MLADIĆ PRETUČEN DO SMRTI ISPRED DISKOTEKE: Šutirali ga dok je bespomoćno ležao - evo šta se dešavalo pre tačno 4 godine u Velikoj Plani!

Autor:

Hronika

02.02.2024

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezazlena svađa prethodila je krvavom obračunu, koji je kulminirao smrću mladog Stefana.

MLADIĆ PRETUČEN DO SMRTI ISPRED DISKOTEKE: Šutirali ga dok je bespomoćno ležao - evo šta se dešavalo pre tačno 4 godine u Velikoj Plani!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Na današnji dan pre tačno četiri godine, osamnaestogodišnji Stefan Filić je mučki pretučen ispred diskoteke u Velikoj Plani, a taj događaj je ostavio trajne posledice na njegovu porodicu i lokalnu zajednicu.

Bezazlena svađa prethodila je krvavom obračunu, koji je kulminirao smrću mladog Stefana, a osobe odgovorne za ovaj zločin su nakon dugotrajnog sudskog procesa konačno osuđene.

Presuda i osude

Osnovni sud u Velikoj Plani izrekao je kaznu od dve godine i osam meseci zatvora Predragu Stojiljkoviću zbog nasilničkog ponašanja u tuči ispred diskoteke. Međutim, njegovi saučesnici, Nikola Bojović i Mitar Pandurević, prošle godine su, nakon ponovljenog postupka, osuđeni na 18, odnosno 15 godina zatvora zbog teškog ubistva u saizvršilaštvu.

Emotivno svedočenje očevidaca

Stefanov otac, Nenad Filić, je svojevremeno izneo potresno svedočenje o gubitku svog sina, ističući kako je cela porodica pretrpela veliki gubitak. Ovaj događaj je duboko potresao lokalnu zajednicu i ostavio trajne posledice na sve koji su poznavali Stefana.

Šta da kaže jedan otac koji je ostao bez sina? Naš život se preselio na groblje. Majka je na groblju svaki dan, evo dve godine. Moj Stefan je bio pravednik i vernik. Trebalo je da bude đak generacije. Opština je predložila da se jedna ulica nazove po njemu. To govori kakvo je dete bio. Oduzet mu je život, pravo da se školuje, zasnuje svoju porodicu. Zašto? I koja kazna je dovoljna za oduzet život? - pitao je Stefanov otac.

Isto pitanje otac ubijenog mladića postavio je i sudskom veću smederevskog Višeg suda u svojoj završnoj reči.

Stefan je ni kriv ni dužan ubijen i ostavljen na asfaltu. Koja je adekvatna kazna za to?  Napadnuti su od grupe mladića koji su već u 21. godini života iskusni u nanošenju teških telesnih povreda, takođe prema maloletnicima. Grupa dečaka od 16 godina, u kojoj je Stefan jedini bio punoletan, nije ni imala šanse da bilo šta učini. Svojim pređašnjim delima, ili bolje reći nedelima, optuženi su pokazali da su višestruki povratnici u nanošenju teških telesnih povreda za šta sud ima i dokaze, kao i da su opasni po društvo - naveo je u sudnici Nenad Filić.

Emotivna reakcija optuženih

Tokom suđenja, optuženi su izneli svoje verzije događaja, pri čemu je Nikola Bojović izrazio kajanje zbog svojih postupaka i iskreno saučešće porodici Filić. Sa druge strane, Mitro Pandurević je istakao da se ne oseća krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Poslednji udarac koji sam zadao bio je nepromišljen, nisam imao nameru nikoga da ubijem. Žao mi je zbog bola kroz koji prolaze porodice Filić, Pandurević i Bojović. Kajem se zbog ovoga što sam učinio, i nikada to neću zaboraviti - kazao je Bojović.

Kad je početkom januara prošle godine Mitru Pandureviću zatvorski pritvor zamenjen kućnim, za medije se oglasila tetka ubijenog mladića.

- Sudsko veće je donelo odluku i porodica će je poštovati, kao sve dosad, što ne znači da smo zadovoljni. Duboko smo povređeni, ali i dalje verujemo u pravosudne organe. Verujemo da ova mera ni na koji način ne znači favorizovanje optuženog Pandurevića. Verujemo da će se pravda utvrditi i optuženi biti kažnjeni adekvatnim kaznama za delo koje im se stavlja na teret - rekla je Stefanova tetka Javorka Marković.

Borba za pravdu

Porodica Filić je istrajna u borbi za pravdu i adekvatnu kaznu za počinioce, a javnost je pažljivo pratila tok suđenja. Tetka ubijenog mladića je istakla da veruje u pravosudne organe i očekuje da će delo biti kažnjeno adekvatnom kaznom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Zlaata

02.02.2024 09:19

Zašto nisu ubice osuđene na doživotnu robiju?