Izložba povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda!

Autor:

Hronika

19.11.2023

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je dodao da je potrebno da se uključi svaki pojedinac kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Srbiji.

Izložba povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda!

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izložba fotografija pod nazivom "Tačka prekida - Život pre i posle saobraćajne nezgode" organizovana je danas u Narodnoj skupštini Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

V.d direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da je ovaj dan posvećen stradalim i povređenim ljudima u saobraćajnim nezgodama, kao i radnicima hitnih službi koji prvi izađu na teren. 

Stamatović je podsetio da je u Srbiji, radi unapređenja bezbednosti saobraćaja, doneta Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja.

Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja je usvojena vizija nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što nas bodri i što će nas bodriti u narednim godinama - istakao je Stamatović. 

On je dodao da je potrebno da se uključi svaki pojedinac kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Srbiji. 

Jedino koordinisanim radom svih institucija u Srbiji možemo doći do zajedničkog cilja, naša ambicija je da do 2030. godine budemo među 10 najbezbednijih zemalja Evrope po pitanju bezbednosti saobraćaja - naveo je Stamatović. 

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije Aleksandar Marković rekao je da saobraćajne nezgode nanose bolne rane našoj zajednici.
 
- Svaki izgubljeni život predstavlja nesaglediv gubitak i zato danas stojimo zajedno ovde, obeležavajući ovaj dan kako bismo istakli važnost bezbednosti u saobraćaju i rešili se svih pojavnih formi nesavesnog ponašanja na putevima - ukazao je Marković. 

Naveo je da tragedije u saobraćaju ne poznaju granice i pogađaju ljude različitih uzrasta, polova, različitog socijalnog statusa. 

- Na sve ovo podsećaju nas statistike i brojke, ali još više i ljudske priče koje stoje iza njih. Životi koji su prerano prekinuti, porodice koje su izgubile svoje najmilije i tragedije za koje se svi moramo potruditi da budu izbegnute - istakao je Marković. 

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević naveo je da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama stradalo desetoro dece, dok je 122 njih povređeno. 

- Urpkos navedenim podacima i dalje smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnost i rizike učešća u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom - ocenio je Lakićević. 

Istakao je da će MUP i Uprava saobraćajne policije dati maksimalne napore da očuvaju povoljno stanje bezbednosti saobraćaja, kao i da ga unaprede.

- Prošle godine saobraćajna policija je podnela 1.352.000 saobraćajnih prekršaja. Većina tih prekršaja direktno su ugrožavali bezbednost svih učesnika u saobraćaju, tri glavna su vožnja pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i prekoračenje brzine kretanja - naveo je Lakićević. 

Predstavnica Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović je rekla da je za porodice koje su izgubile decu u saobraćajnim nezgodama, svaki dan sećanje na stradale. 

- Danas je dan sećanja na sve ljude i svu decu koji su život izgubili nepravedno i bez razloga. Danas je dan kada se sećamo da je nečijom tuđom krivicom i bahatim ponašanjem neko izgubio život - ukazala je Vitorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading