OVO JE PRIČA KOJA ĆE VAM NATERATI SUZE NA OČI: Kako je hrabri doktor spasao živote u požaru na Čigoti

Autor:

Hronika

27.01.2024

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evakuacija iz "Čigote": Drama usred noći

OVO JE PRIČA KOJA ĆE VAM NATERATI SUZE NA OČI: Kako je hrabri doktor spasao živote u požaru na Čigoti

Foto: RINA


Noćna evakuacija pacijenata iz zgrade "Čigote" bila je dramatična kako za same pacijente, tako i za njihove najbliže. Anja Marković iz Sevojna se priseća trenutka kada ju je mama probudila sa vestima o požaru. Sa jednom probnom vozačkom u rukama, Anja je bila odlučna da stigne do Zlatibora kako bi pružila pomoć svojoj mami i drugim evakuisanim pacijentima.

- Mamin poziv me je probudio i samo je rekla "Gori "Čigota"! Evakuišemo se! Ne mogu da pričam!" Nije mi bilo jasno šta priča! Sledila sam se, odmah sam probudila mlađu sestru istim rečima. Na pameti mi je bilo da odmah idemo na Zlatibor, ali kako? Imam probnu vozačku - počinje priču Anja (25). 


Vanredno stanje na Zlatiboru

Kada su stigli do Zlatibora, Anja i njena sestra su uspele da lociraju njihovu majku u vili "Srbija". Scena koja ih je dočekala bila je prepuna šoka i neverice među pacijentima koji su se našli u istoj situaciji. Većina njih je bila u stanju šoka, a dolazak doktora ih je ispunio nadom i zahvalnošću.

- Ali, požar? Otkud? Već je prošla ponoć! Leteli smo, čini mi se, do gore. Uz put, negde pred Zlatiborom, uspeli smo da dobijemo mamu. Bila je već smeštena u vili "Srbja". Vatra nad "Čigotom" još nije bila ugašena, video se plamen. Čini mi se da je ceo Zlatibor bio budan. Vanredno stanje - nastavlja Anja. 



Herojsko delovanje medicinskog osoblja

Marina, koja je bila smeštena na trećem spratu, opisuje svoje iskustvo tokom evakuacije. Uprkos strahu, pacijenti su pažljivo pratili uputstva lekara i sestara, koji su ih hrabrili i usmeravali ka sigurnosti. Posebno se ističe trenutak kada je doktor Aleksandar Đenić, kardiolog, vratio se na treći sprat kako bi spasao gluvonemu baku. Njegovo hrabro delovanje i posvećenost pacijentima ostavili su snažan utisak na sve prisutne.

- Oko ponoći sam začula neki žamor na hodniku, a kad sam otvorila vrata, žena mi je doviknula da je požar na krovu i da izlazimo. Na brzinu sam obukla trenerku, i već smo svi krenuli iz soba ka stepeništu. Lekar i dežurne sestre su nam govorili da idemo polako na drugi sprat do restorana, sve vreme nas ohrabrivali, veoma pribrano, bez panike, čak i da pazimo kako se krećemo, prvo zdravom nogom, pa polako. Struje nije bilo - priča Marina. 

- Čuli smo da su prvo spustili decu sa četvrtog sprata, a potom, naš, treći, gde su bili uglavnom stariji ljudi, polupokretni..Rekli su nam da budemo spremni da izađemo i da prate stanje tri sprata iznad. Međutim, u jednom trenutku doktor se ponovo vraća na treći sprat! Jedna gluvonema baka je bila sama u sobi i on je dovodi! Vatrogasci već dolaze, čujemo, da su na petom spratu zaroboljena dva pacijenta, da žena lupa na prozor. Doktor se sa vatrogascima probio i do njih a kad smo začuli da se nešto ruši iznad, svi smo krenuli put izlaza - priseća se Marina kobne noći. 



Zahvalnost prema medicinskom osoblju

Marina ističe da je doktor Đenić, zajedno sa svojim timom, uspeo da ohrabri pacijente čak i u najtežim trenucima. Njihova hrabrost i posvećenost zaslužuju najveću zahvalnost i divljenje. Sada, Marina i ostali pacijenti su sigurni u svojim domovima, zahvalni što su preživeli ovu dramatičnu noć.
 

- Doktor Aleksandar Đenić, kardiolog, jedan divan čovek, obišao nas je u vili "Srbija". Znamo da su on i njegov tim bili pod najvećim teretom, ali on je sa toliko optimizma izašao pred nas, čak je umeo i da se našali, kako smo imali "malo jaču fizikalnu terapiju". A mi, s pomešanim osećanjima straha, nepoznatog, sreće što smo svi živi, šta drugo da kažemo sem svaka čast i hvala tim divnim ljudima-  poručuje Marina, koja je sada u svojoj kući, kao i ostali pacijenti koji žive u blizini. 
 

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading