MASOVNA UBISTVA, NESTANAK BEOGRAĐANKE, UTOPLJENI MLADIĆI: Evo šta je sve obeležilo godinu iza nas u Srbiji i regionu!

Autor:

Hronika

31.12.2023

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zločini kakve Srbija ne pamti, nažalost, dogodili su se u godini koja je za nama.

MASOVNA UBISTVA, NESTANAK BEOGRAĐANKE, UTOPLJENI MLADIĆI: Evo šta je sve obeležilo godinu iza nas u Srbiji i regionu!

Foto: Tanjug/AP, Društvene mreže, Shutterstock

Niko nije mogao ni da sluti da će se u 2023. godini dogoditi najmonstruoznija ubistva, masakri i tragedije koje će obeležiti ne samo ovu godinu, već i decenije koje nam predstoje. 

Tokom cele godine izveštavali smo o raznoraznim zločinima, a svaki mesec obeležio je bar jedan datum i jedan slučaj. 

Nestanak Beograđanke Ane Volš 

Američka državljanka poreklom iz Beograda Ana Volš (39), nestala je 1. januara 2023. godine iz Kohaseta u Masačusetsu gde su živeli njen suprug Brajan (46), trojica sinova i ona. 

Iako se njoj svaki trag gubi uoči Nove godine, njen nestanak je prijavljen tek posle tri dana, 4. januara. U početku se mislilo da je nestanak prijavio njen suprug Brajan, ali je istraga pokazala da je to zapravo uradio njen kolega iz Vašingtona, nakon što se tog dana nije pojavila na poslu. 

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Poslednja osoba koja ju je videla bio je zajednički prijatelj Volšovih. Naime, on ih je posetio u Novogodišnjoj noći, gde su večerali, slavili, nakon čega je, negde oko 1.30 napustio njihov porodični dom.

Glavni osumnjičeni za njeno ubistvo jeste Brajan Volš, koji se sumnjiči da je ubio, a potom raskomadao njeno telo. Izvori upućeni u slučaj, izjavili su da je signal Brajanovog telefona lociran na dve deponije i centra za reciklažu u kojima su korišćene spalionice - jedan u Abingtonu i drugi u Broktonu - dva predgrađa na južnoj obali Masačusetsa blizu imanja porodice Volš u bogatom gradu Кohase.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/Drew Karedes

 

Osim krvave sekire i tragova, utvrđeno je da je uranim jutarnjim satima 1. januara, a i narednih dana, pretraživao internet da vidi „posle koliko vremena telo počinje da se oseća“, ali i koliko je potrebno da se čeka da se neko proglasi mrtvim i da se pokupi njegovo životno osiguranje. Upravo se to navodi kao mogućnost ubistva, kako bi Brajan Volš dobio novac u slučaju Anine smrti – 2,7 miliona dolara.

Ubistvo dvogodišnje Petre u Zaječaru

Miloš Nikolić (26) izvršio je ubistvo kakvo se ne pamti u Zaječaru 21. februara 2023. godine, kada je nasmrt pretukao Petru Vladulović, dvogodišnju ćerku svoje tadašnje devojke.

U obdukcijskom nalazu koji je nakon smrti devojčice dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, smrt devojčice je nastupila neposredno usled prestanka disanja i srčanog rada, uzrokovanog obimnim jakostepenim povredama glave i posledičnim razvojem jakostepenog otoka mozga. Kod deteta su utvrđene i druge povrede koje sve zbirno predstavljaju tešku telesnu povredu opasnu po život.

Foto: Facebook

 

Monstrum je nesrećnu devojčicu udarao po glavi i telu dok nije prokrvarila i pala u nesvest, a njena majka Jelena Todorovska (24) je sve posmatrala u iznajmljenoj kući u Zaječaru.

Petru je svu krvavu u modricama, kako leži na podu i guši se zapravo "zgrabila" tetka Tamara, rođena Jelenina sestra koja je u kobnom trenutku došla da ih poseti i krenula da nosi u bolnicu, međutim Jelena joj je uzela Petru, koja je rekla da je devojčica sama pala i ogulila deo glave o sto, a da je ona za to vreme bila u WC i nije stigla da joj pomogne.

Republika

Foto: drustvene mreze

 

Miloš Nikolić 7. decembra 2023. godine osuđen je na doživotnu robiju i on je trenutno deveta osoba u Srbiji koja je dobila maksimalnu kaznu zatvora.

Utopili se drugovi na Dunavu

Miloš Marković (37), Nenad Trivković (38) i Milan Nikolić (36) utopili su se u Dunavu, a njihov nestanak 18. marta uveče prijavio je njihov drug Mane Knežević (37), koji je jedini uspeo da se dokopa obale i pozove pomoć.

Četvorica drugova su te subote oko 21 čas seli u čamac i krenuli ka Novom Beogradu. Kako je košava bila jaka, a talasi veliki, na svega par kilometara od Pančevačkog mosta, njihov čamac "Tri princeze" se prevrnuo. Nažalost, tada je Mane poslednji put čuo i video svoju trojicu prijatelja.

Foto: Facebok, Nikola Mutić

 

Za nestalim mladićima se danima i nedeljama tragalo. Nažalost, obistinile su se crne slutnje, sva trojica su se udavila.

Prvo telo izvučeno je 8. aprila oko 14.30 kod Rafinerije u Pančevu i ispostavilo se da je to bio Nenad Trivković. Samo dva dana kasnije u naselju Jugovo pronađeno je beživotno telo Milana Nikolića, dok je leš Miloša Markovića izvučen 13. aprila oko 10 časova.

Silovao, pa izmasakrirao komšinicu (16)

Nevena Petrović (16), krvnički je ubijena 10. aprila u Ripnju kod Beograda kada ju je komšija Stojan Ilić (38) odveo u šumu, silovao i izbo nožem. Osim toga, on je nakon što je izvršio svirepi zločin, otišao u njenu porodičnu kuću i povredio tri člana njene porodice.

Naime, on je kolima povezao nju i njenog maloletnog brata do centra naselja kako bi otišli u prodavnicu. Kada je Nevenin brat otišao u prodavnicu, Stojan je odvezao devojku u nenaseljeni deo Ripnja i zaustavio vozilo na kosini ispod železničke pruge, u prostoru između rastinja. Ona je izašla iz automobila, a on ju je ubadao nožem u predelu trupa, vrata i ruke, usled čega je trpela jake bolove i zadobila teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminula.

Zatim se vratio do njene porodične kuće i tamo nožem naneo više teških i lakih telesnih povreda njenoj majci, babi i ujaku.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Okrivljenom se na teret stavljaju krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, za koje je zaprećena kazna doživotna robija.

Masovna ubistva, dan za danom

Maj mesec 2023. godine pamtiće se decenijama, a možda i vekovima. Tragedija kakva se ne pamti u Srbiji, dogodila se 3. i 4. maja u dva odvojena masakra, u kojima je ukupno ubijeno 19 osoba, većinom mlade dece, koji su tek trebali da zakorače u život.

Naime, prvi masakr dogodio se u ranim jutarnjim časovima u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je tada trinaestogodišnji dečak Kosta Kecmanović upao naoružan u školu i krenuo da ubija nedužne osobe. 

Republika

Foto: printscreen/Republika

 

Sve se dogodilo u 8.40 časova kada je sa vrata otvorio vatru na radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i ubio ga. Potom je pucao na tri devočice koje su se našle u holu škole. Krvavi pir je nastavio u kabinetu za istoriju, gde je pucao na učenike svog odeljenja VII-2, i tada je ubio šestoro đaka, a ranio petoro i nastavnicu Tatjanu Stevanović.

Nakon stravičnog krvavog pira, nezapamćenog zločina, smešten je u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Protiv njegovih roditelja, Vladimira Kecmanovića i Miljane Kecmanović podignute su optužnice. Vladimir Kecmanović se sumnjiči da oružje koje je imao u posedu i za koje je imao dozvolu nije čuvao na adekvatan način, kao i da je sina vodio u streljanu i učio ga da koristi vazdušno oružje, dok je DNK Miljane Kecmanović pronađen na čauri koja je nađena ispred kabineta za istoriju, u kojoj je dečak-ubica izvršio masovno ubistvo.

Foto: ST/Nikola Mutić, Printscreen/YouTube,Instagram, twitter

 

U trenutku kada je cela Srbija zanemela od tuge i bola za nedužno nastradalim bićima, portale i televizije su preplavile nove, tragične vesti, da se 4. maja u kasnim večernjim časovima dogodio još jedan masakr, ovoga puta u Mladenovcu.

Uroš Blažić (21) je krvavi pir počeo u selu Malo Orašje gde je na uzvišenju kod spomenika likvidirao pet momaka dok su proslavljali rođenje setrića jednog od njih. Monstrum je izleteo naoružan iz kola i pucao u šokiranu decu. Više njih je ranio, a nažalost, još jedan mladić je, nakon duge borbe preminuo.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić facebook, Tanjug

 

Zatim je otišao u svoje rodno mesto Dubona i kod škole na klupicama pucao u mlade koji su slušali muziku puštenu na mobilnom telefonu i pijuckali piće. Tu je ubio na licu mesta policajca van dužnosti i njegovu jedinu rođenu sestru kao i njihovog druga.

Posle toga je oteo jednog taksistu sa mušterijom, devojkom koja je slagala da je trudna da bi odobrovoljila monstruma. Taksista je Blažića povezao gde je tražio, kod ujčevine u Vinjište kod Kragujevca i potom slučaj prijavio policiji. Blažić je uhapšen već ujutru, a pronađen je u štali svog ujaka.

Foto: ST/Nikola Mutić, Printscreen

 

Otac monstruma, inače bivše vojno lice, takođe je lišen slobode, pošto je policija u njegovoj kući, kao i u Uroševoj pronašla čitav arsenal oružja, a zbog istog krivičnog dela slobode su lišeni i Blažićev ujak Goran G. i brat od ujaka Boris. Tužilaštvo za svu trojicu traži višegodišnje kazne zatvora.

Milana izrešetao dostavljač hrane

Milan Jorović (30) izrešetan je sa 12 metaka 21. juna 2023. godine, ispred svoje porodične kuće u Zemunu. U njega je kobnog dana oko 14 sati maskirani napadač koji je vozio motor označen markom poznatog dostavljača, ispalio kišu metaka koje su žrtvu pogodile u grudi i stomak. Mladić je uprkos reanimaciji ubrzo izgubio život. 

Protiv četvorice osumnjičenih za učešće u ubistvu Milana Jorovića 21. juna ove godine u Zemunu Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo istragu.

Foto: printscreen/Novosti

 

Osumnjičenima Goranu M. (26), Darku K. (26), Igoru G. (33) i Zoranu J. (26) na teret se stavlja krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu.

Republika

Foto: printscreen

 

Oni se sumnjiče da su u više navrata pratili i opeservirali Jorovića, a 21. juna Goran se maskirao u dostavlјača hrane, motorom prišao do oštećenog i iz vatrenog oružja u njega ispalio više metaka, usmrtivši ga.

Iskasapio Nou do neprepoznatljivosti

Noa Milivojev (18) iz Kovilja koja je nestala 17. juna nađena je mrtva 6. jula u stanu u centru Beograda, a njen partner osumnjičen je za ovo ubistvo. 

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ, Društvene mreže

 

Sumnja se da je Ognjen D. (33) neutvrđenog dana, u periodu od 17. juna do 6. jula, u stanu u kojem prijavljeno da stanuje u centru Beograda, na svirep i podmukao način ubio oštećenu Nou Milivojev, a njeno telo spakovao u kese koje je ostavio u kupatilu.

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Osumnjičeni ubica je poznat kao nasilnik u policijskim krugovima i jedno vreme se lečio u klinici "Laza Lazarević". Pre nego što je upoznao Nou, maltretirao je devojke sa kojima je bio u odnosu, ali je imao kratkotrajne afere i koristio je i usluge prostitutki.

Prenosio uživo ubistvo svoje supruge

Nermin Sulejmanović (35) iz Gradačca izvršio je trostruko ubistvo 11. avgusta 2023. godine. Krvavi pir započeo je u jutarnjim časovima kada je na društvenim mrežama uživo prenosio ubistvo nevenčane supruge Nizame Hećimović, koju je ubio naočigled njihove devetomesečne ćerkice.

Na snimku, izuzetno uznemirujućeg sadržaja, svuda se videla krv. Takođe, video se i trenutak kada je upucao suprugu iz pištolja. U međuvremenu, njegov profil na toj društvenoj mreži je obrisan.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ, Facebook

 

Nakon ubistva Nizame, Sulejmanović je usmrio Denisa i Đengiza Ondera, oca i sina koje je poznavao od ranije, i ranio je još tri osobe. Posle nekog vremena, policija je opkolila ubicu, nakon čega je on odlučio da izvrši samoubistvo u automobilu.

Foto: avaz.ba

 

Nizama Hećimović je nekoliko dana pre ubistva tražila mere zabrane prilaska za Nermina Sulejmanovića, ali je, kako je utvrđeno, sudija Lejla Numanović odbila zahtev policije u Gradačcu da monstrumu Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović.

Numanović je, i pored izjave nastradale Hećimović te službene zabeleške pripadnika MUP-a TK, odbila zahtev da se nasilniku zabrani prilazak nevenčanoj supruzi – koju je, da stvar bude gora, pretukao jer mu je servirala neukusnu hranu – zbog, kako je navela, nedostatka dokaza.

Pokrenut ruski rulet na putevima

Dejan J. (53) nastradao je 3. septembra 2023. godine na auto-putu Miloš Veliki kod Jakova, kada je svojim automobilom marke ''Fiat punto'' vozio u kontra-smeru. Tim prilikom je došlo do stravičnog direktnog sudara sa drugim automobilom, a vozilo Dejana J. je buknulo u plamenu. 

Republika

Foto: Instagram/192_rs •

 

Dejanov suvozač Nenad B. (40) je teško povređen, dok je Dejan izgoreo u svom automobilu.

Ovo nije prvi niti jedini slučaj greške vozača, koji završe u kontra-trakama i tom prilikom ugroze kako svoju, tako i bezbednost drugih učesnika saobraćaja. Nažalost, nakon ovog tragičnog slučaja, još mnogo puta su se dešavale ovakve vožnje, te se sumnja da je reč o izazovu koji kruži društvenim mrežama - "Ruski rulet".

Zoran Marjanović pušten na slobodu

Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, dana 3. oktobra 2023. godine doneo je rešenje kojim je okrivljenom Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo pevačice Jelene Marjanović, ukinut pritvor i određeno je da se isti odmah pusti na slobodu. 

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Agonija slučaja ubistva pevačice Jelene Marjanović traje više od sedam godina. Zoran Marjanović, koji je za njeno ubistvo prvostepeno osuđen prošle godine, bio je duže od 12 meseci u ćeliji Centralnog zatvora, čekajući konačnu presudu jer se predmet skoro 9 meseci nalazio u Apelacionom sudu.

Zoran Marjanović osuđen je pre godinu i četiri meseca prvostepenom presudom na 40 godina robije zatvora zbog teškog ubistva supruge, pevačice Jelene Marjanović u kanalu na nasipu u naselju Crvenka.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić, Public/Promo

 

- Apelacioni sud je imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, dakle pre više od sedam godina, te da je u odnosu na kritični događaj okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je isti ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju napravnosnažne presude kojom je oglašen krivim zbog krivičnog dela teško ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, to, i pored značajnog interesovanja o ovom krivično – pravnom događaju, o kojem je nesporno pisao veliki broj štampanih i elektronskih medija i o kojem je javnost bila obaveštena, činjenice i okolnosti koje se odnose na sam način izvršenja dela i težinu posledice istog protekom vremena od izvršenja su izgubile na intenzitetu i značaju da bi iste u ovoj fazi postupka dovele do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka - navodi se u saopštenju suda.

Hapšenje braće Hofman

Miljan i Ljuban Vidović uhapšeni su 10. novembra u akciji policije u jednom tržnom centru u Beogradu. Hapšenju je prethodilo objavljivanje snimaka na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako maltretiraju i prete drugim ljudima.

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/serbialive_beograd/

 

Braća Ljuban i Miljan Vidović nakon hapšenja saslušani su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Oni su u prisustvu izabranih branioca izneli odbranu negirajući izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Nakon malo više od mesec dana, Ljuban je pušten na slobodu, a nakon što je što je Prvo Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da protiv njega nema dokaza za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Foto: facebook/printscreen/Modriča i tabu teme

 

Kako je saopšteno iz Prvog osnovnog tužilaštva, postupajući tužilac je predložio da se prema okrivljenom Miljanu Vidoviću Hofmanu, Ljubanovom bratu produži pritvor imajući u vidu da i dalje stoje razlozi za isti.

Republika

Foto: Instagram/YouTube/Printscreen

Miljan Vidović

Takođe, predloženo je i da sud nakon sprovedenog dokaznog postupka okrivljenog Miljana Hofmana Vidovića oglasi krivim zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Ubistvo Vanje Gjorčevske

Čitav Balkan ostao je šokiran ubistvom 14-godišnje devojčice Vanje Gjorčevske iz Skoplja, koja je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno telo pronađeno je nedelju dana kasnije, 3. decembra u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Severne Makedonije. 

Od šest osumnjičenih za organizaciju i izvršenje dvostrukog ubistva, kao i za pomoć u bekstvu Ljupča Palevskog - Palča, samo trojica su pred tužiocem i policijom priznala krivicu za umešanost u ubistva Vanje i frizera Pančea Žežovskog, čije je telo takođe pronađeno.

Foto: Facebook

 

Reč je o Veliboru Manevu, Bore Videvskom i Vlatku Kešiševu, koji su, osim što su bili prijatelji osumnjičenog Palča, bili i njegovi "saborci iz stranke "Desna". Oni su prvi uhapšeni i tada je klupko počelo da se odmotava.

Aleksandar Gjorčevski, otac Vanje Gjorčevske, koji je, prema Tužilaštvu, dao podatke o vremenu kretanja devojčice, osumnjičen je da je pomagao u otmici. Tereti se i Stefan Dimkovski, jer je, kako se sumnja, osumnjičenog Palča tokom bekstva vozio iz Beograda u Tursku.

Republika

Foto: Fejsbuk printskrin/skopje1.mk

 

Svi osumnjičeni su u pritvoru u zatvoru "Skoplje" u Šutk, osim Ljupča Palevskog koji je posle zločina pobegao preko Beograda i Bugarske u Tursku. Tamo je i uhapšen po poternici Interpola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading