KRIMINALNA GRUPA OPRALA 350 MILIONA, VOĐE IZA REŠETAKA: Određen pritvor Aleksandru i Miloju, evo šta čeka ostale (FOTO)

Autor:

Hronika

23.08.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalna grupa je prala pare u periodu od januara 2020. do januara 2023. godine.

KRIMINALNA GRUPA OPRALA 350 MILIONA, VOĐE IZA REŠETAKA: Određen pritvor Aleksandru i Miloju, evo šta čeka ostale (FOTO)

Foto: MUP Srbije

Više javno tužilaštvo o pranju para

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je dana 23.08.2023. godine doneo odluku o pritvoru osumnjičenima za pranje para "teško" 350 miliona dinara kojim je dvojicu rešenje kojim je odredio pritvor do 30 dana Aleksandru O. (44), kao i Miloju T. (36) koji su osumnjičeni da su vođe ove kriminalne grupe.

Kako je saopšteno iz Višeg suda u Beogradu njima je pritvor određen zbog okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svaki ponaosob, ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

- Prema okrivljenima M.O., D.N. i J.B. odredio meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, kojom im je zabranjeno da bez odobrenja suda napuste stan u kojem borave. Usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svako ponaosob, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Prema okrivljenima M.O., J.B. i J.S. odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa određenim licem, pa im je zabranio prilaženje, sastajanje i komuniciranje sa svedocima. Ova mera određena je usled postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljene, svaka ponaosob, mogle ometati postupak uticanjem na svedoke - navodi se iz suda.

Takođe, dodaje se da je u odnosu okrivljenog A.R. predlog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije za određivanje pritvora odbijen kao neosnovan, te je određeno da se imenovani ima odmah pustiti na slobodu.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Tri godine prali pare

Podsećamo, oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela u periodu od januara 2020. do januara 2023. godine, tako što su novac na različite načine integrisali u legalne tokove.

Foto: MUP Srbije

Kriminalna grupa oprala 350 miliona dinara

Osumnjičeni su juče saslušani u tužilaštvu, od kojih je dvoje iznelo odbranu dok su se ostali branili ćutanjem.

Aleksandar je, kako se sumnja, donosio odluke u vezi sa sačinjavanjem i podnošenjem poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a, kao i u vezi sa simulovanjem prometa robe preko privrednih društava.

Miloje T. je, kako se sumnja, po nalogu Aleksandra O. osnovao knjigovodstvenu agenciju – privredno društvo "AM Lodžistik 2209″ koje je bilo zaduženo za sačinjavanje lažnih računa, kalkulacija, knjiga ulaznih i izlaznih računa i poreskih prijava za PDV za sva privredna društva.

Kupovali nekretnine

Osumnjičeni su kroz neosnovan povrat PDV-a pribavili ukupan iznos od 350.980.814 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Srbije. Potom su, kako se sumnja, znajući da novac potiče od kriminalne delatnosti, Miloje T. i Aleksandar R. su u više navrata podizali novac koji su integrisali u legalne tokove ponovnim uplatama u vidu pozajmica.

Republika

Foto: MUP Srbije

Kriminalna grupa se sumnjiči da je oprala 350 miliona dinara 

 

Drugi deo novca su, kako se sumnja, predavali Aleksandru O., koji je on dalje ulagao u kupovinu nekretnina i vozila. Takođe se sumnja da su Aleksandar O, Miloje T. i J. B. sa poslovnih računa privrednih društava, nakon primljenih uplata po osnovu nezakonitog povrata PDV-a novac prebacivali po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa na inostrana privredna društva u Kini.

Aleksandar O. i M. O. se sumnjiče i da su naručivali i plaćali građevinski i elektromaterijal u iznosi većem od tri miliona dinara radi renoviranja kuća u njenom vlasništvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading