RODITELJI UBIJENE I PREŽIVELE DECE U RIBNIKARU NASTAVLJAJU SA STRAŠNIM PODELAMA! Oglasili se iz Ministarstva - i pored preporuke, u Savetu niko od roditelja stradalih učenika

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mišljenje Kabineta Ministarstva prosvete je da bi bilo važno da ispred Saveta roditelja, predstavnik roditelja u Školskom odboru bude i roditelj nesrećno stradalih učenika, a čije sestre i braća su i ove školske godine učenici škole.

RODITELJI UBIJENE I PREŽIVELE DECE U RIBNIKARU NASTAVLJAJU SA STRAŠNIM PODELAMA! Oglasili se iz Ministarstva - i pored preporuke, u Savetu niko od roditelja stradalih učenika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" na Vračaru već mesecima nalazi se u centru zbivanja, od momenta kada je postala mesto zločina u kojem je dečak ubica, Kosta Kecmanović, počinio masakr, ubivši devet drugova, čuvara Dragana Vlahovića, kada je između ostalog ranio i još petoro dece i nastavnicu Tatjanu Stevanović.

Preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije bila je da jedan od roditelja ubijene dece bude u Školskom odboru, međutim, glasanje je dovelo do drugačijeg sleda.

Ekipa portala Republika.rs stupila je u kontakt sa Ministarstvom kako bismo dobili odgovore da li se slažu sa tim da je u Savetu trebalo ipak da bude neko od roditelja stradale dece, kao i to da li postoji nešto što može da se uradi povodom toga.

Mišljenje Kabineta Ministarstva prosvete je da bi bilo važno da ispred Saveta roditelja, predstavnik roditelja u Školskom odboru bude i roditelj nesrećno stradalih učenika, a čije sestre i braća su i ove školske godine učenici škole.

Takvih slučajeva ima nekoliko, poput roditelja Eme Kobiljski, Adriana Dukić i Bojane Asović, i Mare Anđelković. Svi roditelji su odbili kandidaturu osim Anđelkovića.

U skladu s tim, odgovor  iz Kabineta Ministarstva prosvete prenosimo u celosti:

- Sastav i imenovanje organa upravljanja regulisan je članom 116, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 88 od 29. septembra 2017, 27 od 6. aprila 2018 - dr. zakoni, 10 od 15. februara 2019, 6 od 24. januara 2020, 129 od 28. decembra 2021, 92 od 27. oktobra 2023).

Kada je reč o sastavu školskog odbora, njega čine po tri predstavnika iz reda zaposlenih u ustanovi, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika i tri predstavnika na predlog jedinice lokalne samouprave.

Članove školskog odbora iz reda zaposlenih predlaže nastavničko veće, a iz reda roditelja – savet roditelja, tajnim izjašnjavanjem. Članove imenuje i razrešava skupština jedinice lokalne samouprave s tim da predsednika biraju članovi većinom glasova od ukupnog broja članova organa upravljanja - zaključili su.

Podsetimo, na tajnom glasanju većina roditelja, izjasnila se protiv da otac ubijene Mare Anđelković bude deo školskog organa. Povodom ove odluke, oglasio se i otac ubijene Mare Anđelković, Branko Anđelković, rekavši da je reč o sastanku koji se održao u četvrtak uveče i da smatra da je to glasanje bilo potpuno neregularno.

Glasanje je, kaže, čista nameštajka, ali ga ne iznenađuje. To je samo još jedan od dokaza da je sve što se dešavalo od 3. maja gurano pod tepih. 

Međutim, kako se nezvanično saznaje, njega roditelji nisu izglasali jer su imali primedbe na njegovo ponašanje, zbog čega su unapred obavestili Ministarstvo prosvete i upravu škole da za njega neće da glasaju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branko

28.11.2023 08:06

Ministarstvo Prosvete je DUZNO da ceo proces obrazovanja djaka bude sto regularniji i u skladu sa zakonima da ucini, a ne da se najvece anomalije pravdaju izgovorima. Savet Roditelja je pokazao da je nesposoban da reaguje na tragediju ubistva djaka, da ucini neophodne promene, da ukljuci u svoj sastav i predstavnika roditelja stradale dece, a i da se konsultuje sa tim roditeljima iako nisu u sastavu Saveta. U suprotnom, ne vidim svrhu da braća i sestre nastradale dece i dalje pohadjaju tu skolu, kao sto ne vidim razlog da takva skola nastavi da postoji - mozda treba osnovati novu skolu slicne namene, na drugom mestu i pod drugim imenom - ime Vladislava Ribnikara zauvek je zapamceno u istoriji Srpskog naroda, treba da neka ulica u Beogradu i ostalim gradovima nosi njegovo ime, a ne treba pod izgovorom stvaranja i ocuvanja tradicije - cuvati sve negativnosti koje, ako i nisu izazvale tragediju - svakako je jesu pomogle...