BELIVUKOVI VOJNICI PREKLINJU SUDIJU DA IH PUSTI IZ PRITVORA: Greka čeka žena u sudu, on bi kući da slavi Novu godinu; Tužilac neće ni da čuje

Autor: Republika/Adelarda Popović

Hronika

15.12.2023

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom i oružjem kao i silovanje.

BELIVUKOVI VOJNICI PREKLINJU SUDIJU DA IH PUSTI IZ PRITVORA:  Greka čeka žena u sudu, on bi kući da slavi Novu godinu; Tužilac neće ni da čuje

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Pred sudskim većem bi danas trebalo da iskaze daju tri devojke koje su navodno u bašti na stadionu Partizana videla I. S, jedinu preživelu žrtvu klana kada je u avgustu 2020. tri dana držan i mučen u tim prostorijama.

Podsetimo, tokom prethodnih dana ispitivan je I. S. koji je prema navodima optužnice sredinom avgusta 2020. tri dana držan zatvoren i mučen, a potom i silovan na stadionu. On je, navodno, jedina žrtva klana koja je preživela torturu.

Kako se navodi u optužnici, pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka sumnjali su da je I. S., inače iz Požarevca, došao u Beograd da ih špijunira.

19.30 Sudsko veće odbilo predloge branilaca

Sudija je saopštila odluku veća da se odbiju predloge branilaca za ukidanje pritvora ili zamene blažom merom čak i uz ukidanje jemstva za sve koji su to tražili. Ocenili su da svi razlozi zbog kojih je pritvor određen, a kasnije i produžavan, i dalje stoje, tako da su svi ostali u pritvoru. 

Suđenje se nastavlja 22, 23, 25, i 26 . januara, kada će se vršiti uvid u pisanu dokumentaciju. 

19.00  Advokati traže ukidanje pritvora optuženima

Vremenski i prostorno nije verodostojan, odnosno da je skroz nedosledan iskaz svedoka Ilije S. , je stav odbrane u primedbama koje su danas iznosili duže od sat vremena. 

Posle iznesenih primedbi, braniocima je sudsko veće dalo priliku za iznosenje procesnih predloga. 

Advokat Boško Milić traži ukidanje pritvora za Aleksandra Vučeljića i podseća na predlog kolege Dalibora Katančevića koji je danas odsutan, a koji je znajući da neće biti danas ovde, tražio ukidanje pritvora za Nemanju Lakićevića kojeg on brani. 

Nikola Jerković traži ukidanje pritvora za Milovana Tadića  u zamenu za kućni pritvor, uz jemstvo kojim će obezbediti njegovo prisustvo u ovom slučaju. 

- Milovan Tadić nema motiv da beži i protiv njega nema dokaza u ovom postupku. Nije dokazano njegovo prisustvo organizovanoj kriminalnoj grupi. On se ne dovodi u vezu sa skajem - rekao je Jerković. 

Milovan Tadić traži da pročita svoje pismo i obećava da će biti kratak.

 -Otet sam od svoje porodice pre tri godine i sve je apsolutno netačno što me tereti. Javnost nije uznemirena zbog mene jer Iliju nisam ni mučio . Muče moju suprugu i moje dete koji su bez mene tri godine. Moja supruga će dati jemstvo čime će biti obezbeđeno moje prisustvo na suđenju, a ja ću olakšati muke mojoj porodici koje imaju zbog mog odsustva-  rekao je između ostalog optuženi Tadić. 

Za optuženog Aleksu Šejića ukidanje pritvora traži njegov advokat Nemanja Srzentić koji ističe da je Šejić u vreme hapšenja imao 20 godina i da je lice bez imovine, a optužnica kaže da je kriminalnim radnjma sticao imovinu. 

Advokat Marina Srdić traži ukidanje pritvora za Vladimira Greka. 

- Nemamo dokaze validne jasne i nedvosmislene da bi pritvor imao smisla- kazala je advokatica. Optuženi Vladimir Grek odlučio je i da se sam obrati sudskom veću.
 - Nalazim se u pritvoru po tačkama 3 i 4. Ne mogu da ponovim delo koje nisam ni učinio, a javnost više sigurno ne zanima ovaj slučaj. Čeka me vanbračna supruga u nadi da ćete me konačno pustiti. Želeo bih stvarno da Novu godinu provedem sa svojom ženom i porodicom, umesto u vašem pritvoru- kazao je Grek, po optuđžbama, Belivukov lojalni saradnik. 

I za Aleksu Stošića traže ukidanje pritvora, a on sam je izašao za govorncu da obeća da će se oda<zivati na svako suđenje, kao i Aleksandar Vučeljić.

Tužilac se izjasnio da se protivi svim zahtevima, rekavši da su svoj stav za Lakićevića već izneli. Sudija je odredila pauzu u trajanju od 10 minuta da bi se veće povuklo i odlučilo o zahtevima, odnosno predlozima. 
 

16.50 Ponovo isključena javnost - citira se Ilijin iskaz iz predmeta u kome je javnost bila isključena

Sudija posle pauze opominje Belivuka da iznoseći primedbe ne sme nadalje citirati iskaz oštećenog Ilije S. jer je u tom delu bila isključena javnost. 

- Mogu da prepričam-  rekao je Belivuk. 

Sudija kaže da je to isto i zatim pita Marka Miljkovića da li će i on da citira Iliju S.
Miljković klima glavom u boksu za optužene i sudija onda donosi odluku o isključenju javnosti u ovom delu postupka.
 

16.05 Belivuk osporava Ilijino svedočenje

Veljko Belivuk sa sveskom izlazi vrlo nervozno. Oslonjen sa obe ruke na govornicu osporava sve što je rekao Ilija S. koji je po optužnici mučen i silovan. Na mahove maše rukama u želji da dokaže da je tužilaštvo instruisalo Iliju šta da kaže, ali da on ni to nije uspeo da nauči. 

- Krenuo bih sa nečim što mi je zaparalo uši. Ilija je rekao da nije podučavan šta da kaže, a svaku rečenicu počinje sa poštovano Tužilaštvo što govori da je ko zna koliko puta bio kod njih. 

Krenuću sa danom kad je došao u Beograd prvi put veče pre nego je navodno otet. Da voli Beograd i da je u tržnom centru  u oktobru sreo Peru. Belivuk zamera Iliji u želji d apokaže nedoslednosti u njegovom svedočenju da se prema vremenskim odrednicima nije pouzdano izjašnjavao. Prvi put priča da je otmica bila u oktobru, posle kaže malo posle sredine avgusta, a onda u nastavku kao iz topa ispucava da se dobro seća da je to bilo 8, 9. i 10. avgusta 2021. Juče je rekao da je kući na telefonu video da je 11. avgust 2020. Što vama to ranije nije rekao - viče Belivuk. 

 On nadalje zemera svedoku oštećenom što nije prepoznao da li je nešto iznad ili ispod, da se različito izjašnjavao čak i vezano za konstrukciju kreveta, materijal od kog je napravljen, kao i za rastojanja. 

Da je rekao da je došao ju Beograd da obiđe Mandin grob, a drugi put to ne spominje. Čak je jednom rekao i da ne zna gde je grob. 

- Miloš Budimir je Šejiću kupio tak krevet od kuvane bukovine da ne bi dete spavalo na hladnom.  Ilija sve laže i kada govori u kom je položaju bio, sa ili bez trenerke, koju jednom slaže. Rekao je da je legao na bok i da ga je navodno posle toga Šejić silovao.  "Osećao sam se hendikepirano", kaže on. Mi sad ne znamo dal je Ilija navikao da spava u trenerci ili bez trenerke - govori Belivuk, listajući svoje beleške. 

Sudija ga prekida rekavši mu da zapamti gde je stao i da će nastaviti posle polučasovne pauze radi odmora svih stranaka u postupku.

15:40 - Posle tri Voždovčanke simpatizerke Partizana u sudnicu pristupa svedok Jelena Ivetić, po zanimanju inženjer.

 

Vi ste pozvani vezano za beli rendž rover evok, koji je oduzet od vas- pitala je sudija. 

Svedok odgovara da je tako.

-Radila sam u firmi MD falkon kars, vozilo je bilo rentirano. Inspektori su pitali da li je to vozilo bilo rentirano, rekla sam da jeste, gospodinu Dušanu Bjelici. Ono je bilo rentirano više puta, ja sam tu bila samo radnik.

Tužilac je pita za Dušana Bjelicu i na koji je period uzeo vozilo?

Od kraja septembra do novembra. Cena je bila 50 evra za dan - rekla je Jelena. Kola su vraćena  krajem novembra 2020. Vratio ga je Dušan Bjelica.

 Ime Zdravka Radojevića vezano za to vozilo da li vam je poznato, pita opet tužilac.

Jelena kaže da nije  kao i da je Bjelici tri puta iznajmio renndž rover, redovno plaća i vraćao, te da je iznajmljivao i belu škodu superb.

Posle saslušanja tri svedoka, sudija poziva branioce i optužene da iznesu primedbe na svedočenje žrtve I. S. koji je saslušan juče bez prisustva javnosti.

OVO SU STARLETE KOJE SU SE DRUŽILE SA VELJOM NEVOLJOM I EKIPOM: Bile u bašti stadiona, pa danas saslušane u Specijalnom sudu! (FOTO)

15:35 - Treća devojka po imenu Dunja Vavić izlazi za govornicu

 

Na pitanje sudije kaže da zna zašto je ovde. Od okrivljenih poznaje samo Simeunovića, Đorđevića, Dunjića, Lukić Selaka. Čula sam za Šejića i Stošića. 


Ivana Ostojić advokat pita Vavićevu sa kim je u avgustu 2020. bila na stadionu i kada je videla Iliju S.


- Videla sam ga jednom ili dva puta u životu. Ništa se nije desilo, da jeste čudno bilo, verovatno bih primetila. 

- Tu je bila ekipica naša, nas desetak. Ne mogu svega da se setim

Da li znate da je Ilija spavao tu - pita advokatica Ostojić.

- Da jesam, on je simpatizer Partizana i da tamo je boravio. 

Jel bio povređen?

- Mi nismo imali komunikaciju, a kamoli nešto, te neke povrede da sam videla. 

Boška Milića zanima koliko je u doba korone dolazila na stadion i koliko često.

- Simpatizer Partizana sam od malena i trenirala sam. Sve je tu normalno. Nalazi se pored butika sportske opreme. Tu je parking gde sam parkirala svoj automobil. To je bio kafić otvorenog tipa. kad sam videla Iliju tu je bilo dosta ljudi - rekla je Vavić.

Advokat Miljana Perendija pita Vavićevui da li se desilo da je kada je bila u tom kafiću došlo osam maskiranih napadača sa serirama, držalicama sekira i da su napali nekoga. 

Svedok kaže da nije "nikada u životu". 


Vavićeva je svim braniocima odgovorila da nije videla ni fizičko ni verbalno nasilje nad Ilijom. 


Advokat Nikola Jerković je pita da li zna da opiše šta je videla kritičnom prilikom. 
Devojka odsečno kaže:

- Molim vas da budemo precizni. Nikakvoj kritičnoj prilici nisam prisustvovala, te ne mogu o njoj da govorim - rekla je Vavić.

Marka Miljkovića zanima kako su devojke i njihovi drugari zvali lokal na Partizanu. 

- Jednostavno kafić.

- Jeste li nekada čuli da neko na stadionu taj lokal zove bunker?

- Ne nikada. 
 

15:05

Darija Janković izlazi za govornicu. Nju propituje advokat Boško Milić. 

- Bila je bašta. Nije ništa bilo čudno kod Ilije S, da li ga je neko maltretirao?

- Nije niko.

- Da li je bio vezan?

Nije.

- Šta je radio?

- Ne sećam se.

- Da li ste sedeli sa Ilijom?

- Mislim da nisam. 

Sudija je pitala kako je znala da je to Ilija S?

- Tada smo se upoznali

Opišite ga.

- Ne mogu.

- Jel vam nešto rekao?

- Nije.

Ko je bio tu?

- Došla sam sa Dunjom. Sa nama je bila Darija. Tu su bili Mijat, Aleksa, Voja, Vojislav Đorđević.

- Kako je Dunjić izgledao?

- Crna kosa , brada, krupniji. 

- A ostali?

- Mijat isto crn.

Advokat Vojislava Đorđevića, Nenad Aleksić pita jel zna Vojislava i da je golman, kao i da je nekog mučio.

- Znala sam da je golman, ali nije bio nasilan. 

I advokat Gvozdenac pita za njegovog branjenika Lukića Selaka je li bio nasilan. 

- Nije - kaže Darija. 

Ivanu Ostojić advokata Simeunovića zanima je li Darija primetila neko nasilje od strane njenog branjenika. 

Darija kaže da nije videla ni da Mijat prilazi Iliji. 

Marko Miljković se javlja za reč i pita svedoka je li bio vezan Ilija kada ga je videla na stadionu?

- Nije bio vezan. 

- Jeste li ga videli u sudu - pita Miljković.

- Jesam. 

- Jel to isti čovek sa stadiona?

- Jeste - rekla je Darija. 

Na Markova pitanja je odgovorila da ne zna šta je onda imao obučeno, a da je juče na suđenju bio u beloj majici. 

14:50 Starleta gleda pravo i odgovara

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danas je nastavljeno saslušanjem tri devojke koje su bile na stadionu kada je klan oteo Iliju S. da bi ga mučili. 

Prva je za govornicu pozvana Katarina Mihajlović (23) sa Voždovca koja je položila zakletvu. 

- Da li poznajete Veljka belivuka i ostale?

- Simeunović Mijata, Miloša Lukić Selaka i Vojislava Đorđevića - jedino poznajem od svih, kaže Katarina i dodaje:

- Student sam sa Voždovca. 

- Sećate li se događaja na Partizanovom stadionu - pita sudija.

- Ne sećam se - odgovara Katarina.

- Da li ste ikada bili na stadionu - pita sudija.

- Da jesam posle srednje škole, pred fakultet. 

Nekoliko branilaca koji zastupaju one koji su prema optužnici učestvovali u otmici i mučenju Ilije S. se javilo da pita Katarinu, a ona se izjasnila da se ne seća nikakvog upada maskiranih muškaraca i mučenja. Rekla je da je to otvoreni kafić i da je tamo išla više puta u leto 2020. i kasnije.

- Miloša Lukića Selaka poznajem, ali nisam prisustvovala nikakvom nasilju. Ništa čudno, nenormalno. Najnormalniji kafić.

Marko Miljković se javlja za reč i pita Katarinu:

- Jel tamo nešto bilo strašno za devojčice od 19 godina, da bi se ona osećala nesigurno? - pita Miljković.

- Ne nikada - odgovorila je Katarina. 

Katarina priznaje da je nekada sama dolazila u kafić, a nekada sa drugaricama, takođe pozvanim ovde da svedoče. 

Sudija poziva Dariju Janković, sledećeg svedoka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading