PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV ČLANOVA ''BALKANSKOG KARTELA'': Trgovali sa sedam tona kokaina!

Autor:

Hronika

06.11.2023

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podignute optužnice protiv 20 osoba osumnjičenih da su bili umešani u međunarodnu trgovinu kokainom.

PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV ČLANOVA ''BALKANSKOG KARTELA'': Trgovali sa sedam tona kokaina!

Foto: MUP RH

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u Srbiji je podiglo optužnice protiv 20 osoba zbog sumnje da su bili umešani u međunarodnu trgovinu kokainom. Ukupno se radi o oko sedam tona tog narkotika. Prema saopštenju TOK-a, osumnjičeni su članovi kriminalne grupe poznate kao "Balkanski kartel". Do sada je 14 osumnjičenih uhapšeno i nalaze se u pritvoru u Srbiji, dok se preostalih šestoro nalazi u bekstvu, a protiv njih su izdate međunarodne poternice, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

Većina hapšenja osumnjičenih desila se početkom maja. Prema optužnici TOK-a, osumnjičeni se terete za krijumčarenje kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Značajna zaplena kokaina povezana sa ovim kartelom dogodila se van teritorije Srbije. Najveća zaplena, oko 4,5 tona kokaina, izvršena je na ostrvu Aruba u Karipskom moru. U Belgiji je pronađeno 1,2 tone kokaina, dok je 743 kilograma zaplenjeno u Holandiji.

Osim kokaina, optužnica uključuje i velike količine raznog oružja, uključujući automatsko, poluautomatsko oružje, municiju i eksplozivne materijale.

TOK je doneo odluku da blokira sve račune, sefove, pokretnu i nepokretnu imovinu, uključujući stanove, kuće i vozila osumnjičenih, kao i strane valute u vrednosti većoj od tri miliona eura, luksuzne satove i nakit.

Tužilaštvo je istaklo da je ovaj slučaj rezultat saradnje između TOK-a i pravosudnih organa Francuske, Arube, Belgije, Kraljevine Holandije, kao i agencija Europol i Eurojust. Operacija "Taurus" španske Nacionalne policije u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv droge DEA uključuje više od 100 agenata i još uvek traje.

Ključni tragovi koji su doveli do razbijanja "Balkanskog kartela" prikupljeni su putem mobilne aplikacije Skaj, uz pomoć međunarodne pravne saradnje i drugih dokaza, prema izjavi TOK-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading