OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE IZ DNEVNIKA KOSTE KECMANOVIĆA: Roditelji dečaka-ubice intervenisali i u Ribnikaru - ovo nikako nisu smeli da urade!

Autor:

Hronika

29.06.2023

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosti Kecmanoviću su roditelji pravdali časove i opravdali više nego što je to zakonom dozvoljeno.

OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE IZ DNEVNIKA KOSTE KECMANOVIĆA:  Roditelji dečaka-ubice intervenisali i u Ribnikaru - ovo nikako nisu smeli da urade!

Foto: ST/V. LUKIĆ, MUP, Shutterstock

Koste Kecmanović dnevnik

Kosti Kecmanoviću, koji je 3. maja izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja, u nepunoj školskoj godini opravdana su 204 časa. Kako saznaje portal Republika.rs, ono što je čudno je da su roditelji ooravdali više dana kada je Kosta izostao iz škole nego što je to dozvoljeno. 

Uvidom u elektronski dnevnik pronađeno je da je dečaku koji je ubio devet vršnjaka i pripadnika obezbeđenja u prvom polugodištu 2022/23. potvrdom lekara opravdano 20 radnih dana, a opravdanjem roditelja osam radnih dana. Ovo je uzeto kao nepravilnost rada škole, jer zakon predviđad a roditelj može da opravda samo tri dana kada dete izostaje iz škole.

U drugom polugodištu školske 2022/2023. godine učenik je bio odsutan 14 radnih dana opravdanih od lekara, dok šest izostanaka nije regulisano.

- Ukupan broj opravdanih izostanaka koje je načinio učenik je 204 i šest neregulisanih. Škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka učenika - piše u izveštaju.

Detalji izveštaja Republičke prosvetne inspekcije nakon vanrednog nadzora, koji su objavljeni, pokazuju da škola nije reagovala na žalbe dece zbog pritiska roditelja u vezi sa ocenama, ali nije sprovela ni postupak verifikacije, na koji je, po zakonu, bila obavezna.

Inspekcija navodi da je 21. oktobra 2022. održana radionica "Reakcija roditelja na moje ocene". Deca su izjavila, vidi se iz zapisnika sa časova odeljenske zajednice, da su pod prevelikim stresom zbog ocena isključivo zbog reakcije roditelja i takmičarskog duha koji vlada u školi i odeljenju. Prosvetni inspektori zameraju odeljenskom starešini jer sa roditeljima nije o tome razgovarao, a izostala je reakcija i pedagoga i uprave.

U izveštaju se ističe i da škola nema rešenje o verifikaciji. To, praktično, znači da ne posluje legalno, jer nije utvrđena ispunjenost propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava, stručnog kadra... Zamerka direktorki je i da je mesto pomoćnika direktora popunjeno suprotno Zakonu.

Ministru prosvete sugeriše se da razreši organ upravljanja i direktora i imenuje privremeni organ i postavi v. d. direktora. Kako "Novosti" saznaju, razgovori sa potencijalnim kandidatima već su obavljeni, pa se smena može očekivati ubrzo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (6)

Loading
Mila

29.06.2023 15:30

Kako je moguće da škola radi bez verifikacije i adekvatnog stručnog osoblja? Tko treba voditi računa o tome? A s obzirom na ove izjave djece, očito se radi o školi koju pohađaju djeca iskompleksiranih roditelja kojima je bitnije da je dijete "uspješno" prema njihovim kriterijima nego da je sretno i normalno

Odgovori 18 16
haha

30.06.2023 17:05

@Mila - pa cela Srbija ceo system radi bez strucnog osoblja.. niste primetili?

Odgovori 11 7
Radmilo

29.06.2023 16:19

Ma sad pola školske godine deca imaju opravdanja, pogledaj samo kad počne ili pre kraja školske godine, a na moru školske dece kao da je raspust. Što kaže jedna razredna, više i ne pitaju nego samo jave "Razredna mi smo na moru, zimovanju, u Francuskoj,.." a to je nekad bilo nezamislivo pa i ovo ništa čudno

Odgovori 12 21
Maki

30.06.2023 18:05

Zasto brojite izostanke u vreme korone, gde nisi mogao nigde u svetu pa i kod nas da odes u skolu ako ti nos curi...uporedite njegove izostanke sa ostalom decom te skole...