DIREKTORKA ŠKOLE U SURDULICI U KOJOJ SU DECA SNIMALA KAKO SE ORALNO ZADOVOLJAVAJU: ''Situacija je delikatna, pokrenut je disciplinski postupak!''

Autor:

Hronika

24.11.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U OŠ ''Vuk Karadžić'' u Surdulici izbio je skandal nakon što se pojavio snimak dva učenika i učenice koji su se snimali u učionici dok se navodno oralno zadovoljavaju.

DIREKTORKA ŠKOLE U SURDULICI U KOJOJ SU DECA SNIMALA KAKO SE ORALNO ZADOVOLJAVAJU: ''Situacija je delikatna, pokrenut je disciplinski postupak!''

Foto: Printscreen/https://vuk-karadzic.rs/

Od juče čitavu javnost trese skandal koji se dogodio u OŠ ''Vuk Karadžić'' kada se pojavio snimak navodnog oralnog se*sa dva dečaka i devojčice, učenika šestog razreda ove obrazovne ustanove.

Više javno tužilaštvo u Vranju dalo je nalog da se provere okolnosti nastanka snimka, koji je navodno snimljen u učionici škole.

Direktorka škole Dragana Nešić, rekla je da ne može mnogo detalja o ovom slučaju da iznosi u javnost, jer je pokrenut disciplinski postupak. Istakla je i da se preksinoć saznao za incident i da je istraga u toku, kao i da su odmah obaveštene sve nadležne institucije - policijska uprava i Centar za socijalni rad i zdravstveni centar, kao i roditelji. Tim za prevenciju radi sve ono što inače treba da se radi u ovakvim situacijama, a danas bi ovu školu trebalo da poseti inspekcija, rekla je ona za Blic.

Katarina Šćepanović iz Foruma beogradskih gimnazija i Darko Egera, predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda rekli su da je nasilnička klima među decom odavno prisutna, a da je u poslednje vreme sve vidljivija.

Roditelji iz Surdulice čija deca idu u ovu školu izjavili su da su šokirani ovim događajem. Ističu da se ovakav incident nije do sada dogodio u ovom malom mestu, i potpuno su u čudu, jer, kako kažu, njihovoj deci nije dostupan takav sadržaj.

Kako se juče dogodio i incident ispred Tehničke škole u Železniku gde je učenik izbo drugog učenika u dvorištu škole. Šćepanović i Eger ističu da je glavni problem u porodici i nedostatak roditeljske pažnje, kao i da je internet veliki problem.

- Posmatrati školu kao izdvojeni deo društva nije tačno. Imamo jednu ozbiljnu društvenu krizu koja se preslikava u školu. Činjenica je da deca rastu u okruženju koje ne neguje pozitivne stvari, tj. vrline. Odavno se više ne ustaje u autobusu starijim ljudima, pa da krenemo nagore - kaže Darko Eger, predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda.

Katarina Šćepanović ocenjuje ove događaje kao simptom društvenog sunovrata, koje ne treba tražiti u školi, već u porodici.

- Ne dešavaju se ove stvari zbog škole uvek. Ima nekih situacija, ali mislim da se pre svega dešavaju u školi. I onda to dođe u fokus. Međutim, svakako da se koreni nalaze na nekom drugom mestu. Da li je to porodica, da li su to negativni uzori, odnosno nedostatak uzora koje pružamo deci... Da li je to nedostatak bavljenja decom? Nažalost, takva je društvena klima, okolnosti, ekonomske i ostale - kaže Katarina Šćepanović i ističe da roditelji verovatno zbog nedostatka vremena da se bave decom, prepuštaju ih internetnu.

- Bilo je govora da će država nešto učiniti povodom kontrole internet sadržaja. Deca žele taj trenutak slave i pažnje na jedan užasan način. Ne možete dete da prepustite telefonu. Problem je i nastavni kadar, sa nedostatkom i kvalitetom. Mi nismo obučeni za ovakve situacije - kaže Šćepanović.

- Ja sam još 2016. predložio deci da se zakonska granica sa 14 godina spusti na 12 zbog širine dostupnosti sadržaja i poistovećivanja. Bilo koja promena u obrazovanju ne može da da rezultate u kratkom roku. Jedan temeljan rad i jedna temeljna saradnja može da da dobar rezultat - kaže Eger i ističe da veliki problem predstavlja i nemogućnost da se disciplinski postupak dovede do kraja.

- Ja sam siguran i iskustvo mi daje za pravo da kažem da je i ranije bilo problema. Porodica je prva kuća, vi živite sa njim. Kada roditelj dođe i kaže mi da je sve pružio detetu, a ono ne postiže zadovoljavajući uspeh, moje sledeće pitanje je uvek koliko ste vremena proveli sa njim?! 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stephany

24.11.2023 17:46

Imaju deca uzor a to je TV Pink, svojevrsna skola, model kako treba da se ponašaju a i da izgledaju poput vulgarnih nakaza jer to je in. Samo to i nista drugo! Sunovrat čovečanstva.