DOSIJE MILJANE KECMANOVIĆ: Evo šta se sve zna o hladnokrvnoj ženi, majci dečaka-ubice!

Autor:

Hronika

02.02.2024

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka Koste Kecmanovića bila je veštak u slučajevima protiv Belivuka i njegovog klana.

DOSIJE MILJANE KECMANOVIĆ: Evo šta se sve zna o hladnokrvnoj ženi, majci dečaka-ubice!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Miljana Kecmanović (47), majka dečaka-ubice Koste Kecmanovića (14), koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, po prvi put se pre par dana pojavila u javnosti, odnosno na suđenju u Palati pravde gde joj se sudi za nedozvoljeno držanje oružja zbog DNK traga koji je pronađen na jednoj čauri na mestu zločina.

Iako se očekivalo da će majka masovnog ubice pokazati bar trunku osećanja prema porodicama žrtava, iskazati saučešće ili kajanje zbog onoga što je njen sin učinio, ona je ispred sudnice bila potpuno hladna, uzdignute glave i sa blagim osmehom na licu.

Inače, Miljana je poznata kao stručnjak u svojoj oblasti, bila je asistent na Biološkom fakultetu u Beogradu, a pored nastave se bavila i istraživačkim radom.

Veštak u slučajevima protiv Veljka Belivuka i njegovog klana

Slučaj koji je svojevremeno podigao najviše prašine bilo je oslobađanje Belivuka i Miljkovića krivice za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. I tada su DNK uzorci volšebno kontaminirani, ključni dokaz je pao na sudu i vođe klana su se našle na slobodi.

Kecmanovićeva, inače zaposlena na Biološkom fakultetu u Beogradu, važi za izuzetno cenjenog sudskog veštaka, jednog od najboljih u svojoj struci. Zbog toga je bila angažovana na najsloženijim slučajevima, na primer kada je trebalo izolovati DNK materijal iz mnogobrojnih pomešanih tragova. Takvi predmeti su uglavnom vezivani za Belivukovu i Miljkovićevu kriminalnu bandu - podseća naš sagovornik.

Zanimljivo je da je u oba slučaja izgovor bio da je više uzoraka uzimano istom četkicom, što je dovelo do mešanja DNK, koji su postali neupotrebljivi. U slučaju, recimo, ubistva na Banjici, majka monstruma, umesto s jedne, uzorak je uzela sa svih čaura zajedno, čime je, prema mišljenju stručnjaka, razvodnila DNK trag, što je dovelo do neuspešnog veštačenja, a to je i sama potvrdila na sudu.

Dr Milica Keckarević Marković potvrdila je za Republiku da je Biološki fakultet uradio DNK veštačenje u slučaju ubistva na šinama, kao i da su nalazi dopunjavani.

- Sudski veštaci za DNK analize s Biološkog fakulteta u Beogradu ni u jednom trenutku postupka, uključujući istragu, a zatim suđenje Veljku Belivuku i drugima za ubistvo Vlastimira Miloševića, nisu promenili sopstveni nalaz o pronađenim DNK tragovima, odnosno nikakav DNK uzorak nije nestao - kaže Keckarević Markovićeva.

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Belivuk je uhapšen nekoliko dana posle ubistva, a na mestu zločina su nađeni njegovi DNK tragovi, a tri meseca kasnije lisice su stavljene i Miljkoviću. Međutim, tokom suđenja dolazi do bizarnih preokreta, pa se optužnica, umesto za ubistvo, prekvalifikovalo za pomaganje u ubistvu da bi se sve završilo oslobađajućom presudom.

Milica Keckarević Marković prvo je tvrdila da DNK tragovi pripadaju Belivuku, ali je na ročištu promenila iskaz i opovrgnula prvobitno veštačenje.

- Pogrešno smo protumačili tragove u usmenoj komunikaciji s kriminalističkim tehničarom. Posle smo shvatili da to nije taj trag - kazala je Keckarevićeva pred sudijom i dodala da postoje dva traga koja je, navodno, kontaminirao policajac koji je obavio uviđaj.

Veštak u slučaju ''Lepojević''

Kostina majka, što dokazuje dokument do koga je Srpski telegraf pre nekoliko meseci ekskluzivno došao, najčešće je sarađivala s poznatim parom forenzičara, Dušanom Keckarevićem i njegovom sestrom Milicom Keckarević Marković. Naime, na dokumentu se jasno vide potpisi ovo troje veštaka ispod zaključka vezanog za jedan od slučajeva na kom su zajedno radili.

Kecmanovićeva je bila veštak i u predmetu ubistva Filipa Lepojevića, navijača FK Rad, 5. septembra 2020. Za ovaj zločin su optužena braća Uroš, Petar i Radovan Rakočević, za koje se sumnja da su bliski Belivuku, koji je kriminalnu karijeru i počeo s Banjice, gde je bio vođa navijača. Tokom suđenja, ona je rekla da na čauri metka nema DNK optužene braće, već samo ubijenog Lepojevića - podseća izvor našeg lista i dodaje:

- Kecmanovićeva je tada naglasila da je analizom pet metaka utvrđeno da je na njima mešoviti DNK Petra i Uroša, ali da se ne može tvrditi da pripada jednom od njih. Pravdala se da je jednim brisom uzet trag sa svih pet metaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (8)

Loading
had

02.02.2024 14:24

Uzela pare od mafije ! Dobro je platili! Al prokletinja...stigle je suze nevinih majki...tako će je i suze ovih roditelja prokleti ....

Odgovori 34 7
Mira

02.02.2024 20:51

Pravi kriminalac.

Odgovori 22 4
Jovan

03.02.2024 16:28

"Strucnjak" koji ne zna da pravilno ispita DNK materijal vec ga pomesa??!! Ko bre koga??

Odgovori 17 2
MaJa

04.02.2024 13:35

Ma super, a toliko biologa, kvalitetnih ljudi, ostalao bez adekvatnog zaposlenja... Selektivno zaposlavanje, nekome da je vrstan strucjan, a nekome sipak...

Odgovori 15 1