OVAKO JE "PAO" BALKANSKI KARTEL: Koristili legalne kompanije za uvoz ogromnih količina KOKAINA! (VIDEO)

Autor:

Hronika

12.12.2023

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U akciji sprovedenoj u Vigu, zaplenjeno je 7.5 tona kokaina koji je bio sakriven među smrznutom tunom, što je najveća zaplena ove opojne droge u Galiciji.

OVAKO JE "PAO" BALKANSKI KARTEL: Koristili legalne kompanije za uvoz ogromnih količina KOKAINA! (VIDEO)

Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ATLÁNTICO

Nacionalna španska policija je, uz saradnju Poreske uprave u dve odvojene akcije od dve kriminalne organizacije sa Balkana koje usko sarađuju zaplenila ukupno 11 tona kokaina koja je bila pripremljena za distribuciju u Evropi.

Prema navodima španskog portala elperiodic.com, uhapšeno je ukupno 20 ljudi koji su bili deo dve organizacije balkanskog porekla, a uhapšeno su mahom državljani Albanije. U akciji sprovedenoj u Vigu, zaplenjeno je 7.5 tona kokaina koji je bio sakriven među smrznutom tunom, što je najveća zaplena ove opojne droge u Galiciji.

Tokom druge akcije, sprovedene u Valensiji, zaplenjeno je 3.4 tone kokaina koji se nalazio u duplom dnu pomorskih kontejnera za koje su se pretvarali da ih napuštaju u luci u Valensiji.

- Istrage su sprovele Nacionalna policija i Poreska agencija, koje su imale saradnju sa drugim međunarodnim organizacijama. Naime, počele su paralelno, otkrivajući složenu poslovnu mrežu posvećenu otpremi pomorskih kontejnera iz Latinske Amerike u različite luke na Iberijskom poluostrvu - naveo je ovaj portal.

Operacija "Tonara", najveća zaplena kokaina u istoriji u Galiciji

Istrage agenata omogućile su da se identifikuje poslovna mreža koju je stvorila kriminalna organizacija sa Balkana da bi navodno slala velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike u Korunju, sedište kompanije koja se koristila za uvoz.

- Ovo preduzeće je bilo posvećeno međunarodnoj trgovini na veliko smrznutom ribom i morskim plodovima, ali i kupoprodaji seoske i urbane imovine i zgrada, a svoje sedište je delilo sa drugim preduzećima u porodično-komercijalnoj mreži osnovanoj za ovo - naveo je španski portal.

Odgovorni biznismen, poreklom iz Korunje, nameravao je da prikrije svoju nedozvoljenu aktivnost u ogromnom protoku kontejnera, za šta je koristio razne kompanije i uvek namenjene Iberijskom poluostrvu. Istražitelji su mesecima pratili aktivnosti kompanije, otkrivajući slične pošiljke koje nisu imale nikakav drugi cilj osim da pokažu navodnu legalnu aktivnost kojom bi se, u odgovarajuće vreme, prikrio transport sada zaplenjenog kokaina.

- Iako je nekoliko kontejnera ove kompanije prethodno pregledano u lučkim objektima tokom 2023. godine, poverenje kriminalne organizacije u način transporta i prikrivanja dovelo je do toga da jedan od ovih kontejnera kontaminiraju neviđenom količinom droge. Galicijske zemlje i jedan od najvažniji u istoriji španske i evropske trgovine drogom - navode Španci.

Kontrola sumnjivih pošiljki i podrška Specijalnog tužilaštva za borbu protiv droge Kampo de Gibraltar omogućili su da se zatraži otvaranje istražnih postupaka kako bi se utvrdila krajnja destinacija droge. Na ovaj način je bilo moguće proveriti da je organizacija premestila kontejnere u luku Alhesiras da bi ih kasnije poslala u luku Vigo, mesto gde su se mogla otkriti njih dvojica, od kojih je jedan prevozio celu drogu unutra, u kom trenutku je izvršeno hapšenje celokupnog osoblja koje se nalazilo na brodu na kome se istovario kokain.

- Tokom akcije zaplenjeno je 7.5 tona kokaina koji je bio sakriven u pošiljci smrznutih buta tunjevine, ističući da je narkotik obeležen sa četiri različita logotipa sa kojima su nameravali da identifikuju različite evropske kriminalne organizacije koje su trebale da dobiju taj keš - navodi portal.

Operacija Fulgor, udar na logistiku i distributivnu mrežu Valensije kokaina Saradnjom tužilaca (Specijalno tužilaštvo za borbu protiv droge Valensije) pokrenuta je istraga o kontaminaciji pomorskog teretnog kontejnera koji je u svojoj strukturi navodno prevozio drogu, za koju je unutra stvoreno dvostruko dno. Ovaj kontejner je bio deo grupe od četiri, koja je u luku Valensija stigla početkom novembra, a od tada je kontrolisana u luci Valensija zahvaljujući policijskoj istrazi.

- Gotovo 30 dana kontejneri nisu premeštani iz luke Valensija i posle tog perioda se mislilo da su napušteni, iako je to bio deo strategije kriminalne organizacije koja je stajala iza njih, jer je krajem novembra iznenada su promenili kompaniju koja je primala robu - navodi portal.

Ova nova kompanija je krajem novembra zatražila isporuku četiri kontejnera, čiji je administrator bila osoba poznata istražiteljima, otkako je zanimljivo nekoliko dana pre nego što je uhapšen u okviru još jedne akcije protiv narkotika, optužen za krivična dela trgovine drogom i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Daleko od toga da je frustrirala operaciju i jasno stavila do znanja da je ova kompanija bila lažna struktura stvorena izričito da simulira međunarodne trgovinske operacije u kojima se kamufliraju pošiljke kokaina, istraga je nastavila svojim tokom.

- Konačno, 29. novembra, prvi od kontejnera iz serije napustio je luku Valensija i prebačen je na prazan prostor u blizini Valensije. Ostao je parkiran na navedenom mestu cele noći, zbog čega je bio pod stalnim nadzorom. Sledećeg dana su otpremljeni preostali kontejneri, što je primoralo istražitelje da istovremeno prate tri kontejnera, sve dok se svi nisu poklopili u industrijskom imanju u valensijskom gradu Ksirivela - navode Španci i dodaju:

- Prvi kontejner koji je pušten noć ranije iz luke takođe, je rano ujutro prebačen u Ksirivelu, ostajući u tom području dok nisu uspeli da kontaktiraju krajnje primaoce robe koji su bili skriveni i budni u obližnjem restoranu.

Dok se sve ovo dešavalo, istražitelji su potvrdili kako je kombi u kome je bio jedan čovek kružio poligonom u jasnim funkcijama kontranadzora. Ubrzo nakon toga, tim zadužen za praćenje drugog kontejnera nagovestio je njegov dolazak u isto područje, pronašavši istog čoveka koji je upravljao parkiranjem prvog kontejnera, koordinirajući drugi po njegovom dolasku na brod.

Pripadnici organizacije u tom trenutku nisu ni pomerili da počnu da istovaruju kontejnere, izbegavajući da im priđu u slučaju da dovedu bilo kakav policijski nadzor. U međuvremenu, preostali članovi kriminalne organizacije, dok su putovali u tri vozila koja su kružila kroz industrijsko područje, nakratko su se parkirali na različitim mestima ne gubeći iz vida brod, pa čak i prevozili druge članove organizacije. Po dolasku trećeg kontejnera, potvrđeno je kako je parkiran ispred broda, pri čemu je otkriveno da je nekoliko muškaraca ušlo u unutrašnjost, dok su ostali otišli ​​u etapama i peške.

- Nakon toga, nekoliko ispitanih, nakon razumnog vremena, sastalo se u restoranu kako bi krenulo prema brodu, nakon čega je odlučeno da se istovremeno interveniše i na mestu gde su se kontejneri nalazili i u restoranu gde su se nalazili. Okupljeni su odgovorni za organizaciju i na dva vozila zadužena za praćenje okoline, od kojih je jedno velikom brzinom pokušavalo da pobegne - preneli su oni.

Za izvođenje operacije bilo je neophodno prisustvo Grupe za specijalne operacije (GOES), a prilikom pretresa broda otkriveno je da je jedan od kontejnera praktično ispražnjen od narkotičke materije, pri čemu je pronađen kokain uskladišten u sportskim torbama deponovanim na dnu magacina, pored sporednih vrata gde su imali parkiran kombi, spreman za utovar i odlazak. Dvostruko dno drugog kontejnera je već bilo delimično otvoreno, ali istovar još uvek nije počeo kada je policija upala.

Nakon obezbeđivanja prostora, zatraženo je prisustvo vatrogasaca kako bi pristupili dvostrukom dnu ovog drugog kontejnera, a druga dva kontejnera na parceli su detaljno pregledana, potvrđujući da ne nose opojnu materiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading