ILIJA SE NEKIH DATUMA NIJE SETIO, ALI JE HRABRO SVEDOČIO KAKO JE MUČEN: Belivuk i Miljković najavili da ga "cede" u četvrtak

Autor: Republika/Adelarda Popović

Hronika

12.12.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljeno je suđenje ozloglašenom klanu - saslušanje Ilije S. koji je preživeo maltretiranje i silovanje.

ILIJA SE NEKIH DATUMA NIJE SETIO, ALI JE HRABRO SVEDOČIO KAKO JE MUČEN:  Belivuk i Miljković najavili da ga "cede" u četvrtak

Foto: E-stock, Tanjug, Shutterstock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim pripadnicima njihove kriminalne grupe, koje tužilaštvo tereti za sedam ubistava, otmicu, silovanje i druga krivična dela.

18.55 Oštećeni svedok preplašen pričao o traumama koje je preživeo

Ilija S. momak koji je preživeo otmicu, zverske batine i silovanje  u oktobru 2020, danas je na sudjenju Belivukovom klanu odgovarao na pitanja branilaca okrivljenih.

Iako branioci nezvanično govore da je bio nedosledan i da se nije sećao kada je navodno mučen, te da se različito izjašnjavao na ista ili slična pitanja studenti koji su pratili sudjenje govore drugačije.


Studentima prava kao delu stručne javnosti, sudsko veće je dozvolilo da prate ispitivanje oštećenog svedoka, iako je  javnost bila zvanično isključena.

- Videlo se kako se jadni momak plaši i kako mu je teško da bude u blizini onih koji su ga mučili, ali svaka mu čast što je ispričao kako je bilo. Mi mu verujemo za sve što je rekao. I normalno je da se nečega ne seća - rekli su studenti za Republiku u neformalnom razgovoru.

Naši izvor kaže da je za četvrtak odredjeno da u nastavku glavnog pretresa optuženi postavljaju pitanja Iliji S. 

Advokat, odnosno pravni zastupnik i punomoćnik svedoka oštećenog, Nada Mitrović Rakić rekla je samo da je zadovoljna Ilijinim današnjim  saslušanjem , ali zbog obaveze tajnosti nije mogla detaljnije da se izjasni i da odgovori na našu znatiželju. 

Ilija S. je, podsetimo, detaljno govorio u tužilaštvu i kasnije u sudu da su ga nasilni "navijači" prepoznali  da ide i na utakmice i da su ga optužili da je došao da uhodi Belivuka i Miljković za njiihove protivnike. Poimence je navodio ko mu je šta uradio.

Ujutro sam došao na Stadion Partizana i u momentu kada sam napravio selfi, savatali su me oni sa južne tribine – Mijat Simeunović (32), Aleksa Šejić (31) i Miloš Lukić Selak (31) i pitali me: „Požarevac, šta radiš tu?" Rekli su mi da pođem sa njima. Udarili su mi šamar i tukli me, a onda spustili niz stepenice stadiona. Tu su se skupili, a među njima je bio jedan kojeg su zvali Krivi. Nešto su se domunđavali, a onda mi je Šejić uzeo telefon i gledao slike, a nisam znao o čemu se radi. Nakon zatišja, ponovo su došli, tukli me pesnicama, a ja sam bio vezan. Stavili su mi izolir traku i vezali ruke. Tukli su me, unosili su mi se u facu i govorili: „Šta je bilo, došao si da cinkariš, došao si da pratiš Velju...", nakon čega sam im odgovorio da nisam i da sam došao da se slikam. Tukao me Šejić, Aleksa Dunjić, Mijat, Selak i Krivi i govorili: „Je l', Požarevac, je l' ti lepo?" Nastavili su da me biju, a onda su izvadili držalju od sekire, a Šejić i Selak su me udarali velikim štapom. Udarali su me po prstima i rukama. Posle su me maltretirali celo veče – prepričavao je Ilija S. Naveo je da ga je Šejić silovao jedno veče u sobi.


Aleksu Šejića je doslovce označio kao silovatelja.

- Rekao mi je: „Žao mi je da te ostavljam tu da mi usmrdiš krevet." Legao sam i skinuo trenerku. Ostao sam u majici i gaćama, a onda sam primetio da neko leži pored mene. Zamolio sam Aleksu da me pokrije, a on mi je digao nogu i napastvovao me štapom za bilijar.  On me je silovao. Imao sam povrede, traume  -potresno je svedočio Ilija.

Inače, osim Ilije za svedoke su u četvrtak pozvane dve od tri devojke, beogradske starlete koje su uživale u druženju sa optuženima, a  koje su bile u bašti ugostiteljskog lokala u Humskoj 1 kada je Ilija doveden da bude mučen. Očekuje se da taj deo sudjenja bude otvoren za javnost .

17.05 Sudija dopustila studentima da prate pretres

Do 17 sati biće pauza na sudjenju klanu sa tribine FK Partizan . Inače, pošto je sudija isključila javnost radi zaštite privatnosti žrtve , advokati su tražili da se dozvoli studentima prava da se vrate u deo sudnice za publiku.

- Sudija, molimo Vas da studentima našim budućim kolegama  dozvolite da prate pretres i u ovom delu jer su oni stručna javnost- rekao je jedan od advokata. Veće je udovoljilo njiihovom zahtevu.

Do sada , Ilija S. je odgovarao na pitanje branilaca, koji će nastaviti njegovo ispitivanje u drugom delu sudjenja. Okrivljeni Marko Miljković je najavio da ima više od 200 pitanja za oštećenog svedola, tako da je skoro izvesno da danas neće biti završeno Ilijino ispitivanje.

14.55 Isključena javnost tokom saslušanja Ilije S.

Upravo je isključena javnost sa dela suđenja Belivukovom klanu dok se ispituje svedok Ilija S. kao posebno osetljiv svedok. 

Sudija je naložila prekid direktnog prenosa suđenja u medija centru kao i udaljavanje više od 30 studenata Pravnog fakulteta u Beogradu koji su došli da isprate suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi.

14.25. Dejan Lazarević ispred Specijalnog suda

Ispred Specijalnog suda, na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pojavio se njihov bivši advokat Dejan Lazarević.

Foto: Repuiblika

 

Inače, Ilija. S. (25) danas će se naći u sudnici Specijalnog suda, oči u oči sa monstruoznim zlostavljačima.

Ovu informaciju potvrdio je za Republiku njegov pravni zastupnik Nada Mitrović Rakić. 

Za Iliju su došli iz  Specijalnog suda da ga povezu do Beograda. On uvek na taj način ide i vraća se. Obezbeđeni su mu prevoz ii lična zaštita, što je njemu i njegovoj porodici veoma dragoceno. Međutim, njegovi su mi jutros rekli da se on uopšte nije oporavio od upale pluća zbog koje nije ni prošli put došao na suđenje. Psihički je bolje nego što je bio, a biće još bolje kad skine ovu obavezu - rekla je Mitrović Rakić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading