DOK SMO BILI NA LEČENJU NAŠE SOBE SU OPLJAČKANE! Jedni druge presvlačili kad se unerede: Šokantno svedočenje korisnika Gerontološkog centra u Nišu

Autor:

Hronika

02.06.2023

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Korisnik Gerontološkog centra u Nišu Ninoslav Tadić (69) i medicinska sestra Bojana Tasić, svedočili su u Višem sudu u Nišu čime je nastavljeno suđenje Milanu Stevanoviću (47).

DOK SMO BILI NA LEČENJU NAŠE SOBE SU OPLJAČKANE! Jedni druge presvlačili kad se unerede: Šokantno svedočenje korisnika Gerontološkog centra u Nišu

Foto: youtube.com/tvzonaplus/printscreen

Milan Stevanović (47) optužen je da nije postupao po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti usled čega se korona virusom 2020. godine zarazilo 195 korisnika doma i 29 zaposlenih, od kojih je 51 korisnik preminuo.

Za krivično delo za koje se tereti doktor Stevanović zaprećena je kazna od najmanje dve do 12 godina zatvora.

Svedočenjem korisnika Gerontološkog centra u Nišu Ninoslava Tadića (69) i medicinske sestre Bojane Tasić, u Višem sudu u Nišu nastavljeno je suđenje Milanu Stevanoviću (47).

Tadić je pred sudom izneo šokantne tvrdnje da su korisnici tokom epidemije opljačkani, a da su za vreme lečečenja u Univerzitetskom kliničkom centru gladovali.

- Zbog korona virusa bio je ispražnjen ceo prvi sprat u prvom delu. Svi korisnici su bili bolesni, osim moje žene. Prebacili su nas u Klinički centar na lečenje, mada verujem da su mene greškom tamo poslali, jer nisam imao ni jedan simptom. Bio sam zdrav, ali pozitivan na testiranju. Dok smo bili u bolnici naše sobe u domu su opljačkane. Neko nam je ukrao novac, nakit i sve dragocenosti koje smo imali. Kada sam se vratio iz bolnice zatekao sam sobe u haosu. Prijavljivali smo to, ali niko nije reagovao, govorili su da niko nije ništa ukrao. Tako se završilo, „gurnuli su to pod tepih - kazao je Tadić, piše Telegraf.

OSOBLJA NIGDE

Tadić je rekao da su toliko bili zanemareni u Gerontološkom centru, da su jedni druge presvlačili.

- Trpeli smo gladni, davali su nam po jedan sendvič za ceo dan. Osoblja nigde nije bilo, dolazili su jednom za ceo dan. Korisnik sa kojim sam bio u istoj sobi bio je nepokretan, u kolicima. Zvao bi, zvao pomoć, ali niko nije dolazio. Kad bi se uneredio ja sam ga presvlačio. Presvlačio sam ga i povraćao, ali šta sam drugo mogao. Tražili smo pomoć, ali bi nam medicinske sestre rekle: „Niste vi jedini ovde, ima i drugih korisnika“. Nisu se svi vratili na prvi sprat, neki su umrli“ - izjavio je Tadić, piše Telegraf.

Prema njegovim rečima na početku epidemije na trećem spratu napravljen je prostor za izolaciju, a on je pomagao dvojici radnika da prenesu krevete i dušeke, pošto je pokretan“.

DRUGAČIJE SVEDOČENJE MEDICINSKE SESTRE

Medicinska sestra Bojana Tasić takođe je posvedočila da su nakon izbijanja epidemije preduzete brojne mere po instrukcijama koje su zaposleni dobijali od direktora Gerontološkog centra i doktorke.

Tasić je kazala da je, između ostalog bilo zabranjeno druženje korisnika, zbog čega su zajedničkim prostorijama sve stolice bile okrenute naopačke, a televizori prekriveni. Korisnici su, dodala je, jeli ili u svojim sobama ili u malim grupama od četiri do pet ljudi.

Tasić je kazala da su medicinske sestre redovno obilazile korisnike i o svim njihovim zdravstvenim tegobama obaveštavale doktorku koja je odlučivala o daljem lečenju.

- Sve promene sam prijavljivala doktorki, čak i temperature koje nisu preko 37 stepeni Celzijusovih, nego 36,8 ili 36,5 zato što su korisnici bili uplašeni. Oni koji su duže vreme imali temperaturu prebacivani su u odeljenje izolacije. Povišenih temperatura je i ranije bilo jer je u centru puno teško bolesnih ljudi, onkoloških bolesnika, ljudi sa stomom. Smrtnost je i pre epidemije bila povećana tokom februara, marta i oktobra - izjavila je Tasić, piše Telegraf..

Stevanović, koji je na ovoj odgovornoj dužnosti bio od oktobra 2017. do 13. aprila 2020. godine, kada je uhapšen, na glavnom pretresu isticao je da je učinio sve da spreči da korona uđe u ustanovu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading