SAOBRAĆAJNA POLICIJA DOBIJA KAMERE OD SEPTEMBRA: Evo za šta će se koristiti!

Autor:

Hronika

15.08.2023

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po jedinstvenom broju, odnosno lozinki koju će da ima svako ko može da ima pristup podacima, tačno će se znati ko je obrađivao podatke i koristio snimke.

SAOBRAĆAJNA POLICIJA DOBIJA KAMERE OD SEPTEMBRA: Evo za šta će se koristiti!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Uprava saobraćajne policije je od ambasade SAD dobila donaciju od 60 kamera koje će policijski službenici nositi na svojim uniformama, a načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević objasnio je na koji način one funkcionišu, za šta će da budu korišćene, kao i u kojim slučajevima sud može da ih koristi kada se radi o saobraćajnim prekršajima, s obzirom na to da njihova namena nije snimanje samih prekršaja.

- Kamere se kače na magnet i na džep. Neće se koristi za procesuiranje krivičnih dela, ali može da se koristi snimak ako se izda nalog tužilaštva ili suda. Ima mogućnost presnimavanja i može da se vrati dva minuta unazad, kako bi policajac imao snimak unazad dva minuta od momenta uključivanja kamere. Ne snima se kompletna intervencija, snima se samo policijsko o  vlašćenje i osoba mora da bude obaveštena o tome da će da bude snimana. Dva službenika imaju kamere tako da drugi službenik snima policijskog službenika koji primenjuje ovlašćenje - objasnio je Lakićević.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

On je obasnio da je obrada podataka snimljenog materijala veoma rigorozna, kao i da je određeno ko će i na koji način moći da obrađuje podatke, u kladu sa Zakonom o obradi podataka.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

- Ministarstvo unutrašnjih oposlova, odnosno neposredne starešine će da imaju obavezu da najmanje jednom kvartalno vrže nadzor nasumičnog izbora snimaka u vezi sa postupanjem policijskih službenika i poštovanjem policijskih ovlašćenja. Striktno se poštuje zakon i neće biti neovlašćenog korišćenja i obrade podataka. Snimci će se čuvati 45 dana, a nakon toga se automatski brišu, hronološkim redom. Taj rok od 45 dana je zbog toga što građani imaju 30 dana da ulože pritužbu - dodao je načelnik.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Istakao je da će sud i tužilaštvo, kada je u pitanju krivični pšostupak, moći da izuzmu snimke, s tim da će obradu i skladištenje tih snimaka onda preuzeti organ koji je zatražio njihovo izuzimanje.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

- Policijski službenik svaku radnju koju preduzme, odnosno svako ovlašćenje, mora da naznači u nalogu za izvršenje službenog zadatka svom neposrednom starešini koji ga je prihvatio sa dužnosti, odnosno smene. Tako ćemo da znamo koji su to osetljivi podaci ili intervencije koje će sud moći da traži. Postoji server na koji se podaci sa kamere automatski prebacuju kada se uređaj puni. U roku od 45 dana sud i tužilaštvo mogu da traže snimak ili da obrađuju podatke, ali će čuvanje da budu kod organa koji vode postupak - naveo je.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Pristup podacima je, kako je rekao, veoma rigorozan. Po jedinstvenom broju, odnosno lozinki koju će da ima svako ko može da ima pristup podacima, tačno će se znati ko je obrađivao podatke i koristio snimke.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da su kamere jedan od načina na koje Ministarstvo unutrašnjih poslova želi da stekne poverenje građana.

- Snimci će da budu potvrda ispravnog i zakonitog postupanja svakog saobraćajnog policajca, kao i potvrda činjenja saobraćajnih prekršaja od strane građana Srbije. Smatramo da implementacijom u saobraćajnu policiju možemo da dođemo do većeg poverenja građana Srbije i zbližavanja sa Ministarstvom unutrašnjoh poslova - rekao je Gašić.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Kada je u pitanju izuzimanje snimaka koji bi koristili kao dokaz na sudu, ministar je objasnio da snimci sa kamera mogu da se koriste po nalogu suda onog trenutka kada građanin pred sudom negira činjenje krivičnog dela ili saobraćajnog prekršaja.

- Znate da često imamo pritužbe na rad saobraćajnih policajaca koje nisu istinite. Time građani žele da kažu da nisu izvršili saobraćajni prekršaj. U tom delu ćemo pomoći saobraćajnoj policiji da se takvo protivpravno izvršenje dela policajaca nije ni desilo. Protokoli su jadno definisani i u skladu sa zakonom, kada je u pitanju korišćenje snimaka sa ovih kamera - zaključio je Gašić.

Kamere za Upravu saobraćajne policije donirane su zahvaljujući Ambasadi SAD i Međunarodnom kriminalističko-istražnom programu pomoći Ministarstva pravde SAD (ICITAP) i Birou Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading