NEKADAŠNJI UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC ODUSTAJE OD VELIKE SUME NOVCA RADI SLOBODE?! Suđenje u Nišu pri kraju!

Autor:

Hronika

21.09.2023

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naumov je ponovio pred sudom da je novac stečen legalno i da pripada njegovoj porodici, tvrdeći da je neosnovano uhapšen, sa čime su se složili i njegovi branioci.

NEKADAŠNJI UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC ODUSTAJE OD VELIKE SUME NOVCA RADI SLOBODE?! Suđenje u Nišu pri kraju!

Foto: Printscreen/Twitter

Andrij Naumov

Suđenje ukrajinskom obaveštajcu zbog pranja novca ulazi u završnu fazu. Andrija Naumov pristaje na konfiskaciju novca, ali odbija zatvorsku kaznu.

Suđenje ukrajinskom državljaninu Andriji Naumovu (41), koji se suočava sa optužbom za pranje novca pred Višim sudom u Nišu, zbog pokušaja prelaska granice iz Srbije u Severnu Makedoniju u junu prošle godine sa 608.000 evra i 125.000 dolara, pristupa svojoj završnoj fazi. Danas su advokati odbrane, tužilaštvo i sam optuženi izneli svoje završne argumente.

Naumov je ponovio pred sudom da je novac stečen legalno i da pripada njegovoj porodici, tvrdeći da je neosnovano uhapšen, što su potvrdili i njegovi branitelji.

- Nema elemenata krivičnog dela koji bi morali da stoje iza novca da bi to bilo krivično delo pranja novca. Novac koji su Vadim Fridman i njegova žena pozajmili Andrijevom ocu, a koji je on potom dao sinu, stečen je legalnim poslom, što je dokazano poreskim izvodom - istakli su Naumovi branioci.

Branioci tvrde da bi jedina optužba koja bi se mogla primeniti na Naumova bila prekršaj prema Zakonu o deviznom poslovanju, jer nije prijavio nošenje iznosa većeg od 10.000 evra pri napuštanju Srbije.

Optuženi je, kako su naveli, spreman da prihvati tu krivicu i da mu se konfiskuje iznos preko 10.000 evra.

Dodatno, branitelji su istakli da u Ukrajini nije pokrenut ni jedan krivični postupak protiv Naumova i da nije imao prethodne osude.

Naumov i njegovi advokati zatražili su oslobađajuću presudu i njegovo puštanje iz pritvora.

Tužilaštvo u Nišu ostaje pri optužbi za krivično delo pranje novca. Tokom suđenja, tvrdnje odbrane i bivšeg ukrajinskog obaveštajca o poreklu novca podržao je i Oleg Naumov, koji je svedočio da je veći deo spornog novca, tačnije 530.000 evra, pozajmio od svog poslovnog partnera kako bi finansirao osnivanje televizijskog kanala.

Oleg Naumov je izjavio da se već duže od 30 godina bavi privatnim poslovima u medijima, otvarajući nove televizijske kanale i programe. Naglasio je da poseduje osam privatnih kompanija, od kojih su sedam registrovane u Ukrajini, a jedna u inostranstvu.

On je objasnio da je odustao od pokretanja novog televizijskog kanala zbog ratnih sukoba i da je pozajmljeni novac predao svojoj snaji Ani Ravenko kako bi kupila kuću u Turskoj, gde je planirala da se preseli sa svojom porodicom.

Ana Ravenko, supruga Andrije Naumova, trebala je svedočiti pred sudom, ali je optuženi zatražio da se ona ne pojavi, navodeći da bi njen dolazak na glavni pretres ugrozio njenu sigurnost.

Naumov je ranije radio u Državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine i Državnoj agenciji za Černobilj. Napustio je Ukrajinu pre početka rata sa Rusijom, ali je nakon hapšenja izgubio čin brigadnog generala i proglašen izdajnikom od strane predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina traži izručenje Naumova zbog sedam različitih krivičnih dela, pretežno ekonomske prirode, a o tome će odlučiti srpsko Ministarstvo pravde. Naumov se protivi izručenju jer bi, prema rečima njegovog advokata, to praktično značilo smrtnu kaznu. Od hapšenja 7. juna, Naumov se nalazi u pritvoru po dva osnova: optužbe za pranje novca i ekstradicionog pritvora.

Za krivično delo pranje novca, Krivični zakonik predviđa maksimalnu kaznu zatvora do 10 godina. Viši sud u Nišu najavio je izricanje presude za 29. septembar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading