INCIDENT U SPECIJALNOM SUDU: "Šta se smejete, je l' vama neko ubijen?" Udovica Goksija Veličkovića POTREŠENA zbog smejanja Budimira i dvojice momaka u publici

Autor:

Hronika

08.03.2024

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završeno suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za danas, nastavak određen za 25. mart

INCIDENT U SPECIJALNOM SUDU: "Šta se smejete, je l' vama neko ubijen?" Udovica Goksija Veličkovića POTREŠENA zbog smejanja Budimira i dvojice momaka u publici

Foto: estock/printscreen

U Specijalnom sudu u Beogradu   je nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka optuženoj  za sedam ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom i oružjem.

Advokat Dejan Lazarević koji nezvanično rukovodi odbranom klana na početku je čestitao 8. mart sudiji Vinki Berahi Nikićević.

Od utorka je u ovom postupku počelo prikazivanje tajnih ''Skaj'' poruka  koje su pripadnici klana razmenjivali međusobno prilikom otmica žrtava, njihovih ubistava i nakon njih kada su pričali o detaljima samih zločina i hvalili se užasnim delima. 

Po sudijinom planu je danas na redu prikazivanje jezivih slika ubistva LazaraVukićevića koji je ubijen 14. oktobra 2020. u Ritopeku. Istog dana vođe klana sa Partizanovog stadiona su oteli u Crnoj Gori zajedno sa kavačkim klanom, za koji su inače radili, trojicu muškaraca od kojih su dvojicu odmah ubili. 

Otac Lazara Vukićevića je prisustvovao prethodnim ročišta kada su čitane sms poruke i preslušavane glasovne poruke klana, ali prema saznanju Republike danas nije smogao snage da gleda fotodokumentaciju pa nije došao na ročište. Podsetimo, on ni u tužilaštvu ranije nije mogao da gleda slike izmučenog i ubijenog sina.

18:52: Sudija odbila predlog branilaca

 Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi veljka Belivuka završeno je u 18.50 sati  pošto je sudija saopštila da se odbijaju svi predlozi branilaca jer smatraju da i dalje stoje razlozi za pritvor zbog kojih je i određen i produžavan. sledeća ročišta su zakazana za 25. 26. 28. i 29. mart.

18:36  Udovica Gosija Veličkovića navijača Partitana frakcije sa kojom su Belivukovi "Iz principa" bili u sukobu  od pauze je na suđenju smeštena u samoj sudnici zbog neprijatnosti da bude u publici sa momcima koji su tu kao podrška optuženima. 

Sudija je ostavila vremena za procesne predloge i dala advokatima priliku da traže pogodbnije mere za okrivljene.


S tim u vezi pogodnosti u smislu ukidanje pritvora ili zamenu pritvora blažom merom tražili su branioci Nemanje Lakićevića, Milovana Tadića, Aleksandra Vučeljića, Alekse Šejića koji je uhapšen kao mlađi punoletnik.  Branilac Vladmira Greka je istakla da više ne postoje razlozi za njegov boravak u pritvoru, a posle njega i branilac Senada Rešovića. koji je rekao da njegovom klijentu nije pronađeno ni oružje ni skaj telefon, kao ni bilo koji predmet koji dokazuje njegove kriminalne aktivnosti. Primer kolega sledili su i advokati Alekse Stošića i Dragana Mitrovića. 


Tužilaštvo je predložilo sudu da produži pritvor svima jer razlozi zbog kojih je određen i više puta produžavan i dalje stoje. Veće se povuklo da donese odluku o procesnim predlozima. 
 

17:50 Prikazana je policijska službena beleška koju je u grupu poslao Marko Miljković, a potom i glasovne poruke koje su razmenili on Nemanja Lakićević i Pile

Mesar: Kažeš, brate, ovako: preko tvog druga si dobio taj auto, koji nema veze sa Zdravkom i nisi ti pozvan da pričaš o svojim poslovima, nego o Zdravku, u vezi sa Zdravkom hoćeš da pričaš, za ostalo nema šta da pričaš. Mogu da te zovu jednom, a ne dva puta za isto. Reci im da nemaju pravo da te zovu dva puta za isto i nemaš šta da pričaš više

Lakićević: Brate sad me zove na informativni razgovor, a ne u svojstvu građanina. Pile, slušaj ovo, ti si rekao po mečke su došli, mečku sam ti doterao u utorak, druga dva automobila sam ti doterao u sredu, je l' tako?

Mesar: Kada te zovu kao okrivljenog, to je krivično, nema informativnog, na informativni te zoveu u svojstvu građanina. I nema šta da pričaš dalje.

Pile: Dobro, a za belog rovera, ko je došao po belog rovera? Neki normalan čovek došao po belog rovera, tražio ti ključeve i to je to.

Mesar: Ma, brate, šta njih boli ku*ac ko je došao po belog rovera, to vas ne zanima. U principu, pričaj ovako: KOlima se ti baviš, a taj rover nema šta da pričaš, to je bio tvoj auto i nema potrebe da objašnjavaš više.

Pile: Pa brate, u izjavi piše da su došli s maskama, da ti ne znaš ko su i da su ti tražili saobraćajnu i ključeve. Ne zajebavaj, čitamo izjavu.

Lakićević: Još jednom Pile, u utorak su došli momci, uzeli su mečke, a u sredu je došao jedan čovek i uzeo je rovera.

Mesar: Čipi, slušajte me sad obojica, ti moraš da daš kola, a ko je kupio kola moraju da pitaju Zdravka jer je to Zdravko komuniicirao sa tim ljudima koja su uzimali kola i gde su i dalje vozila i to je to. Nisi ti nikog slao, nego je Zdravko i kraj priče. Kola ko je oterao ne znate ni jedan ni drugi, jer je to sve Zdravko organizovao i kraj priče. To recite da pitaju Zdravka.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić rekao je da je Pile iz prepiske Igor Arezanović, vlasnik autoplaca, koji je svedočio u ovom postupku. Lalić je, odgovarajući na pitanja Lakićevićevog branioca rekao da nije ranije pričao sa Nemanjom Lakićevićem, ali da zna da on komunicira u preslušanim porukama pošto je sedeo sa Miljkovićem kada su poruke razmenjivane.

 Lalić objašnjava: Miljković i ja smo se najviše bavili kolima jer smo posle ubistva napustili kuću i time se bavili.

Optuženi Nemanja Lakićević je ušao u sudnicu i kaže da po savetu advokata ne želi da odgovara na pitanja vezana za skaj,  a iskoristio je priliku da kaže da je tri godine neosnovano u pritvoru i da ne poznaje okrivljene. 

Njegov branilac Dalibor Katančević kaže da je siguran da je veće čulo da Lakićević nije razgovarao sa trećom osobom.- Meni ovo liči kao da je neko snimao Lakićevića i to montirao. Ovo je potpuno rasulo što se tiče dokaza - kazao je Katančević između ostalog.

 

17:35  "Da znam gde je sada , opet bih ga ubio"- svirepi Budimir o svom kumu

Pošto su ubili Zdravka Radojevića zlikovci koji su se udružili kao okg na stadionu Partizana razmenili su na skaju poruke do kojih su srpski pravosudni organi došli preko Francuskih istražitelja. najjezivije su poruke Miloša Budmira kome je radojević krsti dete i bio mu kum.

NN: Zajeban je bio Kaniđa u svoje vreme.

Miloš Budimir: Da znam gde je sada tačno, opet bih ga ubio. Ja sam ga samo raskomadao.

Marko Budimir: Ja mu šamar nisam lupio.

Miloš Budimir: Ja sam ga nabadao malo. Morao sam da ga ponizim, da shvati da je ispod nas. Pošto je u jednom trenutku počeo da se ku*či, pa sam ga nabo u glavu. Baš je bio bolestan i u glavu, a i ovi ostali organi nisu bili baš nešto.

Lalić pojašnjava da su prikazane poruke razmenili Veljko Belivuk, Marko Miljković, braća Budimir, on i Dejan Tešić.

17:30  " Mečka je igrala na ulici..." : Monstrumi spominju slike iz detinjstva, sudija ih opominje  


Posle pauze nastavlja se prikazivanje materijala sa skaja vezanog za otmicu i ubistvo Zdravka Radojevića. 


"Ajde kako hoćete Kaniđu imamo na dugme kad se dogovorimo" prikazano je na ekranima u sudnici kao jedna od poruka 
Radojević je imao Kaniđa nik nejm-pojašnjava Lalić. 


- Ovo je Miljkovićeva poruka- rekao je on.
Miljković kaže da je Lalić u imaginarijumu i da sve laže. Branilac lazarević opet tvrdi da je i ovo foto montaža. 


Prikazuje se fotografija iz Ritopeka, gde je na najlonu Radojević na stomaku sa rukama vezanim pozadi, a usta višestruko oblepljena selotejpom Na sebi ima narandžasti duks i farmerke, a na nogama patike. 
Lalić kaže da Miljković u tom momentu nisu bili u kući u Ritopeku, nego u Lisičijem potoku. 


Na ekranu se potom prikazuju prepiske sa skaja na engleskom jeziku, a prepiska je od 24. novembra 2020. posle 8 uveče. 
Branilac Nikola Jerković kaže da je jasno da se 
U porukama nakon razmene fotografije savladanog Radojevića i položenog na foliju, zlikovci pištu "A sapleo se Kaniđa", tačnije to piše Miloš Budmir (Ares na skaju)na kojeg je Radojević hteo da puca jer je precrtao mural njegovog pokojnog brata.
Prikazane su i fotografije Radojevića odmah posle dovođenja u Ritopek gde sedi na kauču u prostoriji na spratu kuće u Ritopeku, i jedna kada puni pištolj sa masakom na licu koju mu je klan stavio i naterali ga da kašnje u nju da bio stavio tragove koji su im trebali za fingiranje u slučaju pucnjave na kuću Marka Budimira.


Lazarević kao branilac kaže da su fotografije delo fotošopa, dok Miloš Budmir kaže da ga je današnji dan podsetio na detinjstvo kada smo viđali mečku, medveda na ulici kod nas u kraju kako igra uz muziku.
- Tako i ovde Lalić igra kako mu tužilaštvo kaže - rekao je Budimir. 
Sudija je Budmira upozorila da ovakav govor nije nedopustiv u sudnici.

16.48 Neprijatna situacija tokom prikazivanja fotografija sa Skaja 

U toku prikazivanja jezivih fotografija u delu sudnice za javnost nastala je neprijatna situacija između Jelene Veličković supruge ubijenog Gorana Veličkovića  i dvojice momaka.

- Šta se smejete?! Je li vama neko ubijen?! - pitala je vidno nervozna Jelena koja se tresla tokom prikazivanja jezivih fotografija mučenja i ubistva Vukićevića, ali se tu zaustavila jer nije želela produbljivanje konflikta. 

Momci su joj odgovorili da je i njima neko ubijen. Publika je međutim, primetila da su se momci smejali kada im je jedan od braće Budimir isplazio jezik i sam se smejući dok se vraćao na mesto vraćajući se iz sudnice.

Među publikom se šuška da se radi o majci ili sestri jedne od žrtava klana.

Optuženi vidno manje komuniciraju od kada se Lazarević vratio u predmet, a gledanje fotografija sa skaja protiče u tišini. 

Miloša Budimira su zbog gasova i mogućnosti da mu se bude išlo u toalet, što je prethodnih dana isticao kao nužnost premestili ispred Veljka Belivuka da bi bio bliže izlazu ka toaletu. 

Budimir je seo na Miljkovićevo mesto , a Miljković kod ulaza u sudnicu.

16.26 Konsiljere tvrdi da su poruke dokucavane

- Ove poruke su dokucavane - o negiranju zločina i komunikacije optuženih preko Skaja, govori advokat Dejan Lazarević, koji je uprkos opomenama sudije nastavljao da govori pa mu je predsednica veća izrekla opomenu. 

Nadalje se prikazuju fotografije sivog pasata koji je vozio Radojević.

- Fizički mi nije poznato, ali iz priče da jer smo očekivali da dođe na Lastu. Tu ga je čekao Nebojša Janković. 

Branilac Lazarević kaže je prikazati pasat mogao biti bilo čiji i da ništa tužilaštvo nije dokazao.

Tužilac reaguje na primedbu advokata Lazarevića i kaže da je optuženi Nemanja Lakićević spominjao taj pasat. 

Pored Lazarevića još dvojica dvokata negoduju zbog prikazivanja Skaj komunikacija kao nezakonitih u dokaznom postupku.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je pojasnio na pitanje tužilaštva da je vozio jedan od automobila Zdravka Radojevića u Košutnjak i da ga je preuzeo Nemanja Lakićević. Istakao je da prilikom pregledanja vozila ne bi bilo sumnje da je to taj automobil pošto ima skrivenu pregradu iza radija.
 

16.05 Klan pratio Radojevića

U sudnici su u nastavku postupka prikazane fotografije iz opservacije  Zdravka Radojevića, te njegovog parkiranog automobila na koji je klan motrio.

- Imaš sa desne strane Soker, tu živi ili je parkiran ispred ulaza gde je Soker, ili u tom nizu - govori Miloš Budimir u glasovnoj sa Skaja.

Srđan Lalić je pred sudom objasnio da su u to vreme pokušavali da lociraju Radojevića, i da je u tome učestvovao Dragan Mitrović, kao i jedan mlađi momak.

- Pokušali su da lociraju njegovo vozilo da vide koja mu je dnevna rutina jer se tada još govorilo o tom eksplozivu ispod automobila - rekao je Lalić.

- Kući je svinja -  poslata je poruka uz sliku pasata koji je u to vreme vozila žrtva klana Zdravko radojević pošto je sakrio mercedes "s klase".

15.50 - Otmica i ubistvo Radojevića

U sudu se prikazuju prepiske sa skaja vezane za otmicu i ubistvo Zdravka Radojevića koji je hteo da se revanšira klanu za precrtavanje murala njegovog pokojnog brata.

Radojević: Šta radiš, brate moj?

NN: O, buraz, kako si? Ja se je*em s koronom, brate, evo par dana. Pa kući sam.

Radojević: Nikako.

NN: Šta je bilo?

Radojević: Išarali mi mural od brata opet. Brate, pobiću ih javno sve.

NN: Ma šta pričaš, aoo. A grob im se iskopao. Buraz, to niko nije do te braće glibave. Znaju koliko te to nervira, a biće i spija neko, reko sam ti nikom ništa ne pričaj.

Radojević: Brate, je l' možeš da mi pomogneš da pobijem govna? Ma brate, oni mene mrze, pa mrze. Očima ne mogu da me vide. To je ona svinja debela uradila. Ubiću svinju javno. Bez kape.

NN: Ma da l' si lud? Kakvi to da napraviš, gde ćeš to raditi? Završićemo, siguran budi. Pa vidiš šta nas je snašlo od smradova seljačkih, ne brini.

Radojević: A šta drugo, brate moj?

NN: Samo daj da dobijemo pravu informaciju i neće više nikom ništa.

Radojević: A, brate, nema ih nigde. Brate, je l' mogu da dođem dole da se vdiimo? Ja sad hoću sve, javno ću pseta pobiti.

NN: Možeš, samo da ozdravim.

Radojević: Po cenu svega, brate moj.

NN: Dođi kad hoćeš. Ma gde ćeš to raditi? Imaš familiju, nisi sam, mada razumem te. Slikaj mi to da vidim, što je napravila bagra.

Radojević: Deci ću im vaditi oči za ovo. Hoću da se sklonim i da tamanim pacove.

NN: Sve im je*em na svetu, au majku im bolesnu...

Radojević: Sa fantomkama izašle p...

NN: Pa da li ove debilčine imaju gram mozga?

Radojević: Ni to ne smeju bez kape.

NN: A brate, da na sliku mrtvog čoveka ovo rade, da ne veruješ.

Radojević: Je l' me sad razumeš što hoću javno?

NN: A razumem, brate, al' isti je... kad pođu na istu adresu. Nemoj da razmišljaš, završićemo to, gledaj za te štekove, smozgaj dok ozdravim, pa ćemo im je*ati majku majčinu. Nek majkama svojim i svojim grobovima ku*čeve crtaju.

Radojević: Brate, sad ću da razmislim kako ću i šta ću. Sad sam zvao da im poručim da ću im za ovo oči izvaditi. Javljam se, brate.

NN: A da l' si lud, šta radiš to?

Tužilac proziva Bojana Hrvatina da kaže da li mu je poznato da je Radojević pričao da sprema nešto braći Budmir.  

-Znam za precrtavanje murala njegovog brata i da je bio isprovociran. Poznato mi je da je pretio da će ako ne nađe Budimira da udari na njegovu ženu i decu. Nisu mi poznate prikazene prepiske.

Prikazuje se slika luksuznog mercedesa.

- Pitao me je Miloš Budmir da li hoću da postavim eksploziv ispod auta Zdravka Radojevića.  Ja sam pristao. Međutim, od toga se odustalo, a Budmir mi je rekao da će mi pisati ako to bude trebalo.

Advokat Lazarević opet tvrdi da je sve namešteno.

- Ovo je fotošop, nestručno urađen. Ove poruke bi mogle biti korišćene u bilo kom ubistvu jer tu nema imena i samo su vezane za fotošopirane fotografije da bi napravili lažnu sliku. 

Srđan Lalić kaže da su prikazane fotografije  skrinšotova skaj komunikacije bile često viđane i da dokazuju ostrašćenost u borbi klanova. 
 

15.37 - Prikazane fotografije izmasakriraog Vukićevića

U nastavku se prikazuje oko 20-tak fotografija izmasakriranog Lazara Vukićevića.

Smenjuju se slike od kojih se ne zna koja je jezivija. 

Tužilac pita svedoka okrivljenog Srđana Lalića da potvrdi ko je na slikama.

-Ovo je raskomadano telo Vukićevića ? Ko ga je raskomadao?
- Braća Budmir i ja. On je najviše bio tučen, kablom od struje 

Na nekoliko fotografija se vidi Vukićević kada je tek usmrćen. Sa lopatom na Vukićevićevom temenu koju je držao Marko Budmir, prema rečima Lalića. Kaže da je sedeo na crnoj stolici i tu završio. 

Prikazuje se slika gde je sekira sa plavim delom i glava žrtve odvojena od tela.  A onda i pištolj koji mu je Lalić uperio u glavu,

- Ja sam držao pištolj, to je Lazarov glok. 

Ko je osmislio da se žrtve slikaju.

- Veljko je u početku Dominirala je atmosfera ostrašćenosti 

Ko je smislio ovu grozotu od vas trojice - pita advokata Šćekić.

- Marko Budmir ga je tukao lopatom, a ja sam ga tukao kablom- kazao je Lalić. 

- Jako mi je krivo što sam bio bolestan jer su braća Budmir u svakoj Lalićevoj rečenici. On je jedan lažov, izmišljator i manipulator i meni je jasno da on priča sve da bi zadovoljio tužioce - kazao je Miloš Budimir. 

Advokat Lazareviće se javlja i kaže da su fotografije fotošopirane i montirane jer su jasne disproporcije tela, kao i da na nekim slikama ima krvi, a na drugim ne. Traži veštačenje. 

Jedini od optuženih Miloš Lukić Selak ne može da gleda slike zločina, drži pognutu glavu i ruke preko nje. 

15.27 Prikazana monstruoznost klana

Sudija je odbacila zahtev advokata Lazarevića za izuzimanje sudije iz razloga koji ne spadaju u razloge za izuzeće. 

- Ja bih se vratila na audio zapis od 14. oktobra.

- Sačekaj malo strpi se... - govori Draganić na snimku i dodaje

- Mali pegla, a - Veljko Belivuk se smeje i kaže:

-  To još nismo radili, ko se setio te gadosti?

Sudija pita:

- Laliću već ste komentarisali vezano za peglu, ali objasnite mi ...

- Ja peglu nikada nisam video u kući. To govori Vlade Draganić žargonski. Nije reagovao na te udarce.

Kao i juče javlja se Belivuk. 

- Sudija, na ovome nečemu što smo danas izveli moram da kažem da ne prepoznajem svoj glas, ni glas Vlada Draganića. Lalić kao i ranije izmišlja. 

- Draganićev zadatak je bio da iskoristi oružje ako zatreba - rekao je Lalić.

- Ja slabo ćirilicu čitam, pa neka advokat pročita. On sada izjavljuje drugačije nego ranije -  govori Draganić. 

U nastavku se prikazuju jezive slike mučenja Vukićevića koji je go na fotografijama, a na jednoj ima masnicu na oku, prikazuje se i fotografija na kojoj Veljko Belivuk i Marko Miljković prave selfi u ogledalu. 

Tužilac pita Lalića ko je muškarac koji sa rukavicam drži glavu i krvavi vrat Vukićevića.

Lalić priznaje da je to on sa crvenim rukavicam, kao i na drugoj slici gde je krv okolo. 

- On je obilno krvario uglavnom sve je iz glave i od ranijeg povređivanja van ove skrivene prostorije. 

- Ko pravi ove fotografije? - pita tužilac.

- Mislim Miloš Budmir da bi slao Veljku i Marku jer su to čuli smo u ranijim porukama tražili. 

- Ovde je Lazar bled i već je obilno iskrvario - objasnio je Lalić ono što svi prisutni mogu da vide na fotografijama.

Do poslednja dva ubistva mašina za mlevenje je bila u garaži. 

- Sudija vratite poslednju sliku - traži zastupnik porodice Vukićević. 

- Marko Budmir - rekao je Lalić komentarišući fotografiju muškarca koji fortografiše žrtvu. 
 

14.30 Sudija je konstatovala da se Miloš Budmir danas oseća dobro jer je tako lekar rekao, pa je naložila spajanje postupka protiv njega zajedno sa ostalima. 

Optuženi Miloš Budmir kaže da opet nije sposoban da prati suđenje jer ima gasove. 

- Delujem dobro, možda mogu da sedim, ali ne da pratim. Kažu mi da sam vratio boju u lice. Ali imam strašne gasove - rekao je Budmir. 

Sudija je kazala da s tim u vezi Budmir može da ostane u samoj sudnici pored advokata, ako mu je zbog njegovog stanja tu komfornije nego da sedi u boksu za optužene.

Njegov advokat Lazarević protivi se spajanju postupka, ali sudija kaže da je odluka veća da postupak bude spojen. Lazarević traži izuzeće sudije pošto je odbila da postupak krene iznova u onom delu kada je postupak protiv Miloša Budmira postao razdvojen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading