PREVARANT IZ BOKS HAUSA: Radnici mu rade na crno, beže čim vide inspekciju

Autor:

Vesti

14.08.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi detalji o tome kako posluje Zoran Branković, varajući i mušterije i državu.

PREVARANT IZ BOKS HAUSA: Radnici mu rade na crno, beže čim vide inspekciju

Foto: Privatna arhiva

Privatna arhiva

Vlasnik firme "Boks haus studio" (Box house) iz Pančeva Zoran Branković ne samo da vara svoje klijente već i državu. Kako saznaje Republika, radnici koje angažuje Branković rade na crno, neprijavljeni, a kad se pojavi inspekcija (odnosno najčešće pre toga), beže glavom bez obzira, po nalogu gazde, ostavljajući nedovršen posao i haos u kućicama koje grade.

Podsetimo, naš portal je pre nekoliko dana objavio priču o tome kako je vlasnik firme "Boks haus studio" prevario više klijenata poslednjih meseci, ali i državu kroz utaju poreza. Ispostaviće se i kroz neprijavljivanje radnika, što znači da im ne plaća doprinose.

PRIMA SAMO KEŠ

Ljudi koji su s njim poslovali objasnili su kako funkcioniše sistem muljanja.

- Videli smo oglas i svidele su nam se A frame kuće za naše etno-selo. Cena za dve je oko 48.000 evra, s tim da odmah traži avans od 50 odsto. Ono što je bilo sumnjivo jeste da nije hteo da mu se uplati na račun, već u kešu, i za to, kao, izda neku priznanicu. Potom traži da se da i 30 odsto kad uradi krovnu konstrukciju. Čak ni priznanicu za tih 30 odsto ne izdaje - rekla je naša sagovornica (svi podaci poznati redakciji) i nastavila:

- Kada sam mu tražila priznanicu, rekao je da za tim nema potrebe, uz napomenu: "Tu smo, nećemo pobeći!" U međuvremenu otaljava, probija sve rokove i ugrađuje zapaljive materijale poput gorivih bužira. Projekte, kao ni skice, ne dostavlja i samo manipuliše.

Drugi klijent koji se opekao angažujući Brankovićevu firmu opisao nam je slučaj sa radnicima.

- Došli su kod mene na plac. Radili su dva-tri dana i onda ih odjednom nema. Bukvalno su ostavili sav onaj rusvaj, kako to već izgleda usred radova, i pobegli. Ispalo je da su znali da će doći inspekcija, očigledno je njihovom gazdi to neko javio jer su pobegli pola sata pre dolaska inspektora. A ovi, kada su došli, nisu zatekli nikog. I bilo je moja reč protiv njihove jer nikakvu priznanicu kojom bih dokazao da sam angažovao firmu "Boks haus" nisam dobio - ogorčen je ovaj čovek.

Stati na put prevarantu

Oštećena vlasnik imanja najavljuje krivičnu prijavu zbog prevare i tužbu za naknadu štete. On poziva i druge oštećene da se jave i da svi zajedno stanu na put prevarantu.

JAKE VEZE

Republika

Foto: Privatna arhiva

Zoran Branković

Branković je na taj način izbegao kaznu od 800.000 do dva miliona dinara, zakinuo državu, ali i radnike, kojima nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Izbegao je i ono što bi ga prilično zabolelo, a to je da inspektori iskoriste svoje ovlašćenje i kada zateknu neprijavljene radnike na licu mesta realizuju njihovu prijavu preko aplikacije centralnog registra.

Idemo dalje... Branković, takođe, radnike do gradilišta transportuje neregistrovanim kombijem.

- Njegovo vozilo su zaustavljali policajci, oni napišu kaznu, ali, kako on tvrdi, te kazne nikad ne plaća jer ima jake veze. Kako, nemam pojma - ispričao nam je sagovornik kog je Branković prevario.

Nadležni što pre da reaguju

Republika je postavila pitanja o ovom slučaju Poreskoj upravi, tržišnoj inspekciji, pančevačkoj inspekciji, kao i Ministarstvu rada. Odgovore nismo dobili, osim što su nam iz Poreske uprave poručili da nikada ne komentarišu pojedinačne slučajeve niti o njima daju podatke jer to zakonski ne smeju da rade.

I dalje neće da odgovori na pitanja

Na konkretna pitanja koja je Republika postavila Brankoviću o fušerisanju, probijanju rokova i svim drugim malverzacijama odgovore nismo dobili. On je samo poručio da ne želi da odgovori na pitanja. I nova pitanja, vezana za neprijavljivanje radnika, ostala su bez odgovora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading