UTAJIO SKORO 13 MILIONA: Radio u GO Zemun, pa se "igrao" automobilima koji postaju OTPAD!

Autor:

Hronika

23.08.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv muškarca koji je izvršio Utaju poreza u GO Zemun je podignuta optužnica.

UTAJIO SKORO 13 MILIONA: Radio u GO Zemun, pa se "igrao" automobilima koji postaju OTPAD!

Foto: Pixabay, Shutterstock

Hapšenje

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 22.08.2023.godine podnelo sudu optužni predlog protiv okrivljenog P. M. (36) zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo Poreska utaja u vremenskom periodu od 01.01.2017. godine do 01.04.2019. godine.

On je u GO Zemun, u svojstvu odgovornog lica privrednog društva, u nameri da delimično izbegne plaćanje drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje tih obaveza, a čiji pojedinačni iznosi navedenih dažbina prelaze iznos od 5.000,000,00 dinara, na taj način što je u zakonom propisanom roku za period 2017. godine dostavio godišnji izveštaj o količini i vrsti uvezenih proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada u skladu sa Uredbom o proizvodima koji postaju posebni tokovi otpada, obrascu dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, načinu i rokovima dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznicima plaćanja naknade, kriterijumima za obračun, visina i način obračunavanja i plaćanja naknade, te je prema zvaničnoj evidenciji prijavio kao poseban otpad količinu od 7,22 tone otpada, dok iz carinskih podataka proizlazi da je uvezeno 691,71 tona uvezenih automobila - proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, čime je izbegao plaćanje drugih dažbina za 2017. godinu u iznosu od 8.033.520,00 dinara.

On je i za za period 2018. godine navedenom organu prijavio kao poseban otpad količinu od 7,62 tone otpada, dok iz carinskih podataka proizlazi da je uvezeno 406,2 tone uvezenih automobila - proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, čime je izbegao plaćanje drugih dažbina za 2018. godinu u iznosu od 4.782.960,00 dinara.

S tim u vezi, tužilaštvo je predložilo sudu da nakon sprovođenja postupka okrivljenom izrekne kaznu zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci uz kumulativno izricanje novčane kazne u iznosu od 500.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading