odnosno tri godine zatvora. Anes Kurbegović osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora, Miloš Dragović na dve godine zatvora, Zdravko Tomić na godinu i po, a Mladen Pupovac na godinu dana zatvora, dok je Milan Mitić osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine. Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe.

Pustošili benzinske pumpe

Ova grupa je uhapšena 9. maja 2006. godine, neposredno posle pljačke benzinske pumpe u Zrenjaninu, odakle su odneli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo u vrednosti od 3,94 miliona dinara.

Takođe, oni su 2. i 3. januara 2006. godine opljačkali 60.000 dinara iz kase "Jugopetrolove" benzinske pumpe u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. februara opljačkali su 73.000 dinara iz pošte u Karađorđevu.

Opljačkali su i 17. aprila sef-kasu "Jugopetrolove" benzinske pumpe u Paraćinu, iz koje su uzeli bonove za benzin u vrednosti od milion dinara.

"Hristos se rodi, ovo je pljačka"

Međutim, nikada nije dokazano da su oni bili lažni popovi, iako su se dovodili u vezu i sa jednom od najpoznatijih pljački u Srbiji, na Badnje veče 2004. u zemunskoj ekspozituri Rajfajzen banke. Trojica bandita, tada su maskirana u popove, upala u filijalu banke i uz povike: "Hristos se rodi, ovo je pljačka" i ukrali čak 150.000 evra!

Interesantno je da su pljačkaši na izlasku iz banke zaboravili su da ponesu svešteničke kape koje su im poslužile kao kamuflaža. Iz Banke su odneli tri video-kasete na kojima je cela pljačka snimljena, ali su zaboravili da uzmu četvrtu kasetu.

Robija u Hrvatskoj

Vesković je trenutno pri kraju izdržavanja kazne od tri i po godine zatvora koju izdržava u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu.

Uhapšen je u Hrvatskoj 2015. godine, i to sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za transport novca.

Za njim je poternicu raspisala i Bosna i Hercegovina, ali kako je Austrija članica Evropske unije, verovatno je da će njihov nalog za hapšenje ima prednost u odnosu na argumente BiH.

Komentari (0)

Loading