ŠIFRA BOKAN, ŠEF POLICIJE RADIO ZA ŠARIĆA! Procurili novi DOKAZI s kriptovanih telefona o saradnji sa mafijom

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S narko-bosom pod kodnim imenom komunicirao preko Skaj aplikacije i nameštao zaštićenog saradnika Nebojšu Joksovića.

ŠIFRA BOKAN, ŠEF POLICIJE RADIO ZA ŠARIĆA! Procurili novi DOKAZI s kriptovanih telefona o saradnji sa mafijom

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/J. Ilic

Jedan od šefova u MUP Srbije bio je u redovnoj komunikaciji s narko-bosom Darkom Šarićem, a na zaštićenoj Skaj aplikaciji je imao kodno ime Bokan, saznaje Republika iz izvora bliskih istrazi.

BIZNIS I IZA REŠETAKA

Ovaj policajac održavao je stalnu vezu sa Šarićem dok je ovaj bio u pritvoru Specijalnog zatvora u Beogradu i za njega je obavljao prljave poslove. Kako se vidi iz presretnute prepiske, razmenjivali su poruke maltene danonoćno. Narko-bosu je javljao o akcijama policije, najavama hapšenja i operativnim saznanjima, a o svemu je obaveštavao i dvojicu visokih funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naš sagovornik dalje kaže da je vrlo izvesno da je narko-bos iz Pljevalja i utamničen rukovodio švercom kokaina, zahvaljujući zaštitnicima na rukovodećim pozicijama u MUP.

- Zanimljivo je da je šef policije imao dva telefona sa Skaj aplikacijom. Preko jednog je komunicirao isključivo sa Šarićem, bukvalno, nijedne druge poruke ili razgovora nema na tom aparatu. Što se tiče drugog telefona, tu je imao više sagovornika. On se dogovarao s više od deset narko-grupa iz cele Srbije, upozoravao ih, obaveštavao... Najviše je brojeva za koje se zna da ih koriste ljudi iz Novog Pazara i okoline. Konačno, razmenjivao je poruke i s nekim kolegama i njihov sadržaj se posebno analizira - objašnjava izvor blizak istrazi.

PROPALA AKCIJA

Zahvaljujući operativcima Evropola i Evrodžasta, koji su uspeli da razbiju kriptovanu komunikaciju klana, saznalo se da je pomenuti policajac imao jednu od ključnih uloga u pokušaju diskreditacije svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, kome šef mafije nije oprostio što se dogovorio s Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Od policajca je tražio bilo šta što bi Joksovićev kredibilitet, a samim tim i iskaz, moglo da dovede u pitanje. Tako je smišljen plan da se svedoku u stan podmetne droga i da završi u zatvoru. Uprkos tome što je, na opšte čuđenje kolega, bosov saradnik iz MUP lično vodio akciju, neko u lancu je zakazao, nešto je krenulo naopako i narkotik prilikom upada nije pronađen, a Šarić je pobesneo.

- Kada su ga obavestili da od akcije nije bilo ništa, bukvalno je urlao. U komunikaciji je ostalo zapisano da je vikao da su svi nesposobni, da ne mogu da urade najprostiju stvar. Pretio je da će im svima je*ti majku, ukratko, bio je van sebe. Potom je rešio da se Joksovića otarasi jednom za svagda, ali je i to propalo, prvi put zbog korone, a drugi jer saradnici nisu nabavili odgovarajuće oružje. U besu je polupao sav nameštaj u ćeliji - otkriva naš sagovornik.

Činjenice

Kratko na slobodi

- akcija "Balkanski ratnik" pokrenuta 2009.
- u akciji je zaplenjeno 5,7 tona kokaina
- Šarić se predao 2014, do 2021. bio u CZ, pa prebačen u kućni pritvor sa nanogicom
- osuđen na 15 godina, presudu ukinuo Vrhovni kasacioni sud
- u drugom postupku osuđen na devet godina za pranje novca, ali presuda nije pravosnažna

Na dušu ubistvo i šverc kokaina

U ovom trenutku protiv Šarića i njegove grupe, u kojoj je jednu od najvažnijih uloga imao advokat Dejan Lazarević, vodi se istraga zbog sumnje da su ubili Milana Milovca Ciglu u Južnoj Americi, organizovali krijumčarenje narkotika, ali i pripremali ubistvo Nebojše Joksovića.

U toj ekipi, pored Šarića i Lazarevića, prema navodima tužilaštva, jeste i nekoliko pripadnika MUP Srbije, kao i članovi "kavačkog klana" iz Srbije i Crne Gore. Pljevaljski bos je prvostepeno osuđen za šverc više tona kokaina, iz pritvora je pušten u decembru 2021, ali je ponovo uhapšen u aprilu 2022.

Dači 28.000, Miki 25.000 evra

Još dvojica prljavih policajaca, Milutin Radovanović Mika i Danilo Stojanović Dača, zamenik i načelnik SKOPI, optužnicom se terete da su za pare Šariću dostavljali poverljive informacije iz policijskih istraga, direktno slali fotografije sa uviđaja i dovodili svoje kolege u zabludu, s ciljem da se Joksović diskredituje i na kraju izgubi status svedoka-saradnika.

Za sve te usluge, kako se navodi u optužnici, Radovanović i Stojanović su dobijali pozamašne svote. Šarić je tako platio troškove Stojanovićeve proslave u iznosu od 3.000 evra, koja je organizovana u jednom beogradskom restoranu. Tužilaštvo veruje da je Stojanović dobio ukupno ne manje od 28.000 evra, a Radovanović 25.000.

Odakle pet mobilnih u ćeliji?

Telefonska komunikacija Darka Šarića s ostalim pripadnicima njegovog narko-klana praćena je od 14. oktobra 2020, kada je hrvatski sud dao nalog da se na mere tajnog prisluškivanja stavi Petar Ćosić, odranije poznat kao Šarićev saradnik, a čije je praćenje u poslednjoj akciji kojom su rukovodili Evropol i Evrodžast otkrilo nova krivična dela pljevaljskog narko-bosa.

Ono što je šokiralo istražitelje jeste činjenica da je Šarić u ćeliji imao čak pet mobilnih telefona. Izvor Srpskog telegrafa kaže da su bezbednosne mere u Centralnom zatvoru na najvišem nivou, što se tiče tehnike, ali da je u ovakvim situacijama ključan ljudski faktor.

- Unošenje mobilnog telefona u prostorije u kojima se pritvorenik sastaje s advokatom ili članovima porodice je nemoguće ako se gleda samo tehnika. Naime, postoje rendgen-vrata koja bi morala da detektuju i zapište na mobilni telefon. S te strane je tako nešto nemoguće i očigledno je da je, ko god da je Šariću doneo mobilni telefon, morao da ima saradnike među zatvorskim čuvarima. Barem jednog čuvara za unos telefona, ali i nekoliko njih da bi nesmetano mogao u ćeliji da puni bateriju telefona i komunicira preko njega - kaže naš sagovornik.

Kodna imena članova klana

Darko Šarić
GORŠTAK, LIJAM, KORONA

Slobodan Kašćelan
FIDEL, STARI

Radoje Zvicer
BORN

Veljko Belivuk
SOPRANO

Marko Miljković
LEON, KRATOS

Dejan Lazarević
APIS

Danilo Stojanović
ATOS

Milutin Radovanović
PORTOS

Petar Lazović
JUNIOR, KOMANDOS

Ljubo Milović
ZLI PORUČNIK, OFICIR

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading